διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

διαδικασια ενοικιασης στην Ελλαδα .

Καλημέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει καλά το θέμα σε σχέση με την σωστή διαδικασία φιλοξενίας όσο αφορά το φορολογικό κομμάτι.Αν δηλαδή με το νέο νόμο που λέει οτι δηλώνεις στο taxisnet την ημερομηνία έναρξης-ληξης της μίσθωσης .

828 Replies 828
Nikos67
Level 2
Chalandri, Greece

Καλημέρα σε όλη την ομάδα! Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και χαμόγελα!

 

Θα ήθελα να κανω και γω την ερώτηση μου, ζητώ συγνώμη αν έχει απαντηθεί ήδη:

Κατάσταση: Ο πατέρας μου είναι 100% κάτοχος ενός ακινήτου που θέλουμε να airbnb-ήσουμε στο νόμο Ηλείας το οποίο και μου το έχει γράψει στην διαθήξη του (δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία).

 

Ερώτηση:  Πως μπορώ να το διαχειριστώ εγώ με το δικό μου ΑΦΜ όμως? 

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

μόνο αν ενοικιαστεί σε εσάς μπορεί να γίνει με το δικό σας ΑΦΜ. Διαφορετικά στο δικό του

με λίγα λόγια είναι αδιάφορο αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι θα το κληρονομήσετε στο μέλλον

Στέφανε ευχαριστώ θερμά για την τόσο σύντομη απάντηση (ελπίζω να μην σε ενοχλεί ο ενικός).

 

Άρα ουσιαστικά πρέπει να μου το ενοικιάσει ο πατέρας μου σε εμένα με μηδενικό ενοίκιο ή κάτι συμβολικό ας πούμε ώστε να έχει κάτι απειροελάχιστο σαν εφορία @Stefanos-Konst0?

υπάρχει ελάχιστον ποσό που πρέπει να δηλώσετε και είναι το 3,5% της αντικειμενικής (ανά έτος). Για λεπτομέρειες αν υπάρχουν εξαιρέσει κλπ καλύτερα να σας ενημερώσει ένας λογιστής. Γενικά δεν πρέπει να σας απασχολεί γιατί θα αφαιρείται ως δαπάνη και το υπόλοιπο θα φορολογείται από την ΑΑΔΕ 🙂 

Καλημέρα!

Οπως σωστά σου είπε και ο Στέφανος-Κωνσταντίνος, πρέπει ο πατέρας σου να στο νοικιάσει με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για βραχυχρόνιες  μισθώσεις από σένα.Το συμβατικό ενοίκιο δεν μπορεί να είναι μικρότερο-σε ετήσια βάση -από το 3% (και οχι 3,5) της αντικειμ. αξίας,αλλά αυτό ισχύει τυπικά μιά και πολλοί έχουν βάλει μικρότερα ενοίκια χωρίς επιπτώσεις.Μόνο μηδενικό ενοίκιο δεν μπορέιτε να βάλετε.Ο πατέρας σου θα πληρώσει φόρο για το ποσό που στο νοικιάζει και σύ για το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά των ποσών που θα εισπράξεις από την αιρβνβ μείον αυτά που θα έχεις "πληρώσει" στον πατέρα σου.

Christos50
Level 1
Athens, Greece

Καλησπέρα,

 

