διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

Καλημέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει καλά το θέμα σε σχέση με την σωστή διαδικασία φιλοξενίας όσο αφορά το φορολογικό κομμάτι.Αν δηλαδή με το νέο νόμο που λέει οτι δηλώνεις στο taxisnet την ημερομηνία έναρξης-ληξης της μίσθωσης .

828 Replies 828

Καλησπερα σας @George123 

 

ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση. Γενικα βοηθησατε πολυ ωστοσο μπερδευτικα περισσοτερο με το κομματι της αποδειξης.

 

1ον αυτο το μπλοκακι που αναφερατε θα υποθεσω εννοειτε αθεωρητο, κατι τετοιο ειναι νομιμο?

 

2ον Οκ, εγω να εκδωσω μια αποδειξη μονο με το ποσο της διανυκτερευσης στον φιλοξενουμενο ΟΜΩΣ επειδη εχω υπαρξει πελατισσα της airbnb τοσο στο εξωτερικο οσο και στην Ελλαδα παντα λαμβανα αποδειξη πληρωμης για ολο το ποσο με email απο την airbnb (οχι μονο την προμηθεια της). Eτσι θεωρησα οτι δεν θα χρειαζεται να δωσω καποιο αποδεικτικο εγω στον πελατη. Μηπως εχει αλλαξει κατι τα τελευταια 2 χρονια και εγω εχω μεινει πισω?

 

Ευχαριστω πολυ,

Καλη συνεχεια!

 

@Efstathia-Chara0 καλησπέρα σας
1)Προφανώς είναι αθεώρητο και νομιμότατο , μιά και είστε ιδιώτης.Δεν έχετε δωσει  ή πάρει ποτέ παρόμοια απόδειξη σε ενοικιαστή σας ή απο ιδιοκτήτη; Γραφουν μονο τα απαραίτητα και δεν έχουν καμμία θεωρηση από την Εφορία.
2) Η πλατφόρμα εκδίδει ενα παραστατικό που το ονομάζει " Η απόδειξή σας από την Airbnb" , η οποία περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της πληρωμής. το ακίνητο ,τον αρ.κράτησης κλπ. Το καλοκαίρι που χρησιμοποίησα τη πλατφόρμα, τύπωσα κανονικά την απόδειξη αυτή.Θεωρώ ότι ο πελάτης καλύπτεται με αυτή και δεν χρειάζεται να του δώσετε και σείς κάτι αντίστοιχο.

@Efstathia-Chara0  οταν γινει η κράτηση, ο πελατης βλέπει  στο κάτω μέρος της ανάλυσης και τη δυνατότητα "Λήψη απόδειξης" .

Alexandra253
Level 2
Athens, Greece

@George123 

Καλησπέρα,

Προ καιρού, οι ιδιοκτήτες λάβαμε από την airbnb ειδοποιήσεις που υπενθύμιζαν την υποχρέωσή αναγραφής κατά περίπτωση των ΑΜΟ/ΕΣΛ στις καταχωρήσεις μας. Σε συνέχεια αυτού, και πριν καλά καλά ολοκληρωθούν από πλευράς της πλατφόρμας όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο αντίστοιχο πεδίο (που αρχικά δεν δεχόταν τους ΕΣΛ γιατί αποτελούνται από αριθμούς και γράμματα) με sms ζητήθηκε η δήλωση και των ΑΦΜ των ιδιοκτητών - αίτημα λογικό και εν πολλοίς αναμενόμενο.

Καθώς έλαβα το δεύτερο αυτό αίτημα μόνο με sms, το οποίο δυστυχώς εκ παραδρομής έσβησα, ήθελα να ρωτήσω μήπως γνωρίζετε σε πιο πεδίο της καταχώρησης πρέπει να συμπληρωθεί το στοιχείο αυτό.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι, σε αντίθεση με διαδικασία που αφορούσε στα ΑΜΟ/ΕΣΛ,  πέραν αυτού του μοναδικού sms, δεν υπάρχει "περί δήλωσης ΑΦΜ", άλλη ειδοποίηση όταν λ.χ. μπαίνει κανείς στην πλατφόρμα από έναν σταθερό Η/Υ.

Σε σχετικά και επίμονα ερωτήματά μου προς το Help Center, τελικά απλώς επιβεβαίωσαν ότι πράγματι το sms προέρχεται από την airbnb ( δεν είναι δηλαδή κακόβουλο ή επικίνδυνο). Δεν απάντησαν όμως επί της διαδικασίας όταν αυτή γίνεται από σταθερό υπολογιστή.

