Airbnb collects VAT for services in Croatia?

Darija7
Level 1
Zagreb, Croatia

Airbnb collects VAT for services in Croatia?

Hi!

 

I am a host in Croatia.

I have not provided Airbnb with my VAT number (PDV ID in Croatia).

I was reviewing Airbnb tax policy and on the following link they say (citation in Croatian, my translation next to it):

Usto, Airbnb mora naplaćivati PDV na naknade za usluge u zemljama koje oporezuju usluge isporučene elektroničkim putem. Trenutačno to uključuje sve zemlje u EU-u "

" Airbnb must collect VAT on services in countries that tax digital services. At the moment this includes all of EU... "

 

https://hr.airbnb.com/help/article/481/how-do-taxes-work-for-hosts

 

My question:

  1. Since I have not provided VAT number (PDV ID) - did Airbnb collect this tax?
  2. Did Airbnb send that money to the Croatian government? If not, what happened to the money?

With regards.

7 Replies 7
Loreta8
Level 2
Pula, Croatia

Hello,

I am also hosting on AIRBNB for the past 5 years and I have the same doubt with VAT. 

My intention is to host/work 100% according to law and I a pay  general annual tax, sojourn tax as well as annual membership ("turistička članarina") for the local authorities.  

I haven't provided my VAT number to the AIRBNB and I am hoping that VAT that AIRBNB collects from my reservations has been sent to the croatian goverment. I would like to keep it this way since it is much more simple. I would appreciate if anyone could confirm that VAT has been sent to Croatia. I have sent direct question about it to the Airbnb some time ago but I haven't received precise answer.....   

 

Jeff158
Level 10
Caernarfon, United Kingdom

@Loreta8  It looks similar to uk vat rules, just google croatia vat rules.

If your turnover is below 35,000 euros you don't need to be vat registered and do not charge vat on your rental income.

Airbnb charges you vat on the hosts service fee, its on your service fee invoice. If you are vat registered airbnb will not charge vat on your service fee.

Airbnb charges guests vat on the guests service fees, its on the guests service fee invoice for them to reclaim if they are vat registered.

Airbnb does not charge the guest vat on your room rate, if you were a vat registered host your room rate would have to include vat, and you would have to send the vat to the government.

I would strongly advise you spend a few euros for 30 minutes with a local tax advisor as rules and regulations constantly change.

Thanks Jeff....I am familiar with the VAT rules in Croatia,  I don't earn enough to be in the VAT system, I only have to pay regular annual tax and I do that every year....

But, there is an issue with VAT on the host service fee and only for that - it is something that I have to pay and I am willing to pay for it.....airbnb collects VAT for host service fee (for each reservation individually) and I think that it should be transfered to the croatian governement on my behalf - but, I have never received confirmation from airbnb that it is so. Moreover, according to croatian laws I am suppose to do it by myself - the procedure to do it individually in Croatia is very complicated...that is why I am wondering: why should I do it by myslef when there is completely  perferct system organised by airbnb (at least I hope so...)...

Branka-and-Silvia0
Level 10
Zagreb, Croatia

@Darija7@Loreta8

 

kliknite u gornjem desnom uglu na svoju profilnu sliku / profile / edit profile... tu skrolajte dolje do mjesta gdje piše VAT i ukucajte svoj PDV identifiacijski broj

kada to napravite Airbnb vam više neće zaračunavati PDV na svoj service fee.

 

Ako vam do sada jesu zaračunavali onda (koliko ja znam ) vi predate FINI odnosno našoj poreznoj ispunjene PDV obrasce sa izračunom ali ne platite PDV jer je već Airbnb to za vas platio . Međutim kada Airbnb šalje novac oni ne specificiraju čiji je tako da naša porezna ne zna da je plaćeno baš za vas. Oni prime uplatu za sve domaćine zajedno (tako sam čula ali provjerite)

 

Prvo vam treba izlist mjesečnih transakcija sa Airbnb-a. Naći ćete ga tako da opet kliknete na svoju profilnu / profile /edit profile /zatim ponovno na profilnu / account settings / transaction history / gross earnings /download CSV ... i otvorite to u Excellu. Tu bi u predpredzadnjoj koloni trebalo biti Host fee i (možda) VAT. Ja plaćam sama pa nemam VAT kolonu.