Έχώ και εγώ έναν χώρο τον οπόιο θα ήθελα να νοικίασω.Ο χώρος αυτός είναι ένα δωμάτιο, το οποίο ναι μεν είναι χώρος του σπιτιού στο οποίο μένω αλλά από το σπίτι δεν έχω πρόσβαση σε αυτόν...με λίγα λόγια είναι αποκομμένος από το υπόλοιπο σπίτι.Σε αυτήν την περίπτωση ποια θα είναι η φορολογία από την Airbnb και ποια από το κράτος (μιλάμε για ένα δωμάτιο 17 τ.μ.).Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Καλησπέρα !
Η έκταση αυτού που νοικιάζουμε δεν έχει καμμία σχέση με τη φορολογία του κράτους ή τη προμήθεια (και οχι φορολογία) της Airbnb.H φορολογία είναι 15% μέχρι τις 12.000 μισθώματα τον χρόνο και μετά ανεβαίνει.Σαν μίσθωμα υπολογίζεται η ημερήσια τιμή που έχουμε το σπίτι μας,δωμάτιο κλπ και όχι αυτή που τελικά εισπράτουμε στον λογαριασμό μας.Η προμήθεια της Airbnb είναι συνήθως 3% (+24% ΦΠΑ) πάνω στη ημερήσια τιμή μας.Προσοχή πως θα δηλώσετε το δωμάτιο!!! Αν δεν έχει δικό του ΑΤΑΚ,θα πρέπει να δηλώσετε αυτό του υπόλοιπου σπιτιού και θα επιλέξετε "τμηματική μίσθωση".Οταν φτάσετε σε αυτό το σημείο, θα χρειαστείτε βοήθεια και  διάβασμα των Ερωτήσεων-Απαντήσεων στο Μητρώο Βραχυχρονίων Μισθώσεων της ΑΑΔΕ.

Triantafyllos-Xanthopoul0
Level 2
Thessaloniki, Greece

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά! Μια ερώτηση να σας κάνω:

 

Δεν έχει επιλυθεί ακόμα το πρόβλημα της ΑΑΔΕ πλατφόρμας σχετικά με κρατήσεις στις 31/12/18 προς 01/01/19 μιας και το σύστημα επιμένει ότι ''και οι 2 ημερομηνίες πρέπει να ανήκουν στο ίδιο έτος''. Τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε ως οικοδεσπότες για εκείνη ακριβώς την ημερομηνία μιας και σύντομα (π.χ. 20 Φεβρουαρίου εφόσον ο επισκέπτης αναχώρησε στις 01/01/19) θα βρεθούμε εκπρόθεσμοι?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας!

 

Καλησπέρα σας, Εάν καταχωρήσετε τώρα άφιξη το 2018 και αναχώρηση 01/01/2019 θα το πάρει και σαν ποσό θα βάλετε ότι αντιστοιχεί στις μέρες του 18,δλδ η τελευταία διανυκτέρευση είναι 31/12 πρός 1/1,αρα αφορά το 2018.

Έχετε δίκιο, τώρα το σύστημα το 'δέχεται'.

Ευχαριστώ πολύ!

Christos53
Level 1
Xanthi, Greece

Καλημερα σε ολους.Παρακαλω μια βοηθεια.Ξερει κανεις πως δηλωνω εισοδημα στην ΑΑΔΕ αν ο φιλοξενουμενος μου αρνηθει να δωσει το ΑΦΜ του;Τι γινεται τοτε;Ευχαριστω εκ των προτερων

Καλησπέρα Χρήστο,

 

Νομίζω πως η ερώτηση αυτή έχει απαντηθεί παραπάνω.

Αν δεν κάνω λάθος, βάζεις 000000000 ως ΑΦΜ. Στα σχόλια στο τέλος, βάζεις το όνομα επισκέπτη κι αριθμό κράτησης κι επισημαίνεις ότι ' ο μισθωτής αρνήθηκε να δώσει στοιχεία'.

 

Καλή συνέχεια

Eleni85
Level 2
Athens, Greece

Καλησπέρα!

Προσπαθώ εδω και καιρό να κάνω μια δηλωση βραχυχρόνιας διαμονής για κράτηση με ημερομηνία αφιξης τελη ιανουαρίου του 2018 και αναχώρηση αρχές ιανουαρίου του 2019 αλλα το σύστημα συνεχίζει να μην την δέχεται. Καθώς σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις του Ιανουαρίου δεν ξέρω πως να δηλωσω ην κράτηση.

Eleni85
Level 2
Athens, Greece

Γεια σας.

Μηπως γνωρίζει κάποιος εάν υπαρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να προσθέσω καποιον ώς συνδικαιούχο εισοδήματος στο μητρώο? Δουλεύω την καταχώρηση μαζί με τη αδερφή μου, εγω είμαι η διαχειρίστρια και στο μητρώο, και δεν γνωρίζω εάν μπορω να την προσθέσω στον πινάκα συνδικαιούχων. Επίσης υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασια που πρέπει να ακολουθήσει έπειτα η ίδια,  εαν και εφοσων μπορώ να την προσθέσω?