10 načina kako dati svoj doprinos zajednici tijekom blagdana, ali i tijekom cijele godine

Airbnb
Official Account

10 načina kako dati svoj doprinos zajednici tijekom blagdana, ali i tijekom cijele godine

AB161441525.jpg

 

Praznici su vrijeme slavlja koje provodimo s obitelji i prijateljima, ali i savršena prilika da pokažemo zahvalnost za sve što imamo i pružimo nešto drugima. Ne znate odakle biste krenuli? U nastavku donosimo kratki pregled nekoliko Airbnbovih filantropskih programa i saznajte što drugi domaćini trenutačno poduzimaju kako bi svijet postao bolje mjesto za život. Inspirirajte se!

1. Otvorite vrata svog doma onima kojima je potrebna pomoć
Tisuće velikodušnih domaćina diljem svijeta uključilo se u naš program Open Homes u okviru kojeg domaćini poput vas mogu ponuditi svoje prostore ljudima kojima je potreban privremeni smještaj. Dajte svoj doprinos, neovisno o tome radi li se o pružanju pomoći gostima koji putuju u svrhu liječenja ili oporavka, izbjeglicama koje trebaju organizirati svoj život u novom gradu, preživjelima nakon prirodnih katastrofa ili humanitarnim radnicima kojima je potreban smještaj. Ponudite besplatno svoj smještaj

2. Donirajte dio iznosa svake ugovorene rezervacije
U duhu Međunarodnog dana darivanja (Giving Tuesday), koji se obilježava u utorak nakon Dana zahvalnosti u SAD-u, razmislite o tome da se uključite u naš novi program donacija putem kojeg možete tijekom cijele godine donirati dio iznosa svojih rezervacija neprofitnim organizacijama koje surađuju s Airbnbom u okviru programa Open Homes.

Kako to funkcionira: vi određujete postotak koji želite da vam se automatski odbije od iznosa svake isplate, a 100 % doniranog iznosa ide neprofitnim organizacijama koje se koriste tim sredstvima kako bi pomogle osobama kojima je potreban privremeni smještaj. Trenutačno je ovaj program dostupan samo u SAD-u, Meksiku, Španjolskoj, Japanu,
Novom Zelandu, Tajlandu, Maleziji i Šri Lanci, ali naš tim radi na tome da se uskoro proširi na još zemalja, stoga pratite naše obavijesti. Počnite donirati

3. Sudjelujte u aktivnostima koje imaju viši cilj
Podržite rad neprofitnih organizacija sudjelujući u nekom od više od 700 društveno korisnih doživljaja ponuđenih diljem svijeta. Primjerice, možete posjetiti utočište za papige na Havajima, sudjelovati u radionici izrade mozaika u Washingtonu, u društvu feministkinja obićiLondon, uživati u vožnji kanuom u zoru u glavnom gradu Meksika i još mnogo toga. Budući da se odričemo naknade za usluge od 20 % kad je riječ o domaćinima koji se bave neprofitnim djelatnostima, 100 % iznosa koji uplatite za doživljaj ide izravno toj neprofitnoj organizaciji. Sudjelujte u društveno korisnom doživljaju

4. Proširite glas o nama
Ako znate neku neprofitnu organizaciju koja bi mogla imati koristi od organiziranja društveno korisnih doživljaja, uputite ih na ovu stranicu gdje mogu saznati više o samom programu.
 

5. Udružite se s drugim domaćinima kako biste dali zajednički doprinos
Upoznajte druge domaćine u svojoj zajednici: uključite se u neki od klubova domaćina i volontirajte s drugim domaćinima tijekom cijele godine. U nastavku možete vidjeti u čemu su sve neki klubovi domaćina u posljednje vrijeme sudjelovali u sklopu Airbnbove godišnje volonterske inicijative pod nazivom „Tjedan dobrih djela”. Tijekom toga tjedna naši domaćini, zaposlenici i neprofitne organizacije udružuju snage i pomažu različitim zajednicama:

  • U Sevilli se jedan klub domaćina sastao s udrugom koja povezuje migrante s tijelima lokalne vlasti kako bi im mogli ponuditi razvojnu pomoć i omogućiti sudjelovanje u programima za promicanje jednakosti.
  • Jedan klub domaćina iz Cape Towna surađivao je s jednom od lokalnih organizacija na izradi šestomjesečnog akcijskog plana za promicanje poštivanja različitosti i ravnopravne uključenosti svih članova u Airbnbovoj zajednici na tom području.
  • Kako bi obilježio Svjetski dan čišćenja 2019., jedan od klubova domaćina iz Napulja započeo je svoj volonterski rad čišćenjem povijesnog centra grada.

