διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

Καλημέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει καλά το θέμα σε σχέση με την σωστή διαδικασία φιλοξενίας όσο αφορά το φορολογικό κομμάτι.Αν δηλαδή με το νέο νόμο που λέει οτι δηλώνεις στο taxisnet την ημερομηνία έναρξης-ληξης της μίσθωσης .

828 Replies 828

Αγαπητέ Μανώλη, Χαίρε.

Ποιο είναι το παρόν νομικό πλαίσιο για την ενοικίαση μέσω AirBnb; 
Υπάρχει κάποιος αναλυτικός οδηγός για κάποιον που δεν έχει ασχοληθει καθόλου μέχρι τώρα;
Για να το κάνουμε νόμιμα δηλαδή, και να έχουμε και τη συνείδησή μας καθαρή.

Ευχαριστώ πολύ.

Θα ήθελα να μάθω, αν ξέρει κάποιος, αν χρειάζεται να γίνει κάποια διαδικασία πριν αρχίσουμε να καταχωρούμε έναν έναν τους πελάτες στο taxisnet .Δηλαδή χρειάζεται να προυπάρχει κάποιο έγγραφο βραχυπρόθεσμης μίσθωσης π.χ. ένα απλό μισθωτήριο ή κάποιο άλλο έγγραφο; 

Piyi0
Level 2
Athens, Greece

Δηλώνετε το μίσθωμα σε μηνιαία βάση και την περίοδο ενοικίασης σε ημερήσια βάση?

 

Γνωρίζετε αν χρειαζόμαστε Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης;

Panagiotis0
Level 2
Alimos, Greece

Εγω , ξεκινησα πρωτη χρονια, χωρις να δηλωσω τις ενοικιασεις λογω οτι το σπιτι που μενω και νοικιαζω για καλοκαιρι δεν εχει ενεργιακο πιστοποιητικο αρα δεν μπορω να μπω στο ηλεκτρονικο συστημα. Τι πιο απλο απο μια και μονη δηλωση του συνολικου ετησιου ποσου που εισεπραξες και μπορεις ευκολα να εκτυπωσεις απο την φορμα της αιρβνβ. 

 

Andreas-and-Elli0
Level 1
Athens, Greece

Βάσει της ισύχουσας νομοθεσίας για τις αστικές μισθώσεις πρέπει απαραιτήτως για κάθε μίσθωση  που καταχωρείται στο taxis να υπάρχει το σχετικό μισθωτήριο. Δηλαδή  ο κάθε επισκέπτης θα πρέπει να υπογράφει μισθωτήριο, ακόμα κι αν η παραμονή είναι για 1 ημέρα. Εκεί θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία της μίσθωσης που καταχωρούνται στο σύστημα του taxis (διάρκεια μίσθωσης, όνομα επισκέπτη, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, αρ. διαβατηρίου, τίμημα, κλπ). Στην περίπτωση που ο επισκέπτης δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας αναφέρται ο αριθμός διαβατηρίου του, ενώ αν κατοικεί στην Ελλάδα μόνιμα αναφέρεται το ΑΦΜ του. Το μισθωτήριο δεν υποβάλλεται μεν στο taxis, αλλά πρέπει να το έχει στην κατοχή του ο εκμισθωτής, υπογεγραμμένο από τον επισκέπτη για να μπορεί να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων που υπέβαλλε στο taxis σε περίπτωση ελέγχου από την Εφορία. Οι δηλώσεις καταχωρούνται σε μηνιαία βάση.

 

Εγώ αυτό έκανα για όσους επισκέπτες είχα την περσινή σεζόν, κατόπιν υπόδειξης από 2 λογιστές. 

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό, εφόσον οι μισθώσεις, όσο βραχυχρόνιες κι αν είναι λογίζονται ως αστικές μισθώσεις.

Καλησπέρα παιδιά, 

 

μια γρήγορη ερώτηση, άν μπορείτε να με βοηθήσετε. Τις μισθώσεις σε αλλοδαπούς τις δηλώνετε στο TaxisNet ως αστικές ή ως τουριστικές (βραχυπρόθεσμες) στο dropdown που έχει το σύστημα;

Ο μέν νέος νόμος ουσιαστικά απελευθερώνει το χρονικό διάστημα για τις αστικές και άρα επιτρέπει το χαρακτηρισμό αυτό, η δε οδηγία στο TaxisNet αναφέρει για το πεδίο των αλλοδαπών χωρίς ΑΦΜ με αστερίσκο ότι επιλέγεται "μόνο για περιπτώσεις Τουριστικών Μισθώσεων και Μισθώσεων σε Σπουδαστές Erasmus". 

Ευχαριστώ πολύ
Αριστείδης

Εχουμε καμιά απάντηση σε αυτο τελικά?? (Τουριστική ή Αστική την περνάμε την μίσθωση?)

