διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

Καλημέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει καλά το θέμα σε σχέση με την σωστή διαδικασία φιλοξενίας όσο αφορά το φορολογικό κομμάτι.Αν δηλαδή με το νέο νόμο που λέει οτι δηλώνεις στο taxisnet την ημερομηνία έναρξης-ληξης της μίσθωσης .

828 Replies 828

Καλησπέρα σας,θέλω να δηλώσωτισ πρώτες κρατη΄σεις για το νέο έτος, δεν έχω όμως διαβατήριο και πλήρη στοιχεία των φιλοξενούμενων από το εξωτερικό ,τι βάζω στο διαβατήριο και επίσης αναφέρω το συνολικό ποσό και ο΄χι αυτό που τελικά εισέπραξα

Ευχαριστώ

 

Καλησπέρα σας,
Το διαβατήριο (ή ταυτότητα για κατοίκους ΕΕ) και το ΑΦΜ για τους Ελληνες είναι τα πλέον σοβαρά στοιχεία που πρέπει πρωτα από όλα να έχετε!Πως ελέγχετε αν αυτός που σας ήρθε ,είναι και αυτός που σας έκανε τη κράτηση;Θα δηλώσετε τον αρ.κράτησης σαν αρ.διαβατηρίου, και το ονοματ/νο το γνωρίζετε ήδη.Καταχωρείτε το συνολικό ποσό,δλδ τη τιμή πού έχετε ανά ημέρα  Χ τις ημέρες κράτησης.

Καλησπέρα σας,

γνωριζετε, ποιος περιορισμος υπαρχει για την ενοικιαση διαμερισματος; 
Της ενοικιασης μεχρι 90 ημερες κατα ετος, 
ή  του οριου εως 12.000€ κατα ετος,
ή οποιο απο τα δυο εκπληρωθει πρωτο;

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Καλησπέρα  σας, μέχρι σήμερα δεν εχει τεθεί σε λειτουργία κανένας απολύτως περιορισμός,είτε χρονικός, είτε ποσοτικός , είτε σε αριθμό ακινήτων.

Roula6
Level 1
Thessaloniki, Greece

Καλησπερα. Μενω σε διαμερισμα, δεν ειναι δικο μου το νοικιαζω αλλα ταξιδευω πολυ συχνα. Η ερωτηση μου ειναι αν μπορω τις ημερες που λειπω να το καταχωεηαω στο airbnb και αν ναι χρειαΟμαι εγκριση απο τον ιδιοκτητη η πρεπει να το δηλωσω φορολογικα;

Καλησπέρα σας,
Απαραίτητη προυπόθεση είναι να σας επιτρέψει ο ιδιοκτήτης την υπεκμίσθωση για βραχυχρόνια μίσθωση με τροποποίηση/νέο συμβόλαιο που θα σας κάνει και τον αριθμό του οποίου θα χρειαστείτε μετά για να καταχωρήσετε το ακίνητο στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ ,για να πάρετε Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), και στη συνέχεια θα καταχωρείτε τη κάθε κράτηση/μίσθωση στη σχετική εφαρμογή , για τα οποία μισθώματα θα φορολογείστε συμφωνα με την ισχύουσα κλιμακα μισθώσεων ακινήτων.Εσείς θα φορολογειθείτε στη διαφορά των ενοικίων που θα εισπράτετε  με αυτά που πληρώνετε στον ιδιοκτήτη σας.Αυτός ,κανονικά, μονο σε αυτά που εισπράττει από εσάς.

Καλησπέρα! Είμαι σε διαδικασία να βάλω στο Airbnb ενα διαμέρισμα. Μπορει κάποιος να μου πει τι διαδικασία χρειαζεται,απτην αρχή μέχρι το το τέλος, για να γινει αυτο?

Επισης αν και τι φορολογικές επιβαρύνσεις υπάρχουν. Ειχα ακούσει οτι δεν φορολογείσαι καθόλου αν το μισθώσεις για κάτω απο 90 μερες ισχύει κατι τέτοιο?

Ευχαριστω!

Καλησπέρα σας,
Εϊναι αδύνατο να περιγράψουμε εδώ όλη τη διαδικασία.Πολυ χονδρικά θα πρέπει να γράψετε/ετοιμάσετε/δημοσιέυσετε τη καταχώρησή σας, αφού έχετε τραβήξει πολύ καλές φωτογραφίες.Καλό είναι να ψάξετε σαν επισκέπτης τη γειτονίκή σας περιοχή για να δείτε πώς έχουν πλασαριστεί τα άλλα σπίτια, τί τιμές έχουν βάλει,πώς τα περιγράφουν κλπ.
Και βέβαια φορολογούμαστε από το 1ο ευρώ,σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα των αστικών μισθώσεων που έυκολα μπορείτε να βρείτε με μιά απλή αναζήτηση.Η πολύ βασική και απαραίτητη προυπόθεση είναι να εγγραφείτε στο Μητρώο Βραχυχρονίων Μισθώσεων της ΑΑΔΕ και να πάρετε Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ),τον οποίο υποχρεωτικά πρέπει να γράψετε στη καταχώρησή σας και βάσει του οποίου θα δηλώνετε τις κρατήσεις /μισθώσεις στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.Καλό είναι να διαβάσετε τους παρακάτω νόμους /εγκυκλίους καθώς και όλες τις ΠΟΛ που υπάρχουν στην εφαρμογή Βραχυχρονίων Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ: N.4472/17, αρθρα 83,84 και ΠΟΛ 1187/23-11-17

Μπορουμε να βαλουμε τον αρηθμο κρατισεις αντι διαβατιριου?

Καλημέρα ! Ναι μπορείτε,αλλά στις σημειώσεις καλό θα είναι να γράψετε οτι δεν σας δόθηκε ο αρ.διαβατηρίου από τον μισθωτή.(Αυτό γιατί η δήλωση  της μίσθωσης επέχει τη θέση Υ.Δ.Ν.1599/86 με ότι αυτό συνεπάγεται για ψευδή δήλωση στοιχείων).

Ευχαριστω George

Νά είστε καλά!

Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός φιλοξενούμενος δεν θέλει να δώσει τα στοιχεία του για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, τι κάνουμε στην δήλωση της ΑΑΔΕ;

Εάν πάει σε ξενοδοχείο,εκεί δεν θα τα δώσει;Eσείς οφείλετε να ξέρετε ποιός μπαίνει στο σπίτι σας, για να το δηλώσετε στην ΑΑΔΕ.Κανείς , τα 4 χρόνια που ασχολούμαι,δεν έχει αρνηθεί να τα δώσει...

 

Ίσως είμαι άτυχος, αλλά τις τελευταίες 15 μέρες που ασχολούμαι είχα τουλάχιστον δύο φιλοξενούμενους που αρνήθηκαν να μου δώσουν στοιχεία.

Επειδή είχα διαβάσει παρόμοιες απαντήσεις που δώσατε σε άλλους, τους είπα πως το ίδιο θα έκαναν σε ένα ξενοδοχείο. Σε αυτό, μου απάντησαν πως δεν έχω ξενοδοχείο, αλλά AirBnB, και αν έχω πρόβλημα μπορούν να μου επιστρέψουν τα κλειδιά και να πάνε να μείνουν σε ξενοδοχείο. Ο GDPR δεν με καλύπτει, καθώς δεν είμαι επιχείρηση, και δεν έχω δικαίωμα να έχω τα στοιχεία τους με το ζόρι.

 

Οπότε, εφόσον δεν μου έδωσαν στοιχεία, τι κάνω στην δήλωση της ΑΑΔΕ;