info over eventuele verplichtingen, aangifte belastingen e.d. bij verhuring in Spanje

Lili18
Level 2
Ghent, Belgium

info over eventuele verplichtingen, aangifte belastingen e.d. bij verhuring in Spanje

Kan iemand mij informeren over eventuele verplichtingen, aangifte belastingen e.d. bij verhuring in Spanje ?

2 Antwoorden 2
Cor3
Level 10
Langerak, South Holland, Netherlands

Hi @Lili18,

 

Wij verhuren in Portugal, en daar zijn sinds enkele jaren ook tal van regels ten aanzien van korte termijn verhuur (zoals Airbnb). En die veranderen ook nog eens ieder jaar.

Toen wij ons appartement aanschaften en we over het eventueel verhuren na begonnen te denken, hebben wij lokaal veel navraag gedaan. Het standaard antwoord wat we kregen was: Gewoon verhuren en het geld in je zak steken.

Dus wij hebben veel onderzoek gedaan op het internet, en uiteindelijk een bedrijf gevonden, die ons wel kon helpen (dat kostte inderdaad heel veel moeite).

Zelfs onze lokale advokaat kon ons destijds niet echt verder helpen en de door hen aanbevolen accountant wist wel zo ongeveer alle regeltjes zo'n beetje te benoemen. Maar hoe die dan verder in te vullen of hoe hieraan te voldoen, wist deze accountant ook niet 😞

 

Het probleem is dat de bureaucratie vaak hoogtij viert in Zuid-Europese landen en dat er ook sprake is van een relatief lage belastingmoraal onder de bevolking.

 

Wij waren inderdaad blij, dat wij zo'n bedrijf uiteindelijk hebben weten te vinden. Ze bleken zeer goed onderlegd te zijn in alle lokaal geldende regeltjes. Goedkoop zijn ze echter niet. Maar: Beter duur dan niet te koop, zullen we dan maar zeggen. Je slaapt er in ieder geval wel rustig van, in de wetenschap dat je niet vandaag of morgen opeens grote problemen met de lokale autoriteiten zult gaan hebben.

 

Dus goed zoeken is het devies. Wellicht dat je op het gemeentehuis aldaar, ook meer informatie kunt verkrijgen.

Bij ons begon het met een verhuurvergunning, bijbehorende inspectie van de accommodatie (want je moet ook aan allerlei veiligheidsvoorwaarden voldoen). Uiteraard belastingen betalen, Controle en rapportage van identiteitsgegevens, fiscale vertegenwoordiging en zo nog een hele batterij aan extra zaken die allemaal een rol spelen.

Bedenk dat wat voor jouw geldt, dus ook voor alle andere verhuurders in die regio geldt (of ze nu wel of niet aan de geldende voorwaarden voldoen)!

Dus wellicht dat je ook kunt trachten om in contact te komen met een andere ervaren verhuurder in de regio - en dat die je op het juiste spoor kan zetten. Al is het maar een naam van een goed bedrijf.

Dat zou op Tenerife toch niet zo'n heel groot probleem moeten zijn, dunkt me.

 

Wat me tevens opviel, was dat het destijds wel leek dat niemand erg scheutig was met het verstrekken van informatie!

Want hoe meer verhuurders zich WEL netjes aan de regels houden, hoe problematischer het wordt voor diegenen die dat dus liever NIET willen doen.

Voor ons geldt: Zo'n 20% van de totale huurinkomsten gaan op aan administratiekosten en belastingen :-(!

 

Succes.

 

Met vriendelijke groeten,
Cor.

Heimerick0
Level 1
The Hague, Netherlands

Veel dank! Klinkt zeer bekend......hart. groet, Heimerick Tromp

Artikelen lezen in het Informatiecentrum

Je woning klaarmaken voor gasten
Tips van Airbnb Plus-hosts: attent zijn voor je gasten
Gasten ondersteunen tijdens hun verblijf