Καλησπέρα σας, 

εγώ πέρσι μέσα Ιουλίου έγινα μέλος του airbnb και δεν ήξερα ότι πρέπει να καταχωρηθώ στο taxisnet, ούτε ξέρω πως θα δηλώσω τα εισοδήματα που είχε η μάνα μου (δικό της είναι η θερινή κατοικία). 

πρέπει ή μπορώ να γραφώ αναδρομικά στο μητρώο, υπήρχε και πέρσι ή μήπως είναι φετινό. 

 

ευχαριστώ

Καλησπέρα Καλλιόπη,

Το μητρώο βραχυχρονίων τουριστικών μισθώσεων δεν έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα 16/3/2017.Αρα δεν ισχύει ακόμα και ο σχετικός νόμος (Ν.4446/2016,αρθρο 111).Τα εισοδήματα όμως πρέπει να τα δηλώνουμε κανονικά ,άσχετα από τον νέο νόμο.Είναι μία μορφή  μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και υπάρχει η  σχετική επιλογή  εδώ και χρόνια στο Taxisnet.Προφανώς τη δήλωση πρέπει να τη κάνει ο ιδιοκτήτης της κατοικίας. Εν πάσει περιπτώσει ρώτα ειδικευμένο λογιστή.Πάντως η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης ελπίζουμε να δώσει λύσεις σε πολλές λεπτομέρειες και ασάφειες που υπάρχουν σήμερα.

Καλησπέρα, μήπως μπορεί κανένας Χριστιανός να με βοηθήσει. Έχω μια κόρη που μου ζητάει ένα ισόγειο διαμερισματάκι που έχομε μαζί ιδιοκτησία (εγώ έχω την επικαρπία) να της το δώσω να  δουλέψει με airbnb και η είσπραξη όλη δική της. Για να είμαστε καθ΄ολα νόμιμοι, τι πρέπει να κάνω απο που να αρχίσω .  Ευχαριστώ πολύ.

Καλησπέρα! Η  συμβουλή μου είναι το όνομα που θα μπει στην καταχώρηση στην πλατφόρμα να είναι το δικό σας, ο τραπεζικός λογαριασμός να έχει σαν πρώτο όνομα εσάς,τον επικαρπωτή και συνδικαιούχο τη κόρη σας-ώστε να αντιστοιχήσει στο μητρώο όταν λειτουργήσει.Μπορείτε να τη βάλετε συνοικοδεσπότη με 0% προμήθεια(για να μήν έχει άλλα φορολογικά προβλήματα) και από κεί και πέρα το ποιός θα χειρίζεται την καταχώρησή σας είναι δικό σας θέμα. Δική σας είναι, όποιος θέλει την χειρίζεται, δεν αφορά τον κρατικό μηχανισμό.Τα εισοδήματα (μισθώματα) τα δηλώνει  μόνο ο επικαρπωτής και όχι ο ψιλός κύριος.Αρα εσείς θα φαίνεστε υπεύθυνος φορολογικά για το σπίτι.

Panagiotis2
Level 1
Vouliagmeni, Greece

αν εγω νοικιασω ενα οικημα κανονικα με συμβολαιο και κατοπιν το επινοικιαζω στο airbnb πως γινεται η διαδικασια?το βαζω εγω στην δηλωση μου η ο ιδιοκτητης?

Filippos2
Level 1
Frankfurt, Germany

Καλησπερα σε ολους.

 

Μπορει καποιος να ποσταρει ακριβως την διαδικασια δηλωσεις?Πιστευω θα βοηθησει πολυ κοσμο !

Μην ξεχνατε να δηλωνετε τα ναυλα γιατι η εφορια ξεκινησε ελενχους σε ενοικιαζομενα διαμερισματα μεσω της πλατφορμας.

 

 

 

Στάσα0
Level 1
Thessaloniki, Greece

Καλησπέρα ονομάζομαι Γιάννης και εγώ με την γυναίκα μου είμαστε νέα μέλη στην όμορφη κοινότητα του airbnb και έχουμε κάποιες απορίες.Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι τα εξής : 1.Στα στοιχεία της πλατφόρμας που έχουμε φτιάξει θα πρέπει να βάλω το δικό μου ΑΦΜ ? γιατί το σπίτι το οποίο θα νοικιάσουμε στην ουσία είναι δικό μου αλλα θα το διαχειρίζεται η γυναίκα μου (και της οποίας τα στοιχεία έχω βάλει στην πλατφόρμα - όπως το email της, τον αριθμό τηλεφώνου της κτλ.) και 2.Θα ήθελα να ρωτήσω για τον τρόπο πληρωμής αν θα πρέπει να δηλώσω  στον αριθμό λογαριασμού που θα πληρώνουν οι πελάτες αν θα πρέπει να έχει μόνο εμένα συνδικαιούχο η και την γυναίκα μου?επειδή διαθέτει η γυναίκα μου έναν αριθμό λογαριασμού ο οποίος είναι άδειος και στον οποίο θέλω να μπω και εγώ για μπαίνουν τα χρήματα εκει. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και περιμένω απάντηση σας.