διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

Καλημέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει καλά το θέμα σε σχέση με την σωστή διαδικασία φιλοξενίας όσο αφορά το φορολογικό κομμάτι.Αν δηλαδή με το νέο νόμο που λέει οτι δηλώνεις στο taxisnet την ημερομηνία έναρξης-ληξης της μίσθωσης .

828 Replies 828

@Manos37  καλησπέρα σας,
Για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε ,παρακαλώ να μας δώσετε τα εξής στοιχεία:
1) Ποιός έχει κάνει την αρχική καταχώρηση στην airbnb των 2 διαμερισμάτων που εχετε υπενοικιάσει ,εσείς και ή σύζυγός σας ,από τη κόρη σας.
2)Οταν λέτε διαχειριστής, τί εννοείτε; Οτι φαίνεται η φωτoγραφία και το όνομά σας και στα 3; ;H ότι απαντάτε σε αυτό της συζύγου και της κόρης για λογαριασμό τους; Σε αυτά έχετε μπεί συνοικοδεσπότης;
3)Eχετε βγάλει 3 ΑΜΑ ,τα οποία είναι συνδεμένα με το ΑΦΜ του καθενός σας.Σωστά; Στην AIRBNB όμως έχετε δώσει μόνο τo ΑΦΜ (και το όνομα ) της κόρης σας και στα 3.Σωστά;Aρα τα τιμολόγια και των 3, βγαίνουν στο όνομα της κόρης σας.
Αν θέλετε απαντήστε σε αυτά τα ερωτήματα  για να προχωρήσουμε.

@Manos37 στη πρώτη μου ερώτηση, εννοώ ποιανού τα στοιχεία φαίνονται στις 2 αυτές καταχωρήσεις, δλδ ποιός είναι ο admin. host.

Καλημέρα σας. Σχετικα με τις ερωτήσεις σας.

1) Εγω εχω κανει τις καταχωρησεις απο την αρχή και στα 3. εγω φαινoμαι ως admin, host.

2)H Δικια μου φωτογραφία και το δικο μου ονομα υπαρχει στη πλατφορμα χωρις συνοικοδεσποτες. Η γυναικα μου και η κορη μου δεν εχουν καν λογαριασμο στο site

Εγω απανταω στα μυνηματα μεσα απο το δικο μου ονομα

3) Σωστα, Σωστα, Σωστα.

 

Σε μια πιθανη διασταυρωση μεσω ΑΜΑ ειμαστε ενταξει. Αφου καθε ενας εχει  δηλωσει οτι του αναλογει συμφωνα με τις κρατησεις σε καθε διαμερισμα.

 

Αν ομως ζητησουν απο το site τις πληρωμές ανα Ονομα, θα βρεθει το ονομα της κορης μου με το αφμ της, να εχει εισπραξει το αθροισμα των χρηματων που αναλογουν και στους 3 , ενω εγω με την γυναικα μου θα φαινεται οτι δεν εχουμε εισπραξει χρηματα, τα οποια ομως εμεις τα εχουμε δηλωσει κανονικα στην εφορια.

 

Σας ευχαριστω πολύ για την ανταποκριση Κ @George123 

 

@Manos37 Καλησπέρα σας,
Υπάρχει λύση κατα τα 2/3!
Θα πρέπει να αλλάξετε το ΑΦΜ που εχετε δηλώσει στην airbnb για τα δύο διαμ/τα που υπενοικιάζετε ( το δικό σας και της συζύγου) και να βάλετε τα δικά σας ΑΦΜ αντίστοιχα (δικό σας και συζύγου).

Για το διαμερισμα της κόρης σας κανονικά θα πρέπει να κατέβει η ανάρτηση και να ξαναανέβει με ολα τα στοιχεία της κόρης σας.(Αdmin.host ,AMA κλπ) .Εσείς θα μπείτε συνοικοδεσπότης και θα "προαχθείτε " σε Κύριο Οικοδεσπότη.Βεβαια ετσι θα χαθούν οι κριτικές προσωρινά ,αλλά θα εξακολουθήσουν να φαίνονται οταν γίνετε Κύριος Οικ/της.
Οι πλατφόρμες δίνουν στοιχεία πληρωμών ανα ΑΦΜ και την ΑΑΔΕ ενδιαφέρει το δηλωμένο στη πλατφόρμα ΑΦΜ να ταιριάζει με το ΑΦΜ που έχει τον ΑΜΑ και τον τραπ.λογαριασμό που πιστώνονται τα χρήματα.Ελπίζω ,εαν τα αλλάξετε έγκαιρα , να μη σας δημιουργήσει πρόβλημα για τα προηγούμενα φορολογικά έτη, εφόσον ειναι δηλωμένα εντάξει, όπως λέτε, οπότε θα μπορέσετε να επικαλεστείτε άγνοια κλπ.

Καλημερα σας , ευχαριστω για την απαντηση. κ @George123 

 

Μπορω δηλαδη να βαλω πανω απο ενα ΑΦΜ στον λογαριασμο μου στην πλατφορμα; και να ορισω ΑΦΜ ανα διαμερισμα;

Η μηπως πρεπει , για να γινει αυτο,   να φτιαξει λογαριασμο η γυναικα μου και να την βαλω συνοικοδεσποτη;

 

Ευχαριστω.

