διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

Καλημέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει καλά το θέμα σε σχέση με την σωστή διαδικασία φιλοξενίας όσο αφορά το φορολογικό κομμάτι.Αν δηλαδή με το νέο νόμο που λέει οτι δηλώνεις στο taxisnet την ημερομηνία έναρξης-ληξης της μίσθωσης .

828 Replies 828
Emmanuel9
Level 3
Agios Nikolaos, Greece

1. Εισέρχεστε στο http://www.gsis.gr με τα στοιχεία σας.

2. Μετά πατάτε την επιλογή ''Εφαρμογές TAXISnet''

3. Στη συνέχεια Στοιχεία Μισθώσεων Ακινήτης Περιουσίας
Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτης Περιουσίας
και σας εμφανίζει ένα κουτί ''Επιλογή''

4. Καταχωρήτε τα στοιχεία του ταξιδιώτη

5. Κλικάρετε την επιλογή ''ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΜ''
Συμπληρώνετε τα στοιχεία του

6. Κάτω δεξιά πατάτε ''Οριστικοποίηση''


Θα χαρώ να ακούσω απορίες.
Ευχαριστώ Μανώλης ***


Η Απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού: 


Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ. κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, Νίκος Ηγουμενίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου και Νεκτάριος Σαντορινιάς, σας γνωρίζουμε ότι, ιδιοκτήτης ακινήτου που φέρει τα χαρακτηριστικά και πληροί τις προδιαγραφές ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ), από την 1η Νοεμβρίου 2015 δεν υπόκειται σε υποχρέωση εφοδιασμού με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα που φέρουν τα χαρακτηριστικά και πληρούν τις προδιαγραφές αυτοεξυπηρετούμενών καταλυμάτων, με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στο άρθρο 46 του ν. 4179/2013 (Α' 175) περί τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών. Σε όλες τις ως άνω περιγραφείσες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης δύναται πλέον να προβαίνει ελεύθερα, ακόμα και για βραχυχρόνιο διάστημα, στην αστική μίσθωση του ακινήτου του.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι βάσει των άρθρων 21, 39 και 40 του ν. 4172/2013 (Α' 167), καθώς και βάσει της υπ' αριθμ. ΠΟΛ.1069/23.3.2015 ερμηνευτικής εγκυκλίου, η παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας από τον εκμισθωτή κατά την αστική εκμίσθωση ακινήτου (π.χ. καθαριότητα, φύλαξη κ.λπ.) καθιστά το παραγόμενο εισόδημα ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο υπόκειται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας του Υπουργείου Οικονομικών [στο ερώτημα πώς θα δηλωθεί αυτό το εισόδημα όταν ο μισθωτής είναι αλλοδαπός που δεν έχει ΑΦΜ, απάντη...]. Η περαιτέρω διευκρίνιση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες το εισόδημα που θα προκύπτει από την εκμίσθωση του ακινήτου θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών) ή ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία αναμένεται να δοθεί από την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι η κατάργηση του χρονικού ορίου των 30 ημερών για το χαρακτηρισμό μίας μίσθωσης ως 'τουριστικής' δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την κατάργηση των ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) ως τουριστικών καταλυμάτων.

Συγκεκριμένα, ιδιώτης που επιθυμεί να προβεί στην εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων ως τουριστικών καταλυμάτων του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α' 155) θα αδειοδοτείται από τις κατά τόπο αρμόδιες αδειοδοτικές και ελεγκτικές αρχές, ήτοι τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.), λαμβάνοντας το προβλεπόμενο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.). Επίσης, οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν.4179/2013 θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για την περαιτέρω διευκρίνιση των λοιπών ερωτημάτων σας που άπτονται ειδικότερων ζητημάτων φορολόγησης εισοδήματος, φορολόγησης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των peer-to-peer πλατφορμών αλλά και φορολογικού ελέγχου των εν λόγω δραστηριοτήτων, αρμόδιος φορέας να απαντήσει σχετικά είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεδομένου ότι τα πάσης φύσεως ζητήματα φορολογικής πολιτικής εμπίπτουν στη ρυθμιστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, φορέας στον οποίο επίσης απευθύνεται η παρούσα ερώτηση.»

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών:

«1. Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4172/2013 ορίζεται, ότι, το εισόδημα από ακίνητη περιουσία είναι το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή την δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων.

2. Εξάλλου, με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ίδιου νόμου μεταξύ άλλων ορίζεται, ότι, ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, όπως αυτά προκύπτουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους. 

3. Επίσης στην παράγραφο 1 της ΠΟΛ 1069/23-03-2015 μεταξύ άλλων ορίζεται ότι, το εισόδημα αυτό αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την είσπραξη του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στο μισθωτη (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ.), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

4. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, όσοι εκμισθώνουν την ακίνητη περιουσία τους σε ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από την διάρκεια της μίσθωσης, αποκτούν φορολογητέο εισόδημα κατά περίπτωση, είτε από ακίνητα είτα από επιχειρηματική δραστηριότητα.» 

Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 2310 551 501.
Αυτό είναι ένα τηλέφωνο του νομικού γραφείου αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες

Καλημέρα! Δηλαδή πρέπει να γίνεται αυτή η διαδικασία για κάθε έναν επισκέπτη μας ? Δεδομένου οτί οι περισσότεροι μένουν για μία ή δύο βραδιές. Επίσης δεν έχουμε πλήρη στοιχεία των επισκεπτών μας. Και τέλος, προτείνετε να μην βάζουμε επιπλέον επιβαρύνσεις για να μην περνάμε στο φάσμα της παροχής υπηρεσιών? Ευχαριστώ πολύ! 

Emmanuel9
Level 3
Agios Nikolaos, Greece

Ναι, αυτό πρέπει να γίνεται για κάθε επισκέπτη ανεξαρτήτος από το χρόνο διαμονής. τα ζητάς, αριθμό ταυτότητας χρειάζετε μόνο ή αριθμό διαβατηρίου. Ονοματεπώνυμο εχεις από τα στοιχεία της κράτησεις Airbnb. Ναι, καλλίτερα θα είναι έτσι.
Παρακαλώ,

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ Η ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ?

 

Αν είναι Έλληνας κάνει ο αριθμός ταυτότητας, αν είναι αλλοδαπός χρειάζεται ο αριθμός διαβατηρίου.

Καλημερα σας 

Εγω διαβασα αν εσοδα ταπο ARBINB to 18 ta δηλωσουμε στο Ε2 και στηλη 60 στην φορολογικη μασ δηλωση το 19 συνολικα εισοδημα δεν θα εχουμε κανενα προβλημα αφου και οι καταθεσεισ μασ ελεγχονται απο αρβινμπι 

Ειναι δυνατον καθε μερα μισθωτηρια μαλιστα οταν ει αι 4 ατομα και πληρωνουν δια 4 ποιοσ θα θελησει να χρεωθει το κοστοσ του καταλυματοσ 

ευχαριστω

Ναι για κάθε επισκέπτη μέσα σε 20 μέρες. Όταν έρχονται ζήτα η ΑΦΜ η αριθμό διαβατηρίου.

 

 

Λάθος απάντηση! Η δήλωση γίνεται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης.Για τους Ελληνες χρειάζεται μόνο ΑΦΜ και για τους αλλοδαπούς Διαβατήριο ή ταυτότητα αν είναι από κράτος ΕΕ.

Καλημέρα,

Ισχύει ότι το συνολικό διάστημα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης δεν μπορεί να ξεπερνάει τους 3 μήνες το έτος;

 

Emmanuel9
Level 3
Agios Nikolaos, Greece

Όχι δεν ισχύει πια αυτό εκτός αν έχεις ΕΣΛ, απο τη 1η Νοέμβρη απεέυθερώθηκε η αστική μίσθωση, δηλαδή μπορείς να κάνεις ενικοιαστήριο σε όποιον θες για όσο θες.

αν το κανουμε για καθε εναν επισκεπτη ξεχωριστα, μηπως ο μεγαλος αριθμος αυτων των συναλλαγων μας οδηγησει στο να θεωρειται ως επιχειρηματικη δραστηριοτητα; ή δεν παιζει ρόλο ο αριθμός των συναλλαγών;

επίσης όταν οι επισκέπτες είναι Έλληνες πως θα βρούμε το αφμ ή την ταυτότητά τους;

 

Το ζητάμε κατά την άφιξη τους.

 


@Κωνσταντίνος0 wrote:

αν το κανουμε για καθε εναν επισκεπτη ξεχωριστα, μηπως ο μεγαλος αριθμος αυτων των συναλλαγων μας οδηγησει στο να θεωρειται ως επιχειρηματικη δραστηριοτητα; ή δεν παιζει ρόλο ο αριθμός των συναλλαγών;

επίσης όταν οι επισκέπτες είναι Έλληνες πως θα βρούμε το αφμ ή την ταυτότητά τους;

 


 

Καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ Μανώλη για την ενημέρωση..

Κρατάω το τηλ του γραφείου σου μιας και είμαι συμπολίτης και νέος στην Airbnb. 

Όλα καλά με τα διαδιακαστικά και την εφαρμογή στο taxis.. πως όμως συνδέονται τα στοιχεία που εισάγεις στο σύστημα(αλλοδαπού και μη) με την κατάθεση που ειναι της airbnb (και οχι του αυτού που έχεις δηλώσεις);

Πού αναφέρεται οτι δεν υπάρχει όριο στην συνολική ετήσια μίσθωση(μιλάω για το όριο των 3μηνών);

Ευχαριστώ για την βοήθεια.

 

Φιλικά

Αντώνης Β.

Parakalo kseri kanis ta tilefona tou Airbnb stin Ellada?