Θα ήμουν ευγνώμων για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία

Ευχαριστώ πολύ

 

 

@Alexandra253 
Καλησπέρα σας, 
Εδώ είμαστε για να βοηθάει ο ένας τον άλλον! Καλοσύνη σας τα ευγενικά σας λόγια.
Ουτε εγω εχω λάβει ακόμα κανένα sms ή mail για το ΑΦΜ, παρ'ολα αυτά το συμπλήρωσα κανονικά!
Εδώ η διαδρομή απο Η/Υ:
Φωτό προφίλ, Λογαριασμός,Πληρωμές επισκεπτών και οικοδεσποτών,Πληρωμές οικοδεσποτών,Πληροφορίες Φορολογουμένου,Προσθήκη διεθνούς Φορολογούμενου, Greece Taxes και συμπληρώνετε τα στοιχεία σας , βάζοντας σαν διεύθυνση ,τη φορολογική σας,αυτη δλδ που αναγραφεται στο Ε1 σας.
Ελπίζω να βοήθησα!

@George123 

Βοηθήσατε και πολύ μάλιστα!

Σας ευχαριστώ.

 

Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι τελικά απάντησαν τηλεφωνικά από το Help Center ενημερώνοντάς με ότι μετά από έλεγχο που έκαναν τα στοιχεία μου είναι πλήρη και επομένως δεν απαιτείται συμπλήρωσή. Το παράξενο είναι ότι δεν είχα ακόμα προλάβει να ολοκληρώσω τη δήλωση του ΑΦΜ. Τί να πώ; Καλύτερα τίποτε.

 

Και πάλι σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.

Καλό βράδυ

@Alexandra253 Χαίρομαι που σας βοήθησα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

Καλό ξημέρωμα.

Καλησπέρα, νέα και εγώ στην airbnb. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Είχα μία κράτηση η οποία ακυρώθηκε και ο φιλοξενούμενος δε δικαιούται επιστροφή. Παρόλα αυτά επειδή είναι τακτικοί και ήταν θέμα υγείας θέλω να τους επιστρέψω το ποσό. Ξέρω τη διαδικασία πως γίνεται, η ερώτηση μου είναι πως δηλώνεται στην ααδε. Βλέπω ότι σε περίπτωση ακύρωσης έχει ξεχωριστό πεδίο όπου δηλώνεις το ποσό. Στην περίπτωση όμως αυτή που θα επιστρέψεις τη διανυκτέρευση πως θα πρέπει να δηλωθεί; Ευχαριστώ

@Tina7590 
Καλησπέρα σας,
Περιμένετε να ξεκαθαρίσει η διαδικασία ακύρωσης και μόνο εάν δειτε να σας έχουν καταβληθεί χρήματα, μονο τότε θα τα δηλώσετε στο πεδίο της ακύρωσης.Εάν οχι, δεν κάνετε καμμία ενέργεια, ουτε στην ακύρωση, ούτε στη κράτηση.

Σε ευχαριστώ πολύ!! 

Γεια σας όταν έκανα την δήλωσης μίας κράτησης από συνήθεια έβαλα πληρωμή με μετρητά ενώ έπρεπε να βάλω πληρωμή ημεδαπής και έχω οριστικοποίησει την κράτηση μπορώ να το αλλάξω κάπως θα έχω κάποιο πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ

Georgios78
Level 2
Volos, Greece

Καλησπέρα, πριν λίγες μέρες φιλοξένησα οικογένεια από τη Σερβία, όταν ζήτησα αφμ μου είπαν ότι μόνο οι εταιρείες έχουν εκεί και ο ίδιος δεν έχει. Γνωρίζετε αν ισχύει κάτι τέτοιο; τι περνάω σε αυτή τη περίπτωση στη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ; ευχαριστώ 🙂 

Δεν απαιτείται ΑΦΜ για αλλοδαπούς. Κλοκαρεις το κουτακι αλλοδσπός και συμπληρώνεις αριθμο διαβατηρίου.

Σας ευχαριστώ πολύ

@Georgios78  αν διαβάζατε τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, θα βλέπατε ότι αφμ χρειάζεται μόνο για τους Έλληνες ή όσους δουλεύουν στην Ελλάδα. Για τους αλλοδαπούς χρειάζεται διαβατήριο ή ταυτότητα εάν είναι κάτοικοι ΕΕ.