διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

Καλημέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει καλά το θέμα σε σχέση με την σωστή διαδικασία φιλοξενίας όσο αφορά το φορολογικό κομμάτι.Αν δηλαδή με το νέο νόμο που λέει οτι δηλώνεις στο taxisnet την ημερομηνία έναρξης-ληξης της μίσθωσης .

828 Replies 828

Καλησπέρα σας,
Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται μεταξύ αυτών που ζητάμε ήδη από το 2015,από τότε δλδ που επιτράπηκαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα.Διαβατήριο για τους αλλοδαπούς και ΑΦΜ για τους Έλληνες.Και βέβαια πρέπει να  τα ζητήσετε,από τους ίδιους και οχι απο την airbnb,η οποία δεν θα σας τα δώσει.Εαν δεν τα πάρετε μέχρι τις 20/12, θα γράψετε το αρ. κράτησης,μαζί με τα άλλα στοιχεία που ζητούνται.

Triantafyllos-Xanthopoul0
Level 2
Thessaloniki, Greece

Καλημέρα,

Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με τα παρακάτω ερωτήματα?

 

1) Τι γίνεται στην περίπτωση που έχουμε κάνει λάθη στην συγκεντρωτική δήλωση 01.01.18-30.08.18 την οποία έχουμε 'οριστικοποιήσει' στο TAXIS κι όχι φυλάξει ως draft? Επιδέχονται διορθώσεις και επανα-υποβολή χωρίς επιπλοκές ή κυρώσεις?

2) Τι γίνεται στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων (συγκεντρωτικής και μη)? Υπάρχουν κυρώσεις και ποιες είναι αυτές?

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Χαίρετε,
1) Θα πρέπει να κάνετε τροποποιητική δήλωση.Δεν γνωρίζω αν επιβαλεται πρόστιμο.
2) Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1187/2017, αρθρο 7: "Σε περίπτωση εκπρόθεσμης «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ, το οποίο καταχωρείται στον Κ.Α.Ε. 3739. "

Paul-and-Eirini0
Level 2
Dubai, United Arab Emirates

Καλησπερα! Ξερω οτι εχει ξαναειπωθει αυτη η ερωτηση αλλα εχω μπερδευτει λιγακι με τις απαντησεις! 

Τελικα πρεπει να δηλωσουμε το μεικτο ποσο , δηλαδη μαζι με το ποσο που πληρωνουμε εμεις στην airbnb. Η’ το καθαρο ποσο που εισπρατουμε απο την airbnb?

Καλησπέρα!
Δηλώνουμε το μεικτό ποσό,σύμφωνα και με προφορική απάντηση της ΑΑΔΕ,σε ερώτηση αντιπροσωπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων σε πρόσφατη συνάντηση, η οποία περιμένουμε να γραφτεί και σε ΠΟΛ ή διευκρινιστική εγκύκλιο:

""6. Στην δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής, αναγράφουμε το ποσό που λάβαμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό ή το συνολικό που περιλαμβάνει και τις προμήθειες?

Ξεκάθαρα και σε αυτή την ερώτηση, η απάντηση είναι ότι στην ειδική εφαρμογή δηλώνουμε το συνολικό ποσό που περιλαμβάνει όλες τις προμήθειες από την στιγμή που από ιδιώτες δεν εκπίπτουν δαπάνες.""
Δηλαδή δηλώνουμε το ποσό που προκύπτει από τη τιμή ημέρας Χ τόσες μέρες (+έξοδα καθαρισμού αν έχουμε),πρίν μας αφαιρεθεί η προμήθεια της πλατφόρμας.

Σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση!

Παρακαλώ! Καλές και χαρμόσυνες Γιορτές!

Nikolaos30
Level 2
Heraklion, Greece

Αν λοιπον δηλωσεις καποια κρατηση εκπροθεσμα εχεις προστιμο 100 ευρω. Δηλαδη 100 ευρω για καθε εκπροθεσμη κρατηση η 100 για ολες μαζι??

Αν δεν την δηλωσεις καθολου το προστιμο ειναι το διπλασιο του μισθωματος οπως αυτο εμφανιζεται στην ψηφιακη πλατφορμα κατα την ημερα της διαπιστωσης απο τον ελεγχο.

Οποτε αναλογα με την τιμη μισθωματος σου, διαλεγεις τι σε βλαπτει λιγοτερο, γιατι αν ειναι κατω απο 50 ευρω και μονοημερη κρατηση, καλυτερα να μην τη δηλωσεις καθολου παρα εκπροθεσμα, σωστα?

Dionysis2
Level 2
Athens, Greece

καλησπερα μολις ξεκιναω την δραστηριοτητα μου σαν χοστ!

εχει γινει γονικη παροχη στο διαμερισμα που θελω να βαλω στην πλατφορμα, 

θα πρεπει να το δηλωσω με τους δικους μου κωδικους στην aede ή με τους κωδικους των γονιων μου?

επισης θελω να ξεκινησω να διαχειριζομαι και αλλα καταλυματα αλλα βλεπω οτι η εφορια μας δυσκολευει πολυ σε αυτο τον τομεα!

 

 

Καλή χρονιά! Υποθέτω οτι σας έχει δοθεί η ψιλή κυριότητα και οι γονείς σας έχουν κρατήσει την επικαρπία.Βάσει του ισχύοντος νόμου,δεν μπορείτε να είστε διαχειριστής του ακινήτου .Μόνο οι πλήρεις κύριοι,οι επικαρπωτές,οι υπεκμισθωτές μπορούν να είναι διαχειριστές στο Μητρώο Βραχυχρονίων Μισθώσεων.Διαβάστε την ερώτηση-απάντηση 6 στις σχετικές FaQs της ΑΑΔΕ.Και βέβαια μπορείτε να διαχειρίζεστε και άλλα ακίνητα-που δεν σας ανήκουν- αν τα ενοικιάσετε από τον ιδιοκτήτη τους , ο οποίος θα σας δίνει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για βραχυχρόνιες μισθώσεις.Καλή επιτυχία!

Eleni85
Level 2
Athens, Greece

Καλησπέρα και καλή χρονιά!

Μήπως γνωρίζει κάποιος πως ακριβώς θα γίνει μια δήλωση στην εφαρμογή  για μια κράτηση με ημερομηνιά check-in τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και αναχώρηση τον Ιανουάριο του 2019? Προσπάθησα να την κάνω αλλα το σύστημα δεν την δέχεται γιατι λέει οι ημερομηνίες πρέπει να είναι το ίδιο έτος!

 

Καλησπερα σας,

Σπατε την κρατηση στα 2. Βαλτε αναχωρηση 31/12 και ξανα αφιξη 1/1

Ευχαριστω

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για την απάντηση.

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά θα κάνω 2 δηλώσεις. Το ποσό θα το μοιράσω;

Καλησπέρα! Υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, το γνωρίζουν και περιμένουμε να το λύσουν .Ούτως ή άλλως έχετε προθεσμία να δηλώσετε τη κράτηση μέχρι 20 Φεβρουαρίου, οπότε μπορείτε να περιμένετε μέχρι τότε, μήπως και το λύσουνε.Το πρόβλημα επίσης του τί ποσό θα δηλώσετε είναι υπαρκτό και εφ' οσον δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες,θα σας πρότεινα να περιμένετε.

Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση!