ODGOVORI AIRBNBA: PROFILNE FOTOGRAFIJE GOSTIJU

Airbnb
Official Account

ODGOVORI AIRBNBA: PROFILNE FOTOGRAFIJE GOSTIJU

Posljednje izmjene: 15. siječnja 2019.

Prije nekoliko mjeseci obavijestili smo vas o promjenama koje Airbnb uvodi u pogledu načina prikazivanja profilnih fotografija gostiju. U nastavku možete pročitati izvornu objavu.

Postupno uvodimo te promjene pa vam želimo osigurati sve potrebne informacije. Donosimo vam kratki pregled svih promjena i nekoliko savjeta.

 

Novi postupak u pogledu fotografija

Umjesto da profilnu fotografiju potencijalnog gosta vidite prije prihvaćanja rezervacije, odsad ćemo vam fotografiju gosta prikazati nakon što prihvatite zahtjev za rezervaciju. Ako imate uključenu opciju Instant rezervacije, nećete primijetiti promjenu u postupku rezerviranja.

Airbnb ne zahtijeva od gostiju da imaju profilne fotografije. Iako većina gostiju ima profilnu fotografiju, neki su nam gosti rekli da pri rezerviranju ne žele dati na uvid profilnu fotografiju i mi smo to uvažili.

Isto tako, mnogi od vas rekli su da vole vidjeti profilne fotografije gostiju, pa smo uvažili i vaše mišljenje. Stoga smo uveli novu opciju za domaćine zahvaljujući kojoj oni mogu odrediti vlastite uvjete rezerviranja.

Nove postavke za domaćine

Sada imate mogućnost postaviti uvjet da vaši gosti moraju imati profilnu fotografiju. Ponovno napominjemo da ćete fotografiju moći vidjeti tek kad prihvatite zahtjev za rezervaciju. Želite li od gostiju zatražiti da predoče profilnu fotografiju, morat ćete uključiti tu opciju u postavkama svakog svojeg oglasa, a to možete učiniti putem mobilne aplikacije ili na računalu. Točne upute navedene su u nastavku:

Na mobilnom telefonu:

  1. Otvorite oglas za koji želite postaviti uvjet da gosti moraju imati profilnu fotografiju pri rezerviranju.
  2. Dodirnite Postavke rezervacije.
  3. Dodirnite opciju Uvjeti za goste.
  4. Pronađite rubriku Profilna fotografija i dodirnite Uredi.
  5. Dodirnite opciju Postavi kao uvjet da gosti moraju imati profilnu fotografiju.
  6. Dodirnite Spremi.

Na internetskoj stranici:

  1. Na kontrolnoj ploči domaćina kliknite na Oglasi.
  2. Kliknite na Postavke rezervacije.
  3. Pored opcije Uvjeti za goste kliknite na Uredi.
  4. Označite opciju Profilna fotografija.
  5. Kliknite na Spremi.

Ako aktivirate tu opciju i potencijalni gost ne bude imao profilnu fotografiju, od njega će se tražiti da prenese profilnu fotografiju prije slanja zahtjeva za rezervaciju vašeg smještaja. Profilnu fotografiju gosta nećete moći vidjeti dok ne prihvatite zahtjev za rezervaciju. Ako gost ne želi dodati profilnu fotografiju, neće moći rezervirati vaš smještaj.  

Dodatna podrška

Ako odlučite postaviti uvjet da vaši gosti moraju imati profilnu fotografiju i vaš potencijalni gost prenese fotografiju na kojoj se ne vidi njegovo lice (primjerice, fotografiju zalaska sunca ili svojeg psa), tada se možete obratiti Airbnbovoj službi za podršku. Oni će u suradnji s vama pokušati riješiti taj problem, a ako se osjećate nelagodno u pogledu toga da ugostite osobu koja nema fotografiju koja prikazuje njezino lice, možete zatražiti otkazivanje rezervacije bez snošenja posljedica.

Ovim vas putem podsjećamo da u skladu s Airbnbovim antidiskriminacijskim pravilima domaćini ne smiju prihvaćati goste ili otkazivati njihove rezervacije na temelju rase, boje kože, etničkog ili nacionalnog podrijetla, religije, spolne orijentacije, rodnog identiteta ili bračnog statusa.

Kao i inače, kao dodatnu mjeru sigurnosti možete zatražiti od gostiju da Airbnbu pruže na uvid službeni identifikacijski dokument kako bi mogli rezervirati vaš smještaj. Više informacija o tom postupku možete pronaći ovdje.

Zašto su ove izmjene važne

Razgovarali smo s mnogim domaćinima i gostima o profilnim fotografijama i smatramo da su uvedenim novostima riješeni neki temeljni problemi i uvaženi komentari koje su nam dale obje strane. Pažljivo ćemo pratiti kako te promjene u pogledu profilnih fotografija utječu na našu zajednicu te ćemo i dalje nastojati poboljšati i pojednostaviti cijeli postupak kako biste mogli bez straha primati goste. Nadamo se da ćete nam poslati svoje komentare kako bismo mogli i dalje graditi zajednicu u kojoj svi imaju osjećaj pripadnosti. Hvala vam što ste domaćin na Airbnbu.