 

Tu tablicu ćete skinuti posebno za svaki pojedini mjesec i  morati malo urediti u Excellu i isprintati i priložiti isprintanom i ispunjenom PDV obrascu koji nosite u FINU. Obrazac skinete sa Finine stranice. Na Fini će oni to ukucati na e-poreznu i naplatiti vam to ukucavanje (ili možete sami ispuniti formular na e-porezna i poslati )

 

sve je to velika gnjavaža za sitnu lovu, ja bi radije da plaćam duplo paušalno nego da se moram s tim zezat svaki mjesec. Naša se porezna ljuti da iznajmljivači to ne plaćaju a nije ni čudo kada je to pol iznajmljivača uopće nezna napravit.

Hvala vam....već godinama nastojim raspetljati ovu problematiku sa PDV-om za host fee...u vašem postu sam naišla ne neke nove informacije. Radim samo s Airbnb-om i želim da oni i dalje skupljaju moj PDV i uplaćuju ga u HR proračun - mislim da je to najlakše za sve - u konačnici mislim da bi najviše koristi od toga trebao imati HR proračun jer bi naplata poreza bila puno efikasnija. Dakle, ja ne želim ukucati moj PDV ID number i želim da moj PDV na proviziju i dalje obračunava i uplaćuje Airbnb.

Čuvam sve rezervacije unatrag nekoliko godina s pripadajućim VAT fakturama - ako sam vas dobro shvatila mislite da bi evidenciju (tabelu) o tome trebalo dostaviti FINI? Da li mjesečno ili kako?

Da li poznajete nekoga tko to radi - dakle Airbnb iznajmljivača čiji PDV na proviziju prikuplja i uplaćuje Airbnb a iznajmljivač FINI ili Poreznoj samo dostavlja izvještaj o tome? 

Branka-and-Silvia0
Level 10
Zagreb, Croatia

@Loreta8jeste si skinuli mjesečne transakcije u CVS-u? Jel ima kolona VAT ?  Ako ima onda za svaki mjesec posebno trebate isprintati tablicu transakcija sa Airbnb-a  i zbrojiti koliko ste platili ABB host fee, koliko VAT i koliko ste primili ukupno brutto, (gross earnings) prije odbijanja host fee.

 

To onda možete odnijeti u FINU i tamo će to oni izračunati, upisati u formular i predati na poreznu. Ne znam koliko oni to sada naplaćuju ali pred 2 godine je bilo 60,00 kuna za svaki mjesec. To se treba predavati svaki  mjesec.

 

Ako sami isprintate PDV obrazac, izračunate i popunite ga i samo predate u FINU da ukuca na e-poreznu onda je to trebalo koštati 12,00 kuna barem je tako pisalo na Fininoj stranici, međutim meni su i to htjeli zaračunati 60,00 kn pa sam ja radije uzela kriptografski uređaj i sad to sama radim. Ali i kriptograf me košta proječno 20,00 kn mjesečno (250 kn godišnje) .

 

 

Jerko2
Level 2
Split, HR

Naišao sam na ovu konverzaciju jer su mi nedavno prijatelji bacili bubu u uho i dali misliti, naime oni iznajmljuju na Bookingu i moraju sami prijavljivati porez i plaćati ga na Finu, ali samo PDV na fee, ne na profit. Dakle puno posla za platiti malo poreza.

 

Međutim istražujući, shvatio sam da Abnb nema veze s Bookingom, pa tako ni naše obveze s njihovima.

 

Naime, u Abnb tax opciji jednostavno ne treba ispuniti svoj VAT ID i to je to. Osobno sam mali iznajmljivač, ne zarađujem dovoljno da upadnem u sustav PDV-a, niti sam biznis.

 

Za nas, Abnb sam naplaćuje PDV gostima, a shodno tome su ga onda dužni i predati poreznoj. Da li ga porezna na kraju i primi od njih, mene se ne tiče, ja sa svoje strane postupam ispravno.

 

Kao mali iznajmljivač, svoje obveze ispunjavam u vidu:

1. unošenja zapisa u e-visitor

2. godišnjeg plaćanja poreznog paušala

3. plaćanja paušala turističkoj zajednici i

4. na kraju sezone neki sitan iznos u vidu plaćanja turističke članarine koji se ispunjava u TZ obrascu (ukupni prihodi se pomnože s nekim koeficijentom i to na kraju ispadne neka sića).

 

U 4 godine na taj način do sada nisam imao problema sa poreznom iako sam više puta provjeravao i pitao "da li je sve u redu", i odgovor je uvijek bio pozitivan.

 

Dakle moja preporuka je - ne komplicirati, ne ispuniti VAT ID i držati se gore navedene 4 točke koje su vaša osobna obveza prema državnim institucijama i to je to.

 

Pozdrav