διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

Καλημέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει καλά το θέμα σε σχέση με την σωστή διαδικασία φιλοξενίας όσο αφορά το φορολογικό κομμάτι.Αν δηλαδή με το νέο νόμο που λέει οτι δηλώνεις στο taxisnet την ημερομηνία έναρξης-ληξης της μίσθωσης .

828 Replies 828

@Tina7590 σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

hi sir, I had seen that you have a good experience in hosting taxes system in Greece, can you please tell me how to start first step with register my listing and how I can get an AMA number and also I'm renter and not the owner of the property have I to note anything else, thanks

Hello @Ahmad140,
As renter you have to check if  the option that short-term lease is allowed  have been chosen in the contract : --------> this option...."Επιτρέπεται η υπεκμίσθωση ακινήτου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας βάσει του άρθρου 111,Ν.4446/2016"

If yes, you have to enter and fill-in in the short term rental platform of AADE with your name , adress, AFM etc. mentioning mandatory your contract number. If everything is ok, then you get the AMA number and you can put itin your listing.

Καλησπερα.

Εχω καποιες αποριες και προσπαθω να βγαλω ακρη...

Υπαρχει ενα ακινητο που ειναι καταχωρημενο στην πλατφορμα και εχει και καποιες κρατησεις για το καλοκαιρι του 2022.

Αυτο λοιπον το ακινητο πουληθηκε και το αγορασε ο αδερφος μου, μονιμος κατοικος εξωτερικου.

α) Ο λογαριασμος του ακινητου στην πλατφορμα μεταβιβαζεται στο νεο ιδιοκτητη ωστε να μην χαθουν οι κρατησεις και οι κριτικες του ακινητου?

β) Ο ιδιοκτητης του ακινητου μενει στο εξωτερικο. Στο ονομα του θα γινει η καταχωρηση ΑΜΑ, αυτος θα εχει τα εσοδα του ακινητου. Εγω θα εχω ομως ολη τη διαχειρηση του, αλλα δεν θελω να φαινομαι φορολογικα πουθενα. Γινεται αυτο?

@Stefanos42  Καλησπέρα 
α) Οι κριτικές θα χαθούν σίγουρα ,γιατί αυτές ακολουθούν τον host και όχι το ακίνητο.Εφ'οσον λοιπόν θα αλλάξει ο host, δεν θα φαίνονται και οι κριτικές του.Για το θέμα των κρατησεων ,θα σας ενημερώσω αύριο.
β)Εφ'οσον όλα τα στοιχεία θα είναι του αδελφού σας, εσείς μπορείτε να μπείτε co-host και να διαχειρίζεστε τις κρατήσεις,αλλά φορολογικά δεν θα φαίνεστε πουθενά.ΕΙναι συνηθισμένη πρακτική.

@Stefanos42 
Θα πρέπει άμεσα και πρίν τις 28/2/22 ο παλιός ιδιοκτήτης να κάνει πρώτα οριστικοποίηση συνδικαιούχων και μετά να καταργήσει το ΑΜΑ του.Ο αδελφός σας πρέπει να βάλει το δικό του ΑΜΑ, ΑΦΜ, λογαριασμό πληρωμής .Αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει δυστυχώς ειναι ο ιδιοκτήτης της καταχώρησης (Admin. host) πού είναι ο παλιός ιδιοκτήτης.Κανονικά θα πρέπει να κατέβει η παλιά καταχώρηση και να γίνει νέα με τα στοιχεία του αδελφού σας.Επειδή όμως υπάρχουν κράτησεις σε εξέλιξη, η πλατφόρμα δεν θα το επιτρέψει.Θα πρέπει να μιλήσετε με το support, εξηγώντας στα αγγλικά το όλο θέμα.

@George123 

Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας και τις πληροφοριες!

Anastasios28
Level 2
Heraklion, Greece

Καλησπέρα, σκέφτομαι να δημιουργήσω ατομική επιχείρηση για την διαχείριση των 4 διαμερισμάτων που έως τώρα είχα στην πλατφόρμα ως ιδιώτης.

Σε προηγούμενο post έχει γίνει αναφορά στους παρακάτω:

-ΚΑΔ 68.20.11.00 (Υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιοκτήτων ή μισθωμένων ακίνητων, που προορίζονται για κατοικία) -
-ΚΑΔ: 68.32.10.00 - Υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης -
-KAΔ: 55.20.19.01 - Υπηρεσίες Ενοικίασης Επιπλωμένων Διαμερισμάτων μικρής διάρκειας χωρίς παροχή υπηρεσιών ή  περιποίησης πελατών.

