Laurino pismo: Što sam naučila boraveći kod domaćina koji iznajmljuju privatne sobe

Laura_C
Ex Airbnb
Ex Airbnb
Redwood City, CA

Laurino pismo: Što sam naučila boraveći kod domaćina koji iznajmljuju privatne sobe

20. svibnja 2019.

 

Pozdrav svima! Čestitam svima onima koji su stekli ili zadržali status Superhosta nakon evaluacije provedene u travnju! Što duže radim u Airbnbu, sve više shvaćam koliko je veliko postignuće biti Superhost. Želim zahvaliti svima vama što gostima diljem svijeta pružate nezaboravna iskustva i što postavljate visoke standarde za ugošćivanje putem Airbnba.

 

Mnogi od vas već znaju da sam u Airbnbu na čelu tima koji radi na razvoju proizvoda, izgradnji zajednice i pripremi materijala za domaćine smještaja poput vas. Kad sam u srpnju prošle godine postala dio Airbnbovog tima, jedan od mojih prioriteta bio je da se što brže upoznam s time kako rade domaćini i kako funkcionira ugošćivanje, odnosno da naučim što više od naših nevjerojatnih domaćina (i Superhostova!), prikupim od njih korisne savjete i prenesem ih čitavoj zajednici domaćina (ali i timovima koji rade u Airbnbu). Smatram da nema ništa korisnije od iskustva iz prve ruke, pa sam u skladu s time odlučila jednom tjedno odsjesti u privatnoj sobi. Budući da imam troje male djece, to je bila prilično velika obveza, ali na kraju je to bilo jedno divno iskustvo puno zabavnih i neočekivanih situacija. Radujem se što ću s vama sada podijeliti sve što sam naučila tijekom proteklih nekoliko mjeseci.


Jedna od najboljih stvari koje sam doživjela boraveći u privatnim sobama bila je upoznavanje Superhostova poput vas. Više od 161 000 Superhostova iznajmljuje privatne sobe na Airbnbu, a ta brojka predstavlja 29 % od ukupnog broja Superhostova. Osim toga, naši su gosti također vrlo zainteresirani za privatne sobe. U 2018. deseci milijuna rezervacija odnosili su se na privatne sobe, što je predstavljalo značajan udio u ukupnom broju rezervacija na Airbnbu.  Domaćini koji iznajmljuju privatne sobe i takva vrsta smještaja vrlo su  važni u našoj zajednici.

 

Tijekom boravaka u privatnim sobama imala sam tri cilja:

  1. doživjeti raznovrsna iskustva (boraviti u smještajima koji pripadaju različitim cjenovnim kategorijama i kod različitih tipova domaćina: novih, onih čiji su smještaji u kategoriji Plus, Superhostova itd.)
  2. ostvariti osobnu interakciju (s domaćinima sam stupala u kontakt prije samog boravka i poticala ih da podijele sa mnom svoja iskustva te iznesu svoje mišljenje o tome kako im možemo više pomoći)
  3. prikupiti nova saznanja (Kakvo je bilo moje iskustvo iz perspektive gosta? Kako možemo pružiti bolju podršku domaćinima? Čime se neki domaćin ističe i što bi drugi domaćini mogli od njega naučiti?).


Zanima li vas što sam sve naučila? Prva velika lekcija koju sam naučila bila je ta da vam moramo još više pomoći da pripremite goste na ono što ih očekuje (što može pridonijeti i boljim recenzijama). To je nešto što je doista važno za sve domaćine, a ključno za one koji iznajmljuju privatne sobe, od kojih velik broj njih dijeli kupaonicu ili kuhinju sa svojim gostima. Smatram da mi tu moramo krenuti od kategorizacije. Na koji način možemo bolje razlikovati različite vrste smještaja na Airbnbu, posebice sada kada naša ponuda, osim cijelih prostora i soba, uključuje sve više bed-and-breakfasta i boutique hotela? Kako vam možemo pomoći da gostima jasno naznačite da u prostoru u kojemu će boraviti žive i mačke? (Više volim pse nego mačke, ali moram priznati da sam se tijekom ovih boravaka sprijateljila s mnogim mačkama!)

 

Nadalje, naučila sam mnogo o tome što sve može pridonijeti da boravak iz perspektive gosta bude sjajan? Shvatila sam mnogo toga, primjerice koliko su važne bile jasne upute o tome gdje se mogu kretati i čime se mogu koristiti (šampon? prostor u hladnjaku? smijem li proći kroz neoznačena vrata?). Također, bila sam puno mirnija kad bi me domaćin obavijestio o tome tko će još biti u kući. Kako bih mogla biti pristojan gost, bilo je vrlo korisno znati rasporede drugih osoba koje žive u kućanstvu (budući da ustajem rano, htjela sam pripaziti na to da ne probudim sve ostale u kući!).

 

Zapravo, mnogi su od vas ovdje, u Centru Airbnbove zajednice, drugima već pružili odlične savjete za iznajmljivanje privatnih soba. Voljela bih da nam se i dalje javljate s komentarima o ovoj temi i voljela bih saznati više o tome što možemo učiniti kako bismo vam pomogli da budete uspješni u iznajmljivanju privatnih soba.

 

Naposljetku, a to je možda i najvažnije od svega, ovo me iskustvo još jednom podsjetilo koliko je sjajna naša zajednica domaćina. Upoznala sam različite domaćine. Jedna je korisnica počela s ugošćivanjem kako bi mogla imati više fleksibilnosti jer ima djecu s posebnim potrebama, a jedan je drugi pak domaćin prihvatio novi posao sa značajno manjom plaćom kako bi slijedio svoje srce i radio u neprofitnom sektoru… Ugošćivanje im je omogućilo da ostvare financijsku fleksibilnost koja im je bila potrebna za takav potez. Upoznala sam i jednu ženu koja kao domaćin uspijeva razviti izvanredan odnos sa svojim gostima (pa je mnogi od njih često posjećuju), a jedna je počela primati goste kako bi imala dovoljno novaca da sačuva obiteljsku kuću dok su joj djeca bila na studiju. Sviđa mi se što Airbnb omogućuje ljudima diljem svijeta da stvaraju prekrasne odnose te im pomaže da ostvare svoje ciljeve i rade ono što vole.

 

Još jednom čestitam svim Superhostovima bez obzira na to iznajmljujete li jedno krilo u dvorcu, cijeli prostor ili dodatnu spavaću sobu u svom stanu. Nadam se da ćemo se sresti u nekoj od mojih sljedećih avantura. A dotad...

 

… Uživajte u ulozi domaćina!
Laura

 

--------------------

Lead, Airbnb Core Hosts & Community

Here's my Community Spotlight!

What are your favorite notes from your guests?

 

0 Replies 0