Odgovori Airbnba: zaštita domaćina od utjecaja jednokratnih loših recenzija

Airbnb
Official Account

Odgovori Airbnba: zaštita domaćina od utjecaja jednokratnih loših recenzija

Pitali ste: može li Airbnb zaštititi domaćine od utjecaja jednokratnih loših recenzija?

 

Recenzije su zaista važne. Ne samo da utječu na vašu uspješnost u radu, već imaju i vrlo osobnu notu. Znamo da posvećujete mnogo brige i pažnje kvaliteti ugošćivanja te da neuobičajeno loša recenzija izaziva frustraciju, neovisno o tome radi li se o pogrešci, nesporazumu ili nepravednoj ocjeni. Upozorili ste nas na to i željeli bismo da znate da smo uzeli u obzir vaša upozorenja te da ovaj problem shvaćamo vrlo ozbiljno. Posvetili smo i nadalje ćemo posvećivati mnogo brige i truda razmatranju kako sustav recenzija učiniti pravednijim.

Dobra je vijest ta da smo već ostvarili velik napredak. U nastavku vam donosimo poboljšanja koja već sada možemo podijeliti s vama, a o daljnjim ćemo vas izmjenama redovito obavještavati.

 

Alat za otkrivanje netipičnih recenzija

U posljednjem izdanju „Razgovora s domaćinima” u lipnju 2018. izričito smo napomenuli da ćemo se pozabaviti problematikom netipičnih recenzija. Važno je razjasniti da jednokratnu lošu recenziju smatramo netipičnom kad domaćinu s odličnim ocjenama gost dodijeli lošu ocjenu koja odudara od ostalih. Evo kako smo zamislili rješenje! U tijeku je izrada novih programskih alata koji će automatski registrirati netipične recenzije i omogućiti nam da ih ispravimo. Recimo da gost čistoću, preciznost, dolazak u smještaj i sve druge potkategorije ocijeni s pet zvjezdica, a onda vam dodijeli ukupnu ocjenu od dvije zvjezdice. Novi će nas programski alat na takav slučaj odmah upozoriti i od gosta će se zatražiti da ispravi ukupnu ocjenu. Programski je alat trenutačno u izradi i uskoro će vam biti na raspolaganju.

 

Istraživanje o tome kako netipične recenzije utječu na status Superhosta

Osim toga, provodimo istraživanje kako jedna netipična recenzija može utjecati na to hoće li domaćin dobiti ili zadržati status Superhosta. Krajnji nam je cilj smanjiti utjecaj netipičnih recenzija na statistiku odličnih domaćina te se pobrinuti za to da sustav recenzija bude pravedan.

 

Lokacija, lokacija, lokacija

Naposljetku, analiziramo i ocjenu lokacije te njezin utjecaj na statistiku domaćina. Važno je napomenuti da se lokacija ne uzima u obzir pri izračunu ukupne ocjene domaćina. No dali ste nam do znanja da vas loša ocjena za tu kategoriju frustrira jer na lokaciju svog smještaja ne možete utjecati. Svjesni smo toga.

Problem je vrlo nezgodan. Teško ga je riješiti jer je ocjena lokacije smještaja vrlo subjektivna. Nekim se gostima može svidjeti što je vaš smještaj izvan uobičajenih ruta, a drugi mogu biti razočarani što se ne nalazi bliže javnom prijevozu. Detaljno istražujemo kako bismo mogli putnicima i dalje pružati sve informacije koje su im potrebne i koje žele imati na raspolaganju kad donose odluku o rezervaciji smještaja, a da se istodobno pobrinemo da na domaćine ne utječu čimbenici koji su izvan njihove kontrole.

 

Stoga tražimo nova rješenja za to kako zabilježiti dojmove koje gosti na temelju podataka o lokaciji dobiju o vašem smještaju te kako istaknuti te dojmove. Zasad nemamo konkretno rješenje o kojem bismo vas mogli informirati, no uskoro očekujte više informacija, možda već u sljedećem izdanju „Razgovora s domaćinima”. U međuvremenu imajte na umu da radimo na tome. Nastavite nam slati svoje komentare o tome što bismo mogli učiniti da sustav recenzija bude što pravedniji.

0 Replies 0