7 VELIKIH IDEJA ZA MALE PROSTORE

Airbnb
Official Account

7 VELIKIH IDEJA ZA MALE PROSTORE

Ako imate ograničen broj kvadrata, to ne znači da morate škrtariti u pogledu uređenja. U ovim su Airbnbovim smještajima primijenjeni mudri savjeti za uređenje kojima je cilj da se mali prostori doimaju većima.

Imate malu prostoriju, prazan kut ili goli zid? To je najbolje mjesto za stvaranje udobnog ili stilski povezanog kutka. Neovisno o tome odlučite li se na kutak prepun knjiga, intimnu blagovaonicu ili udobnu prostoriju za sjedenje, pojam „prostorija unutar prostorije” zvuči zaista zanimljivo. Ovi smještaji na Airbnbu dokaz su to nije teško ostvariti – potrebne su vam samo dobro promišljene strategije uređenja.

1. PRIJEDLOG: PROSTOR ZA ČITANJE

 

ABB110118NOOKS_0018.png

 

Paul Costello. Fotografije proizvoda dobili smo od dobavljača. Urednik sadržaja: Mimi Faucett

Zašto ima smisla

„Zahvaljujući različitim tonovima iste boje ovaj se prostor doima prostranim i urednim unatoč tome što se na policama nalazi puno različitih predmeta (knjige, mikrovalna, portreti)”, kaže dizajnerica Emily Henderson. „Pokoji crveni detalj daje malo živosti prostoru”, dodala je. „Ako želite mirniji ugođaj, mogli biste zamijeniti taj naslonjač s modrim naslonjačem od baršuna.” Volite se igrati s kontrastima? „Zamijenite lustere od ratana elegantnim metalnim rasvjetnim tijelom u industrijskom stilu”, savjetuje lifestyle bloger Will Taylor.

Lokacija: New Orleans, abnb.co/ paulsstudio

Ako želite da vaš prostor izgleda poput ovoga: boja Raleigh Green (zidovi); boja Goodwin Green (polica za knjige); svaka od 40 $ po galonu, benjaminmoore.com

 2. PRIJEDLOG: KUTAK ZA BLAGOVAONICU

 

ABB110118NOOKS_008.png

 

Umjetnost za dušu: „Ubacite malo boje kako se bijeli prostor ne bi doimao beživotnim ili monotonim”, savjetuje Henderson. Fotografija: Patrick Butler-Madden; uređenje: Laura Butler-Madden.

Zašto ima smisla

„Velika doza simetrije (iste stolice, identični jastuci) daje ovom kutku prepoznatljiv izgled”, kaže Taylor. „Ako želite postići opušteniji dojam, zamijenite neke ukrasne jastuke i promijenite njihov raspored kako ne bi bili toliko jednoliki.” „Klupa s jastukom praktičan je odabir za tijesne prostore”, dodaje dizajnerica Vanessa De Vargas. „Ona vam pruža više mjesta za sjedenje i zove vas da se ugodno smjestite i provedete neko vrijeme družeći se.”

Lokacija (Airbnb Plus): London, abnb.co/laurasapartment

Ako želite da vaš prostor izgleda poput ovoga: Luster Factory Light No. 4, od 269 $, schoolhouse.com

3. PRIJEDLOG: CENTAR PROSTORA

 

ABB110118NOOKS_007.png

 

Polica: „Ovo je zapravo ladica iz kutije s alatom”, objašnjava Superhost Jamie Kwong. „Okrenuli smo je na bok i postavili na zid.” Fotografija: Luisa Brimble

Zašto ima smisla

„Zid koji nema ukrasnih rubova ni drugih arhitektonskih elemenata kombinacije kontrastnih boja čine vizualno privlačnim”, kaže Henderson. „Također mi se sviđa što slike s morskim pejzažima nisu ravnomjerno raspoređene. Neobaveznim rasporedom umjetnina stvara se prirodniji i ležerniji ambijent.” „Različiti tonovi drva i različite teksture pridonose toplini ovog kutka”, dodaje dizajnerica Sabrina Soto. „Ugođaj možete dodatno pojačati s košarom u kojoj je zasađena sobna biljka.”

Lokacija: Great Mackerel Beach, Australija, abnb.co/ingridsshack

 4. PRIJEDLOG: MJESTO ZA PRIČANJE PRIČA

 

ABB110118NOOKS_0011.png

 

Ovdje ćete stalno visjeti: „Ovu smo vješalicu donijeli s putovanja na Island”, kaže Superhost Christine Stucker. Fotografija: Stewart-Schafer.