@Manos37 καλησπέρα σας,
οι λύσεις που προτείνουμε  προσπαθούν να βρουν τη πιό προσιτή λύση στο πρόβλημα που έχετε με τις +150 κριτικές που δεν θέλετε να χάσετε.Η μοναδική σωστή και νόμιμη λύση ειναι ο καθένας να ανεβάσει στο όνομά του τη καταχώρησή του και να είναι ο admin host.Eσείς μπορείτε να μπέιτε στις άλλες δύο σαν συνοικοδεσπότης και να γίνετε μετά κύριος οικοδεσπότης (αλλά όχι  admin.host) και ετσι θα φαίνονται και οι κριτικές που συνοδεύουν το προφίλ σας και όχι τα ακίνητα.
Προτείνω να αλλάξετε τον αφμ σας στις δυο κατ/σεις (συζυγου και κόρης) ελπίζοντας οτι θα γίνουν δεκτές από το σύστημα τους, δλδ όπως λέτε και σείς, να ορίσετε αφμ ανά διαμέρισμα. Ετσι θα συμβαδίζουν τα αφμ της πλατφόρμας με αυτά του Μητρωου.Το να βάλετε τη σύζυγο συνοικοδέσποινα , δεν παίζει κάποιο ρόλο στην ΑΑΔΕ.
Η τελική επιλογή είναι δική σας.

Dimitra54
Level 2
Drama, Greece

Αυτό το πρόβλημα έχω κι εγώ. Ο χώρος που νοικιάζω εδώ και 1 χρόνο είναι του συζύγου μου απλά επειδή είχα ηδη λογαριασμό σαν φιλοξενούμενη τον ανέβασα στο δικό μου λογαριασμό γιατί αυτός είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν ήθελε να φαίνεται.

Ο λογαριασμός στον οποίο μπαίνει το μίσθωμα είναι κοινός, στο taxis μπαίνω με τους δικούς του κωδικούς για να δηλώσω τις κρατήσεις.

Αυτή τη στιγμή έχω βαθμολογία 5 και είμαι superhost εδώ και 6 μήνες. Τον έβαλα σαν συνοικοδεσποτη αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αρκεί αυτό. Φυσικά δεν θέλω να χάσω την βαθμολογία μου ούτε την ιδιότητα του superhost.

Τι ακριβώς πρέπει να γίνει; Ο λογιστής μας δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτό γιατί δεν έχει γνώσεις σχετικά και προφανώς βαριέται να ψάξει...

@Dimitra54  καλησπέρα σας,
 1)Η εγγραφή στο Μητρώο Βραχ/νίων μισθώσεων (ΑΜΑ) σε ποιανού το ΑΦΜ έχει γίνει;
2) Eσείς φαίνεστε στην καταχώρησή σας στην airbnb  σαν οικοδέσποινα και ο σύζυγος συνοικοδεσπότης, σωστά;
3) Στηn αιρβνβ  ποιανού το ΑΦΜ έχετε καταχωρήσει;
Aν θέλετε απαντήστε σε αυτά τα ερωτήματα  για να προχωρήσουμε.

Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέτετε.

1)Το ΑΜΑ είναι με το ΑΦΜ του συζύγου

2)Εγώ οικοδέσποινα ναι και ο σύζυγος συνοικοδεσποτης

3)Στην Airbnb δεν έχω καταχώρηση ακόμη ΑΦΜ πριν λίγες μέρες μου έστειλαν μήνυμα ότι πρέπει το δηλώσω και ξαχνω να βρω άκρη για το τι είναι σωστό να γίνει.

 

 

@Dimitra54 Καλησπέρα σας,
Θα καταχωρήσετε το ΑΦΜ του συζύγου σας, χωρίς αμφιβολία! Ετσι ,σε τυχόν έλεγχο το ΑΜΑ που εχει το αφμ του συζύγου σας, θα ταυτίζεται με αυτό που θα δώσει η airbnb και τα χρήματα μπαίνουν σε κοινό λογαριασμό, ασχετα ποιανού το όνομα ειναι πρώτο, μιά και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις είναι οι ίδιες για όλους τους συνδικαιούχους.Επιπλέον .λογω της συγγενικής σας σχέσης ειναι απόλυτα θεμιτή μιά τέτοιου τύπου διαχείρηση .

@George123 Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις γνώσεις που μου δώσατε. Καλή συνέχεια.

@Dimitra54 Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλές κρατήσεις!

Καλησπέρα, 

έχω την εξής ερώτηση. Έχω μία κράτηση η οπόια ξεκινά μέσα Φλεβάρη και τελειώνει μέσα Ιούνη. Δλδ 4 μήνες συνεχόμενα. Πώς ακριβώς θα κάνω τη δήλωση του εισοδήματος στη βραχυχρόνια?

 

@Tina7590 Καλησπέρα σας,
Εφόσον ειναι μια συνεχόμενη και χωρίς διακοπή μίσθωση,θα τη δηλώστε μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την αναχώρηση, δλδ μεχρι τις 20 Ιουλίου.

@George123 Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία!! Πολύτιμη η συμβολή σας στο forum!