Priča o Superhostu: od iznajmljivačice do vlasnice pansiona

Airbnb
Official Account

Priča o Superhostu: od iznajmljivačice do vlasnice pansiona

1.jpg

 

Kristen Carson je Superhost, no nije oduvijek zamišljala sebe kao poduzetnicu u ugostiteljstvu. Tijekom studija osnovala je međunarodnu neprofitnu organizaciju koja povezuje studente s poslovnim ljudima, ali tada nije bila svjesna da bi se ta ideja o povezivanju jednog dana mogla pretvoriti u karijeru. Nakon što je diplomirala strojarstvo i marketing i kratko radila kao strateški konzultant, Kristen je krenula u nešto drugačijem smjeru kada su ona i njezin sadašnji suprug Brian Alford 2011. kupili trosobnu kuću u nizu u Austinu (Teksas).

 

Njih su dvoje angažirali crtača grafita da im izradi mural u dnevnom boravku, a u jednom sudbonosnom trenutku, kako kaže Kristen, dogodilo se sljedeće: „Netko s MTV-a vidio je mural kroz naš prozor i stupili su u kontakt s nama te nas zamolili da im iznajmimo prostor za intervjue s umjetnicima u okviru festivala South by Southwest”.

 

I tako je počelo razdoblje od godinu i pol dana tijekom kojeg su odsjedali u hotelima svakog vikenda dok bi velike grupe gostiju koji su dolazili na momačke i djevojačke večeri, vjenčanja itd. boravili u njihovoj kući koju su iznajmljivali putem Airbnba. U to su vrijeme Kristen i Brian, odvjetnik za startup tvrtke, imali samo jedan cilj: iznajmljivati svoju kuću u nizu kako bi si od tog novca mogli priuštiti samostojeću kuću gdje bi imali vlastiti mir. „To je bilo prije nego što je Airbnb postao popularan u Austinu”, kaže Kristen, koja je i izvršna direktorica logističke tvrtke Simply International, koju je pokrenula kako bi pomogla studentima u SAD-u koji su došli na studij iz drugih zemalja.

 

Do 2013. godine već su bili zaradili dovoljno novca od iznajmljivanja svoje kuće u nizu u ulici East 6th Street, pa su od toga kupili staru prizemnicu iz 1930-ih koju je bilo potrebno renovirati i koja je sada njihov dom. Kuću u nizu nastavili su oglašavati na Airbnbu, no Kristen je imala neke veće planove. „Željela sam kupiti još jednu nekretninu”, dodaje. I tako je osam godina nakon što su primili svog prvog gosta na Airbnbu stvoren Inn Cahoots, pansion koji se sastoji od pet zasebnih Airbnb smještaja.

 

Pansion s puno prostora

Budući da u Austinu nije dozvoljeno iznajmljivati stambeni prostor za kratkoročni najam grupama većim od 10 ljudi, takve grupe,  a pritom mogu biti u pitanju poslovna ili obiteljska okupljanja,  obično završe u klasičnim hotelima. Inn Cahoots nudi drugu mogućnost. Radi se o zgradi na tri kata koja se također nalazi u ulici East 6th Street te, kako kaže Kristen: „nije u stambenoj četvrti, kategorizirana je kao objekt za hotelsku namjenu te stoga za nju ne vrijede ista pravila o kratkoročnom iznajmljivanju” kao i za prostore koji su namijenjeni stanovanju, a iznajmljuju se putem Airbnba.

 

Objekt je otvoren u ožujku 2019. godine, a ima pet stambenih jedinica od kojih svaka ima kuhinju i dnevni boravak. „Ti smještaji pružaju udobnost tipičnu za Airbnb smještaje, a podrazumijevaju odgovornosti koje su obično povezane s hotelima”, kaže Kristen. Zamišljeno je da pansion ima zajedničke prostore i sadržaje u kojima gosti mogu uživati: sve 23 spavaće sobe imaju krevete na kat koji imaju madrac za veći bračni krevet na donjem dijelu i madrac za manji bračni krevet na gornjem dijelu. Inn Cahoots može primiti sveukupno 107 gostiju jer se u neke sobe mogu dodati jednostruki kreveti.

 

Kristen je četiri godine u suradnji s dizajnerima i izvođačima radova radila na tome da se stvori modularan prostor koji može funkcionirati i za manje grupe. „Prostor smo osmislili isključivo na temelju zahtjeva kakve su imale grupe gostiju”, ispričala je Kristen.

