Osnovne informacije: korak po korak do savršenog oglasa na Airbnbu

Airbnb
Official Account

Osnovne informacije: korak po korak do savršenog oglasa na Airbnbu

Uspješni domaćini svjesni su da njihov oglas nikada nije u potpunosti dovršen te u svakoj novoj situaciji pronalaze priliku za njegovo poboljšanje, a to možete napraviti i vi. S vremenom ćete steći bolji uvid u sve aspekte svojeg smještaja, u svoj stil ugošćivanja i potrebe svojih gostiju. Podatke u svom oglasu možete u svakom trenutku ažurirati kako biste istaknuli popularne značajke, naveli promjene do kojih je došlo u samom prostoru ili postali konkurentniji na lokaciji na kojoj se vaš smještaj nalazi. Sve to dovodi do većeg broja rezervacija i zadovoljnijih gostiju.

 

Ne znate odakle biste krenuli? Evo nekoliko ideja:

 

Neka vaše fotografije zablistaju

Fotografije su iznimno važan element vašeg oglasa. Gosti neće uvijek pročitati opis vašeg smještaja, ali će gotovo sigurno pregledati (i proučiti!) vaše fotografije. Stoga, ako ste nedavno preuredili smještaj, dodali neke nove sadržaje ili trenutačno imate na raspolaganju dovoljno vremena ili novca za snimanje novih fotografija, razmislite o tome da zamijenite stare fotografije novima.

 

  • Neka vam prioritet bude naslovna fotografija. Budući da se vaša naslovna fotografija prikazuje prva u rezultatima pretraživanja, odaberite onu koja će privući pažnju potencijalnih gostiju. 
  • Dodajte kratke opise. Dok pregledavaju vaše fotografije, gosti mogu saznati važne informacije o vašem smještaju. Primjerice, mogu vidjeti da se u glavnoj sobi nalazi veliki bračni krevet ili da u kuhinji imate skupocjeni aparat za espresso.
  • Zatražite profesionalne usluge. Profesionalne fotografije mogu se itekako isplatiti. Štoviše, domaćini u čijim su oglasima profesionalne fotografije ostvaruju i do 40 % veću zaradu! Provjerite nudi li Airbnb uslugu profesionalnog fotografiranja na vašoj lokaciji.
  • Fotografirajte poput pravog profesionalca. Puno je načina na koje možete poboljšati fotografije u svom oglasu, čak i ako na raspolaganju imate samo pametni telefon. Kako biste snimili kvalitetnije fotografije, pogledajte ovih pet savjeta za fotografiranje.

 

Redovito pregledavajte podatke u svom oglasu

Koje je osnovno pravilo? Podaci u oglasu moraju biti precizni i redovito se ažurirati. Primjerice, ako više nemate pristup bazenu u sklopu objekta u kojem se vaš smještaj nalazi, svakako izbrišite taj podatak svugdje gdje se spominje. No, osim tih osnovnih stvari, bilo bi dobro da svako malo pročitate i doradite opis svog smještaja.

 

  • Neka opis bude jednostavan. Nitko nema vremena za čitanje detaljnih opisa, stoga se usredotočite na ono što je gostima najvažnije. Osim toga, izbjegavajte navoditi značajke koje su već navedene u rubrici „Sadržaji”.
  • Predstavite svoj stil ugošćivanja. Dosad ste već vjerojatno stekli bolji dojam o tome kakav ste tip domaćina. Nemojte se ustručavati i dopustite da vaša osobnost dođe do izražaja kroz opis vašeg smještaja.
  • Obratite se gostima koje želite privući. Možda ste već ugostili mnogo obitelji ili poslovnih putnika. Prilagodite tekst kako bi bio upućen baš takvim gostima i istaknite značajke koje će im se najviše svidjeti.

 

Dodajte nove sadržaje

Jesu li vaši gosti već tražili da nabavite sušilo za kosu? Jesu li u recenzijama spomenuli da u smještaju nema kuhala za vodu? Sve su to odlične povratne informacije koje možete iskoristiti kad budete kupovali nove stvari za smještaj. Kad ih nabavite, nemojte zaboraviti ažurirati popis sadržaja. Ovo su neki od najtraženijih sadržaja:

 

  • osnovni sadržaji: TV, kabelska televizija, internet, klima-uređaj, grijalica, perilica, sušilica, glačalo, prostor za rad na prijenosnom računalu
  • krevet i kupaonica: vješalice, sušilo za kosu, sapun, WC papir, posteljina, dodatni jastuci i pokrivači
  • u kuhinji: mikrovalna pećnica, aparat za kavu, hladnjak, perilica za posuđe, posuđe i pribor za jelo, osnovni pribor za kuhanje, pećnica, štednjak, čajnik.

 

Revidirajte svoje cijene

Mnogi novi domaćini u početku odrede cijenu koja je niža od tržišnog prosjeka kako bi privukli goste. Kad već steknete određeno iskustvo u ulozi domaćina i dobijete nekoliko pozitivnih recenzija, tada biste mogli odrediti novu cijenu koja će biti konkurentna.

 

Poboljšajte svoj položaj u rezultatima pretraživanja
Airbnbov algoritam kojim se određuje redoslijed rezultata pretraživanja uzima u obzir stavke koje su gostima najvažnije, primjerice pozitivne recenzije i kvalitetne fotografije. U nastavku donosimo nekoliko stvari koje biste mogli isprobati: 

 

  • Uključite instant rezervaciju. Gosti vole instant rezervaciju jer pomoću nje mogu jednostavno rezervirati smještaj.
  • Prihvaćajte veći broj rezervacija. Kako biste se osjećali sigurnije u pogledu primanja većeg broja gostiju, mogli biste dodati nekoliko uvjeta rezerviranja koje gosti moraju ispuniti, kao što je primjerice verifikacija osobnog dokumenta.
  • Brzo odgovarajte gostima, osobito kad se radi o porukama povezanim s rezervacijama. Koristite se aplikacijom Airbnb kako biste pojednostavili postupak komunikacije. 
  • Održavajte dobre ocjene. Domaćini koji dobivaju izvrsne recenzije obično su usredotočeni na ova područja: čistoću smještaja, sadržaje, točnost podataka u oglasu, jednostavnost postupka dolaska u smještaj i aktivnu komunikaciju s gostima.

 

Vaši su vam gosti glavni izvor informacija

Sjajne, ali i one malo manje sjajne recenzije gostiju iskoristite za doradu svojeg oglasa. Jesu li bili oduševljeni vanjskom terasom? Ako jesu, istaknite je na fotografijama. S druge strane, možda je neke goste iznenadilo kad su shvatili da lokacija smještaja nije baš idealno povezana javnim prijevozom sa zračnom lukom. Ako u opisu smještaja vrlo jasno navedete takve informacije, gosti će znati što mogu očekivati.

 

O ugošćivanju se najviše nauči postupno i u praksi. Ako informacije navedene u ovom tekstu možete iskoristiti kako biste poboljšali svoj oglas, postupno ćete ostvarivati veći broj rezervacija, imati zadovoljnije goste, bolje ocjene i bit ćete korak bliže ostvarivanju statusa Superhosta.

0 Replies 0