6. Neka vam naš planet bude na prvom mjestu
Domaćini iz cijelog svijeta daju svoj doprinos zaštiti okoliša različitim aktivnostima, od čišćenja plaža do restauracije namještaja:

  • Uredite smještaj restauriranim predmetima: „Volim skupljati komade namještaja koje ljudi ostave na ulici ili ih kupovati na dvorišnim rasprodajama te ih potom obnoviti.” —Delphine, Pariz
  • Smanjite količinu otpada, ponovno iskoristite predmete i reciklirajte: Bryan iz Felthama u Ujedinjenoj Kraljevini pomaže u radu internetske platforme Freecycle čiji je cilj spriječiti da predmeti koji se više ne upotrebljavaju završe na odlagalištu otpada. Umjesto toga, radi se na tome da im se pronađe novi dom odnosno udahne novi život.
  • Odbacite plastiku: Domaćini Perrine i Maxime iz Plouézeca u Francuskoj sami izrađuju proizvode koji se mogu višekratno upotrebljavati. Tako primjerice za čuvanje hrane izrađuju papir od pčelinjeg voska kojim se koriste umjesto plastičnih folija. Celine iz Saumura u Francuskoj kupuje veće količine zaliha i na tržnicu nosi platnene vrećice, posude za višekratnu uporabu i staklenke.
  • Pokupite smeće: Leticia iz Cancúna u Meksiku čisti plaže, a to radi i Elena iz Palamósa u Španjolskoj koja nam je otkrila: „U pravilu se dogodi da svaki put kad odem na neku od naših plaža pokupim najmanje pet komada [smeća] koje pronađem: plastiku, opuške cigareta itd.”

 

7. Pomozite svojoj zajednici
Inspirirajte se pričama ovih domaćina koji se trude pridonijeti jačanju i aktivnosti zajednica u kojima žive:

  • Pomozite školama: „Donirali smo knjige za njihovu knjižnicu i grickalice za djecu.” —MariaEsperanza, Bogotá, Kolumbija
  • Pomozite u očuvanju lokalne povijesti: Linda i Richard volonteri su u Konzervatorskom društvu San Antonia gdje rade na očuvanju povijesnih zgrada, lokacija i običaja koji su vezani uz povijest Teksasa.
  • Uključite se u rad lokalnih organizacija: Till i Jutta iz Stuttgarta volontiraju u lokalnoj udruzi za vino, voće i hortikulturu.

 

8. Postanite aktivist za zaštitu životinja
Domaćini u nastavku pomažu našim krznenim i pernatim prijateljima:

  • Pomognite udrugama za zbrinjavanje životinja: Federico iz mjesta Ronchi dei Legionari u Italiji volontira u skloništu za životinje. Domaćini Sybille i Harry iz Hamburga i Ralf iz Inzella (Njemačka) doniraju skloništima rabljene predmete poput ručnika i plahti.
  • Budite borac za njihova prava: Alexandra iz Lincolna u Kanadi pomaže u vođenju udruge koja promiče prava životinja u Španjolskoj i pronalazi nove domove za napuštene pse.
  • Pomozite ugroženim vrstama: „Pomažem Upravi za očuvanje kulturne i prirodne baštine u skrbi o jednoj od najrjeđih ptica na Novom Zelandu. Radi se o kritično ugroženoj bjeločeloj čigri (populacija broji svega 35 ptica). Radimo na informiranju javnosti, praćenju njihovih gnijezda i hvatanju opasnih predatora.” – Ria, Northland, Novi Zeland

 

9. Ponudite pomoć na terenu
Bilo da se radi o pribavljanju nekih osnovnih potrepština bilo o izgradnji škola, ovi domaćini daju svoj doprinos zajednici:

  • Uručivanje doniranih predmeta: Yuni i Erick iz Havane na Kubi posjećuju siromašne četvrti u društvu putnika s Airbnba koji su sa sobom donijeli odjeću, hranu, lijekove, igračke i neke osnovne potrepštine u namjeri da ih nekome daruju.
  • Pomozite u borbi protiv gladi: Ana i Juan volontiraju u Banci hrane u Barceloni i pomažu u organiziranju godišnje kampanje prikupljanja hrane za Božić.
  • Prihvatite se posla: Marco iz talijanske regije Ligurija izgradio je dječji vrtić i pomaže u bolnici u Africi.

10. Pomozite djeci i starijima
Saznajte kako ovi domaćini svoje vještine, usluge i vrijeme daju na raspolaganje drugima:

  • Naučite nekoga čitati i pisati: „Postoji mnogo djece koja nemaju priliku razvijati svoje jezične vještine, pa im pomažemo sa svime što im je potrebno u tom pogledu.” – Clara iz Pensacole na Floridi
  • Provedite malo vremena s djecom kojoj je potrebna pomoć: „Kad god imamo priliku, posjećujemo djecu, donesemo im igračke, organiziramo im odlazak u kino ili neku dobru večeru, a osim toga doniramo i nešto novca za njihove svakodnevne potrebe.” – Gordon iz Londona koji često posjećuje dom za nezbrinutu djecu oboljelu od HIV-a u Caracasu (Venezuela)
  • Ponudite nekome prijevoz: „Svakog tjedna posjećujem bolesne i starije osobe i prevozim one koji su nepokretni.” – Monika, Beč

 

Nadamo se da će vas ove priče nadahnuti da se uključite u dobrotvorni rad i pomognete članovima svoje zajednice tijekom nadolazećih blagdana, ali i tijekom cijele godine. U aktivnosti uključite i svoje goste!

0 Replies 0