10 načina da ostvarite veću zaradu na vrhuncu sezone

Airbnb
Official Account

10 načina da ostvarite veću zaradu na vrhuncu sezone

Peak season 1.jpg

 

Kad je riječ o pripremama za vrhunac sezone na lokaciji na kojoj se nalazi vaš smještaj, isplati se razmišljati unaprijed. Bez obzira na to kada je kod vas vrhunac sezone, dobro promišljena strategija određivanja cijena može vam pomoći da osigurate rezervacije kakve želite. Evo kako se neki domaćini iz različitih krajeva svijeta pripremaju za vrhunac sezone:

1. Rano odredite cijene za vrhunac sezone

U kalendaru se svakoga dana otvaraju novi datumi pa vam je važno pobrinuti se da cijena u svakom trenutku bude ažurirana. Kako bi uvijek imali pod kontrolom razdoblje koje je dostupno za rezervacije, neki od uspješnih domaćina odabiru jedan dan u tjednu ili mjesecu (ovisno o tome koliko često primaju goste) kada ažuriraju kalendare.

Također je dobra ideja već sada odrediti posebne cijene za određene datume, tjedne ili mjesece kako gosti koji planiraju unaprijed ne bi rezervirali datume u srcu sezone po cijenama koje su namijenjene za kraj sezone. Jessi iznajmljuje smještaj u gradu Ciudad López Mateos u Meksiku i cijene određuje mjesecima unaprijed. „Nemojte to odgađati jer će vam se dogoditi rezervacije po cijeni koja vam ne odgovara”, kaže Jessi. Ako se služite opcijom pametnih cijena, preporučujemo vam da još jednom provjerite cijenu noćenja za datume u srcu sezone te prilagodite minimalnu i maksimalnu cijenu u skladu sa svojim željama.

2. Privucite goste koji planiraju unaprijed

Kako bi se vaš oglas istaknuo među ostalima, razmislite o tome da otvorite datume u kalendaru šest mjeseci unaprijed. Ako u postavkama rezervacije produžite razdoblje koje je dostupno za rezervacije, mogli biste privući goste koji već sada rezerviraju smještaj za odmor na vrhuncu sezone. Osim toga, ako u postavkama cijena dodate popust na rane rezervacije od 10 % ili više za svaku rezervaciju ugovorenu do najviše 36 mjeseci unaprijed, vaša će prvotna cijena biti precrtana (npr. 200 USD). Za popuste manje od 10 % cijena neće biti precrtana, ali vaš bi oglas mogao biti atraktivniji onima koji rezerviraju smještaj znatno unaprijed.

3. Izbjegnite rezervacije s premalim brojem noćenja

Ako u postavkama odredite minimalan broj noćenja, to vam može ići u prilog. Domaćin Jeff iz Caernarfona u Walesu u srcu sezone povećava minimalan broj noćenja s tri na više i definira dan dolaska. „U srcu sezone minimalan mi je broj noćenja sedam, a dolasci su subotom”, kaže Jeff. Kako se vrhunac sezone bliži, postavke uvijek možete mijenjati procijenite li da su previše stroge.

4. U kalendaru planirajte važna događanja

Ako živite na odredištu na kojemu se svake godine održavaju neka događanja koja privlače velik broj gostiju, neki od iskusnih domaćina preporučuju da u početku blokirate te datume u svom kalendaru. Primjerice, u grad Austin u američkoj saveznoj državi Teksas 2019. je godine na festival „South by Southwest” došlo 417 000 posjetitelja. Neki domaćini u Austinu u svojim kalendarima svake godine dosta kasno otvaraju datume kad se održava festival SXSW kako bi mogli usporediti svoje cijene sa sličnim smještajima i biti konkurentni.

5. Obratite pozornost na dodatne naknade

Kako biste uredili postavke oglasa na način kojim ćete osigurati da tijekom sezone gosti vašem smještaju daju prednost pred ostalima, proučite oglase za slične smještaje i smještaje s najboljim ocjenama na vašoj lokaciji. Zatim odredite cijene i, ako je potrebno, dodatne naknade, poput naknade za čišćenje, za dodatne goste i drugo. U srcu sezone pojavljuju se novi oglasi, pa biste u to vrijeme mogli imati manje gostiju budete li naplaćivali više dodatnih naknada. Ne zaboravite: gosti neće uspoređivati samo cijenu noćenja s drugim smještajima, već će uspoređivati i ukupnu cijenu koja uključuje naknade.

 

Peak season 2.jpg

 

6. Provjerite svoj oglas

Čak i ako je vaš oglas u dobrom stanju, bilo bi dobro da ga ponovno pregledate prije nego što započne sezona. Jesu li vam sve fotografije novijeg datuma? Je li možda vrijeme da zatražite usluge profesionalnog fotografa? Jeste li ažurirali značajke pristupačnosti? Ima li kakvih pravopisnih grešaka ili nedostaju neki podaci?