Airbnb

Administrator

Prije 2 tjedna

 

Postavili ste nam brojna pitanja o profilnim fotografijama gostiju i Airbnb je stoga osmislio nova pravila pomoću kojih bi se mogla riješiti pitanja koja vas muče. Ovo su novosti iz Airbnba:

———————————————————————————————————————————————

Danas ćemo vas upoznati s nekim izmjenama koje planiramo uvesti u pogledu načina prikazivanja profilnih fotografija gostiju.

Umjesto prikazivanja profilne fotografije potencijalnog gosta prije prihvaćanja rezervacije, domaćini će odsada dobivati na uvid fotografiju gosta tek nakon što prihvate zahtjev za rezervaciju u okviru postupka rezervacije. Airbnb ne zahtijeva od svih gostiju da imaju profilnu fotografiju. Umjesto toga, domaćinima ćemo dati opciju da od svojih gostiju zatraže da predoče profilnu fotografiju, koju će oni potom dobiti na uvid nakon što prihvate rezervaciju. Već smo prije rekli nešto o tom postupku i sada vam želimo dati više informacija o promjenama koje će nastupiti u narednim mjesecima.

Obavili smo brojne razgovore s domaćinima i gostima u pogledu ove teme. Poslušali smo što o tome imaju za reći članovi naše zajednice i, iako većina gostiju ima profilnu fotografiju, neki su nam gosti rekli da ne žele da domaćini vide njihovu fotografiju pri rezerviranju. Također smo svjesni da su neki korisnici upozorili na mogućnost zlouporabe fotografija na različite načine kojima se krše naša antidiskriminacijska pravila.

Domaćini su nam istodobno rekli da im je drago kad gosti imaju profilne fotografije jer one omogućuju domaćinima i gostima da se bolje upoznaju prije početka rezervacije i pomažu domaćinima da prepoznaju goste prilikom njihova dolaska u smještaj. Osim toga, uvidjeli smo da fotografije mogu biti koristan alat za povećanje razine povjerenja i jačanje zajednice.

Želimo u jednakoj mjeri udovoljiti zahtjevima svih uključenih strana. Budući da Airbnb ne zahtijeva od gostiju da pri rezerviranju smještaja predoče profilnu fotografiju, uvest ćemo niz promjena u mjesecima pred nama, o čemu smo ranije ovog ljeta već razgovarali s našim domaćinima:

  • Ako gost odluči poslati profilnu fotografiju, ta će se profilna fotografija domaćinu prikazati tek nakon potvrde rezervacije u okviru postupka rezerviranja.  
  • Budući da neki domaćini žele vidjeti profilnu fotografiju gosta i žele znati koga mogu očekivati na svojim ulaznim vratima, domaćinima ćemo dati mogućnost da od gostiju zatraže da dodaju profilnu fotografiju prije rezerviranja, a onda će se ta fotografija domaćinu prikazati tek kad prihvati zahtjev za rezervaciju.  Ta nova opcija uključuje važne mjere zaštite koje su osmišljene kako bi se zajamčilo da naša zajednica bude poštena i otvorena za sve:
    • Domaćini moraju sami uključiti tu opciju za svaki smještaj koji iznajmljuju prije nego što dobiju zahtjev za rezervaciju.
    • Ako domaćin zatraži profilnu fotografiju, od gostiju ćemo zatražiti da prenesu fotografiju na svoj profil na Airbnbu kako bi mogli poslati zahtjev za rezervaciju određenog smještaja tog domaćina; međutim, fotografija se neće prikazati domaćinu dok se rezervacija ne potvrdi.

Ako domaćin otkaže rezervaciju nakon što vidi fotografiju gosta, gost će na jednostavan način moći kontaktirati s Airbnbom i prijaviti da sumnja da je žrtva diskriminacije domaćina, što je u suprotnosti s našim antidiskriminacijskim pravilima i Obvezama Airbnbove zajednice. Ako gost smatra da je bio žrtva diskriminacije i obavijesti naš tim o tome, odmah ćemo mu/joj pomoći da rezervira drugi smještaj u skladu s našim Pravilima o otvorenim vratima, istražiti prijavu i poduzeti odgovarajuće mjere. Svakom domaćinu koji prekrši naša antidiskriminacijska pravila može se trajno zabraniti korištenje platformom Airbnb.

Ova obavijest rezultat je obveze koju smo preuzeli 2016. godine, a odnosila se na ocjenjivanje načina na koji prikazujemo profilne fotografije gostiju u postupku rezerviranja. Budući da ćemo navedene izmjene provoditi u narednim mjesecima, nadamo se da ćete nam slati svoje komentare kako bismo mogli i dalje raditi na korisnim izmjenama koje Airbnbovu zajednicu čine mjestom u kojem svi imaju osjećaj pripadnosti.

0 Replies 0