 

Ο λογιστής μου στο αίτημα της έναρξης προς την τοπική ΔΟΥ επίλεξε τον ΚΑΔ

-55.20.11.04 - Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια
 
Ένα από τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν από την εφορία είναι η γνωστοποίηση στον Ε.Ο.Τ. που συνεπάγεται με το Ε.Σ.Λ..  
Αυτό που θα ήθελα να μάθω (και επειδή θα ήθελα να αποφύγω την διαδικασία του Ε.Σ.Λ.) είναι το εξής, υπάρχει κάποιος ΚΑΔ που να μην απαιτεί την γνωστοποίηση στον Ε.Ο.Τ.? 
 

@Anastasios28 καλησπέρα σας,
Κατ'αρχήν η ατομική έχει προβλήματα με τα έσοδα -εξοδα από ακίνητη περιουσία, γιατί εξομοιούται με φυσικό πρόσωπο και δεν δικαιολογούνται έξοδα. 
Εφ'οσον εχετε διαμερίσματα ,δεν μπορείτε να πάρετε το σήμα του ΕΟΤ, γιατί έχει ειδικούς όρους.(ολόκληρο κτήριο,κλπ)
Ο 55201104 ειναι γενικός ΚΑΔ και δεν ανεφέρει με ή χωρίς την παροχή υπηρεσιών.Αυτός ο ΚΑΔ όμως απαιτεί ΕΣΛ και ειναι για επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων (Rent a room).
 Ίσως ο 55201901 είναι πιο κατάλληλος από αυτόν στην συγκεκριμένη κατηγορία.. Βέβαια ο σωστός κωδικός καδ είναι η κατηγορία 6820 αλλά απ ότι γνωρίζω δεν είναι επιλέξιμος για επιδοτήσεις ακόμη.
Νομίζω οτι ο 6820 ειναι ο πιό κατάλληλος για σας.

Καλησπέρα σας, νέος στο φορουμ και θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με ένα ακίνητο που ανήκει σε δυο άτομα (αντρόγυνο) από 50%, αποφασίσαμε να το ενοικιάσουμε μέσω της πλατφόρμας airbnb. Η ερώτηση είναι το δηλωθέν εισόδημα από την ενοικίαση μπορεί να το δηλώσει ο ένας που φαίνεται και ¨διαχειριστής¨ . Ή πρέπει να το δηλώσουν και οι δυο ;

@Panagiotis-and-Angelica0 
Καλησπέρα σας.Πρέπει να το δηλώσετε και οι δύο.Ο διαχειριστής θα πάει στον πίνακα συνδικαιούχων και θα καταχωρήσει τον άλλο συνδικαιούχο με το ποσοστό του.Προυπόθεση να έχει ήδη καταχωρηθεί τουλάχιστον μία παραμονή,Μην ξεχάσετε να οριστικοποιήσετε αυτόν τον πίνακα μεταξύ 1/1 και 28/2 του επόμενου έτους.

Και οι δύο κατά το ποσοστό που αναλογεί στον καθένα. Οταν μπείς στη δήλωση μέσω διαμοιρασμού της ΑΑΔΕ για να πάρεις και τον κωδικό θα δηλώσεις και τον συνιδιοκτήτη.  Ετσι ενω θα δηλώνεις τις κρατήσεις  που ολοκληρώνονται εσύ με τους κωδικούς σου το συνολικό ποσό που θα δηλώσει ο κάθε συνιδιοκτήτης θα μοιράζεται.

 

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.


Θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση:

Σε ποίο κωδικό στο έντυπο Ε1 πρέπει να δηλώσω το ποσό που έχω λάβει από τα ποσά που έλαβα στην πλατφόρμα ως ιδιώτης.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Και άλλη μία ερώτηση σας παρακαλώ.

Στην πλατφόρμα Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής μου βγάζει το εξής μήνυμα:

"Υπάρχει μη οριστικοποιημένος πίνακας δικαιούχων προηγούμενου φορολογικού έτους για τα ακίνητα με ΑΜΑ: .....

Παρακαλώ όπως οριστικοποιήσετε τον πίνακα."

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Που πρέπει να πάω για να κάνω την οριστικοποίηση;