 

Primjerice, kada bi grupa koja je došla proslaviti momačku večer bila prevelika za kuću u nizu koju iznajmljuju Kristen i Brian, gosti bi rezervirali i susjednu kuću. „Tada smo shvatili da bi bilo stvarno odlično kad bi se dnevni boravci mogli spojiti”, dodala je Kristen. Stoga su instalirali rolo vrata industrijskog stila kao na garažama kako bi mogli po potrebi odvojiti ili povezati tri od pet jedinica.

 

2.jpg

Udružene obiteljske snage

Nije baš uvijek sve išlo glatko za Kristen. Nakon što su ona i njezin suprug 2015. godine kupili zemljište od 600 kvadratnih metara uz pomoć 11 ulagača (više od polovice njih bili su također domaćini na Airbnbu), morali su sljedećih nekoliko godina pregovarati s gradskom upravom da im izdaju različite dozvole za izgradnju tog jedinstvenog prostora. Netom nakon što je u ožujku 2018. krenula izgradnja pansiona Inn Cahoots, Kristen je saznala da je u drugom stanju.

 

Za sami postupak izgradnje Kristen kaže: „To je vjerojatno bila jedna od najtežih stvari s kojima sam se suočila u životu”. „Vrlo brzo su troškovi premašili predviđene iznose. Osim toga, nisam baš najbolje podnosila trudnoću.”

 

Budući da je beba bila na putu, projekt je od projekta iz snova postao projekt obiteljske suradnje. „Praktički se cijela moja obitelj uključila u projekt i pomogla u izgradnji ovog objekta”, kaže Kristen. „Moji su se roditelji odlučili uključiti, a moj se muž polako počeo uključivati. Izvođači su ubrzali s radom, a puno su pomogli i moji kolege jer ovo zaista nije posao koji može odraditi jedna osoba.” Danas Kristen ima tim od 11 zaposlenika.

 

U konačnici je zbog cijelog tog iskustva konačni proizvod bio još posebniji. „To je doista proizvod ljubavi”, kaže Kristen. Inn Cahoots dovršen je točno godinu dana od dana kad su krenuli radovi. U srpnju 2019. rodila se njihova druga beba, mali dječačić.

 

3.jpg

Čist i moderan dizajn s elementima teksaškog stila

Inn Cahoots osmišljen je da bude jedinstven prostor, a ne samo mjesto za prespavati, što dokazuju zanimljivi detalji poput cijelog zida izrađenog od zvučnika ili pak umivaonika u kupaonici koji je postavljen na stari bicikl (zaista!). „Vrlo je zabavno svaki dan biti tamo i promatrati ljude kad uđu u taj prostor s posebnim i veselim ugođajem”, nastavlja Kristen. „Dizajnirala sam nekoliko stolica bez naslona koje se nalaze u tom prostoru i gosti se uvijek oduševe kad ih vide. To me uvijek oraspoloži!”

 

Jedna od stvari koju gosti obožavaju je i kamena fontana s glavom lava na kojoj se nalazi slavina iz koje si mogu ulijevati pjenušac ili pivo, a oni koji se požele osvježiti nekim gaziranim pićem tu mogu uživati i u kuglici sladoleda prelivenoj Dr Pepperom. „Utrošili smo zaista puno vremena na svaki detalj”, dodala je Kristen. Gosti su to primijetili, pa Kristen redovito dobiva recenzije s 5 zvjezdica.

 

4.jpg

Budite dobar domaćin i dobar susjed

Kristen se zaista trudi da upozna svoje susjede. „Najviše smo se brinuli oko toga kako će susjedi reagirati”, kaže Kristen. „Bez obzira na veličinu vašeg smještaja, vrlo je važno da uspostavite komunikaciju sa svojim susjedima. Kad smo [iznajmljivali svoj prvi smještaj], u njemu smo i živjeli. Obavijestili smo susjede o tome. Oni bi nam poslali poruku ako bi gosti stvarali preveliku buku.”

 

Kristen još ne planira stati. Ona i Brian upravo su kupili zemljište koje se nalazi odmah do njihovog i na kojem se nalazi pet kombija iz kojih se poslužuje hrana (za koje se nadaju da će ih moći uključiti u proširenje poslovanja), a ona bi također željela prenijeti isti koncept i u druge gradove. Trenutačno razmatra New Orleans, San Diego i Nashville jer se usredotočila na ugošćivanje velikih grupa za koje nije poželjno (ili zakonom dozvoljeno) da borave u samostalnim stambenim objektima i mirnijim četvrtima. Nikada joj ne nedostaje inspiracije: „Neprestano smišljam nove ideje”, kaže. „U tome baš uživam.”

0 Replies 0