Jačanje povjerenja među članovima lokalnih zajednica

Airbnb
Official Account

Jačanje povjerenja među članovima lokalnih zajednica

Community Trust.jpg

 

U stvaranju sigurne i pouzdane zajednice ne sudjeluju samo domaćini i gosti. Gradske četvrti u kojima se nalaze smještaji koje iznajmljujete vrlo su važan čimbenik u tome, a izgradnja povjerenja među ljudima koji žive u tim četvrtima pridonosi jačanju naše zajednice u cjelini.

 

Znamo da Airbnb gosti ili njihovi posjetitelji ponekad mogu uzrokovati probleme koji stvaraju poteškoće domaćinima, ali i njihovim susjedima. Stoga smo radili na nekoliko važnih projekata kojima bismo htjeli spriječiti tu vrstu problema te pružiti susjedima bolje mehanizme koji će im omogućiti da na jednostavan način prijave problem.

Pojašnjenje nove zabrane organiziranja kućnih zabava

Možda ste već čuli nešto o Airbnbovoj zabrani organiziranja kućnih zabava. Htjeli bismo razjasniti da ne zabranjujemo dozvoljene zabave i događanja. Znamo da većinu zabava za koje se rezervira smještaj s naše platforme organiziraju pristojni gosti kojima je prostor potreban za obiteljska okupljanja, zabave za darivanje trudnica, rad izvan ureda itd.

 

Ono što mi želimo postići jest riješiti problem koji nastaje zbog manjeg broja gostiju koji se ponašaju neodgovorno i ponekih smještaja zbog kojih se neprestano remeti mir u susjedstvu. Uzevši sve navedeno u obzir, nova se zabrana organiziranja kućnih zabava odnosi na:

  1. sve zabave i događanja otvorenog tipa
  2. sve velike zabave i događanja u objektima s više stambenih jedinica, kao što su stambene zgrade i kondominiji.

Odgovori na najčešća pitanja

 

Što ako gost organizira zabavu u mom smještaju bez moje dozvole?

Za sve smještaje vrijedi zabrana organiziranja zabava bez dozvole, a pod time se misli na zabave kojima se krše pravila kućnog reda i koje se organiziraju bez suglasnosti domaćina. Za početak bismo htjeli napomenuti da radimo na unapređenju mehanizama za prepoznavanje rizika kako bismo spriječili da to takvih zabava uopće i dođe. Ako zabave ipak budu organizirane, gost će dobiti upozorenje, a može doći i do suspenzije ili uklanjanja njegovog korisničkog računa s naše platforme, ovisno o razmjerima nastalog problema.

 

Što se smatra zabavom ili događanjem otvorenog tipa?

U to se ubrajaju situacije u kojima gost ili netko od njegovih posjetitelja organizira zabavu ili događanje, a da pritom ne zna koliko će ljudi prisustvovati. Ako je zabava oglašena na društvenim mrežama ili ako se za nju naplaćuje ulaz na vratima, to je prilično siguran pokazatelj da je riječ o događanju otvorenog tipa.

 

Iznajmljujem smještaj u objektu s više stambenih jedinica. Što se smatra velikom zabavom ili događanjem?

U to se ubrajaju velike zabave ili događanja poput vjenčanja, zabava za darivanje trudnica, korporativnih događanja ili nečeg sličnog. Takve su vrste događanja odsad zabranjene u stanovima i kondominijima, čak i uz dopuštenje domaćina te čak i ako postoji ograničeni popis gostiju koji mogu doći samo ako imaju pozivnicu.


Vrijedi li navedena zabrana zabava ili događanja otvorenog tipa ako vodim boutique hotel, iznajmljujem prostor za organiziranje događanja ili neki drugi tradicionalni tip smještaja?

Ako iznajmljujete tradicionalniji tip smještaja, možete sami odrediti pravila za organiziranje zabava otvorenog tipa. No, čak i kad su u pitanju takve vrste smještaja, Airbnb će pratiti ima li kakvih pritužbi i po potrebi se obratiti domaćinima za daljnje korake.

 

Ako iznajmljujem samostalni stambeni objekt, smijem li dopustiti svojim gostima da organiziraju zabave?

Domaćini koji iznajmljuju samostalne stambene objekte i dalje će moći svojim gostima dati mogućnost da organiziraju zabave i događanja s ograničenim brojem sudionika, a to možete navesti u pravilima svog kućnog reda. Svjesni smo da kategorija „samostalnog stambenog objekta” može uključivati širok raspon smještaja, od seoske kuće koja se nalazi na osami do kuće u mirnoj ulici u kojoj čak i mala okupljanja mogu predstavljati problem za susjede. Stoga bismo za tu kategoriju htjeli rješavati pojedinačne probleme kad se pojave, a ne da postoje neka općenita pravila koja bi bila nepravedna za pojedine domaćine.

 

Bez obzira na kompleksnost problema naš je cilj u svim slučajevima jednostavan: ako zabave uznemiruju susjede i ako zaprimimo pritužbe, poduzet ćemo odgovarajuće mjere. Za početak ćemo od domaćina čiji su smještaji u pitanju zatražiti da izmijene pravila svog kućnog reda kako bi zabranili održavanje zabava. Ako pritužbe i dalje budu stizale, korisnički računi tih domaćina mogli bi biti suspendirani ili uklonjeni s naše platforme.

Poboljšanje usluge službe za podršku susjedima

Ako dođe do problema povezanih s nekim od smještaja oglašenih na Airbnbu (primjerice, pretjerana buka, zabava koja remeti mir u susjedstvu ili ponašanje kojim se ugrožava sigurnost), susjedi koji žive u četvrti u kojoj se nalazi taj smještaj mogu to prijaviti putem stranice za podršku susjedima. Dosad nije bilo jednostavno pronaći tu stranicu niti se njome koristiti. Stoga smo uložili puno truda i rada kako bismo je poboljšali i sada bismo vam htjeli predstaviti neke od uvedenih izmjena.

 

Jednostavniji pristup službi za podršku susjedima 

Naši korisnici sada mogu pronaći poveznicu za pristup službi za podršku susjedima na popisu poveznica na dnu početne stranice Airbnba i na svim ostalim glavnim stranicama. Poveznici mogu pristupiti i putem telefona, a da ne pritom ne moraju preuzeti aplikaciju Airbnb.

 

Povezivanje korisnika sa službama za hitne intervencije

Na stranici za podršku susjedima odsad će se nalaziti poveznica za lokalne službe za hitne intervencije. To znači da ako netko od naših korisnika bude imao hitan problem u pogledu sigurnosti, moći će dobiti potrebnu pomoć u istom trenutku. Korisnici će također imati pristup novoj Airbnbovoj liniji za susjede putem koje će moći prijaviti zabavu koja se u tom trenutku odvija.

 

Komunikacija s Airbnbom

Svjesni smo da dosad nismo imali kvalitetan sustav za obavještavanje korisnika o daljnjim koracima nakon što bi oni prijavili problem putem stranice za podršku susjedima. Odsad ćemo korisnicima čim prijave problem poslati poruku u kojoj objašnjavamo što slijedi.

Nastavite nam slati svoje komentare

Svjesni smo da je još puno posla pred nama, no ovi koraci koje poduzimamo iznimno su važni za povećanje razine povjerenja i sigurnosti na platformi i u gradskim četvrtima koje domaćini smatraju svojim domom. Kao i inače, htjeli bismo s vama komunicirati dok se situacija ne popravi, stoga nam i dalje šaljite svoje komentare, a mi ćemo nastaviti raditi na poboljšanjima koja će koristiti cijeloj Airbnbovoj zajednici.

0 Replies 0