Domaćin Pablo iz La Paza (Bolivija) sastavio je detaljan kontrolni popis koji mu pomaže da se pripremi za vrhunac sezone. „Uvijek je dobro uzeti predah i sve provjeriti”, kaže. Njegov kontrolni popis uključuje sljedeće stavke:

  • Kakve su mi fotografije?
  • Kakvi su mi predlošci poruka?
  • A cijene?
  • Moje recenzije?

7. Razmislite o uključivanju instant rezervacije

Ako dosad još niste isprobali instant rezervaciju, sada bi mogao biti pravi trenutak. Oglasi s uključenom instant rezervacijom među gostima su obično popularniji jer pojednostavnjuju planiranje putovanja. Osim toga, uključivanjem instant rezervacije povećat ćete stopu odgovora što vam također može osigurati bolji položaj oglasa u rezultatima pretraživanja. Na vrhuncu sezone to bi moglo presuditi hoćete li privući goste ili ne. Osim toga, gosti mogu uključiti filtar kako bi im se prikazali samo oglasi s uključenom instant rezervacijom, pa vaš oglas tako može privući više pažnje.

8. Razmišljajte poput Superhosta

Bez obzira na to jeste li već postali Superhost ili vam je to u cilju, maksimalno se potrudite gostima uvijek što prije odgovoriti. (Ako želite postati Superhost, na 90 % novih upita i zahtjeva za rezervacije morate odgovoriti u roku od 24 sata.) Kako biste što prije odgovorili, možete se koristiti i unaprijed spremljenim predlošcima poruka. „Obožavam predloške i uvijek se njima koristim”, kaže Sally, Superhost iz Snoqualmie Passa u saveznoj državi Washington. „Kad gost tek ugovori rezervaciju, pošaljem mu poruku sadržaja: ‘Hvala vam na rezervaciji’. Tako može znati da sam primila zahtjev koji je poslao.”

Od ključne je važnosti da u komunikaciji budete dosljedni, čak i nakon odlaska gostiju. Gostima možete poslati zahvalnicu putem Airbnbove aplikacije i podsjetiti ih da napišu recenziju. Domaćini u pravilu preporučuju da komunicirate s gostima od trenutka ugovaranja rezervacije do odlaska kako biste imali veće šanse da vam napišu pozitivnu recenziju. Što više recenzija dobijete, to će više potencijalni gosti moći saznati o vašem smještaju, a vi ćete kao domaćin biti bliže ostvarenju svojih ciljeva.

9. Razmisliti o tome na koji način čistite

Razmislite o tome kakva vam je uobičajena praksa prilikom čišćenja kako biste svaki put sve odradili kao da ste na autopilotu. Ako između dviju rezervacija ostavljate jedan dan za čišćenje i uređivanje, mogli biste to brže odraditi kad biste uposlili čistačicu. Razmislite o tome da u oglas dodate naknadu za čišćenje, ali pripazite na strategiju. Veće naknade za čišćenje odbijaju goste koji žele ugovoriti kraću rezervaciju, a gosti usto imaju i veća očekivanja u pogledu čistoće.

Pripreme za vrhunac sezone idealne su i za veliko čišćenje. Dok provjerava oglas, domaćin Pablo iz La Paza (Bolivija) provjerava i smještaj kako bi vidio koju posteljinu treba promijeniti, koji komad namještaja popraviti, što od potrepština može kupiti u većim količinama po povoljnijoj cijeni te je li vrijeme za temeljito čišćenje unutrašnjih i vanjskih prostora.

10. Razmislite o tome da pronađete sudomaćina koji će vam pomagati

O ugošćivanju se ne morate brinuti sami. Primjerice, domaćin Ivan-Dario iz Bogote u Kolumbiji ne radi sve sam. Ima i sudomaćina i čistačicu. „Kad dobijem rezervaciju, odmah šaljem obavijest [svojoj čistačici] pa sam tako siguran da će me ona podsjetiti ako iz nekog razloga zaboravim na neku od predstojećih rezervacija”, objašnjava.

Pripreme za vrhunac sezone mogu biti vrlo jednostavne i, ako planirate unaprijed, mogu uroditi plodom. Obavezno blokirajte datume kad ne možete primati goste kako ne biste morali otkazivati rezervacije, za što biste mogli snositi određene posljedice. Među njima su novčane naknade, gubitak statusa Superhosta, pa čak i suspenzija korisničkog računa. Kad budete imali bolju predodžbu o tome koje datume u srcu sezone možete otvoriti za rezervacije, ovi vam savjeti za izradu strategije određivanja cijena mogu pomoći da na najbolji mogući način iskoristite to razdoblje.

 

0 Replies 0