Zašto ima smisla

„Objesiti knjige tako da se bolje vide – to je zaista genijalna ideja”, kaže De Vargas. „Osim toga, vješalica ima i drugu svrhu kao zanimljiv grafički element”, ističe Taylor. „Sviđa mi se pletena košara za skupljanje igračaka,” dodaje, „ali mogli biste je zamijeniti malim stolićem i lampom ako želite postići topliju atmosferu s više svjetla za čitanje.”

Lokacija: Brooklyn, abnb.co/christinesbrownstone

Ako želite da vaš prostor izgleda poput ovoga: Balance No. 2, ograničeno izdanje grafika Lindsay Stetson Thompson, od 31 $ (uokvireno), minted.com

5. PRIJEDLOG: KUTAK ZA ULJEPŠAVANJE

 

ABB110118NOOKS_004.png

 

Zanimljiv kontrast: „Volimo kontrast između pozlaćenog zrcala i obnovljenoga drveta koji je bio dio staje”, kaže domaćin Anthony D’Argenzio. Fotografija: Martyn Thompson

Zašto ima smisla

„Višenamjenska uloga ovog trojca – polica, zrcalo i uramljena grafika – doista je nenadmašiva”, kaže Griffin, „jer ta kombinacija ne mora biti samo vaš prostor za uljepšavanje, već može biti i predsoblje. U ovoj verziji u kojoj je to dio spavaće sobe, kombinacija rustikalnog (drvene police) i elegantnog (starinsko zrcalo) čisto je savršenstvo”, dodaje Lewis. „Ako u tom prostoru ne želite sjediti, lijepo će izgledati i ako posložite nekoliko knjiga na ovu starinsku stolicu.”

Lokacija: Hudson, New York, abnb.co/hillaryshome

Ako želite da vaš prostor izgleda poput ovoga: ogledalo Laurent, 498 $, thebellacottage.com

6. PRIJEDLOG: VIŠENAMJENSKI SALON

 

ABB110118NOOKS_003.png

 

Što s krevetom: „Uzglavlje kreveta sastavljeno od razdvojenih drvenih greda stvara dojam otvorenosti i prozračnosti; udobnost pokušajte naglasiti tapeciranom tkaninom”, kaže dizajnerica Tracy Morris. Fotografija: Maria Del Rio

Zašto ima smisla

„Kad prostor za druženje nije velik, ograničena paleta boja, poput ružičastih i neutralnih tonova u ovom malom studiju (gore), može stvoriti iluziju veće prostorije”, kaže dizajnerica Elaine Griffin. Držite se jednostavnog namještaja. „Kauč na razvlačenje koji nije masivan i nema naslonjače za ruke savršen je izbor za skučene prostore.” „Ako ste dovoljno sretni da imate predivan pogled (desno), istaknite ga tako da uredite prostor za sjedenje pored prozora”, kaže dizajnerica Amber Lewis. Ovaj je kutak obogaćen finim plišanim teksturama, a zid je ukrašen slikama.

Lokacija: Twentynine Palms, Kalifornija (gore),abnb.co/tienlynstinyhome; Salangen, Norveška (desno), abnb.co/melissascabin

Ako želite da vaš prostor izgleda poput ovoga: Bumper Large Ottoman, 299 $, bludot.com

7. PRIJEDLOG: SPAVAĆA SOBA ZA GOSTE

 

ABB110118NOOKS_002.png

 

Crna magija: „Odabrali smo tamne jastuke sa suptilnom teksturom kako bi do izražaja došle glatke bijele zidne obloge”, kaže Superhost Brandi Boblett. Fotografija: Brandi Boblett

Zašto ima smisla

„Viseće police oslobađaju prostor na podu pa su stoga najbolja zamjena za noćne stoliće u skučenim prostorijama”, kaže Griffin. Ako su police kratke, „razmislite o dodavanju još jedne police ispod svake postojeće kako bi se na nju mogao odložiti telefon ili čaša vode”, kaže Soto. „Ako nema prostora za stolne lampe, jedino je rješenje postavljanje rasvjetnog tijela iznad kreveta”, kaže Griffin. „Samo se pobrinite da rasvjetno tijelo bude postavljeno dovoljno visoko ili da se krevet odmakne od zida kako se gosti ne bi udarili u glavu tijekom noći.”

Lokacija: Atlanta, abnb.co/brandystinyhome

Ovu je priču napisala Betsy Goldberg, zamjenica glavnog urednika sadržaja o smještajima u časopisu Airbnb Magazine, a objavljena je u izdanju Zima 2018.

gornja fotografija: Anniken Zahl Furunes

0 Replies 0