SAVJETI ZA FOTOGRAFIRANJE: PRIKAŽITE ZNAČAJKE PRISTUPAČNOSTI I ISTAKNITE SE U REZULTATIMA PRETRAŽIVA

Airbnb
Official Account

SAVJETI ZA FOTOGRAFIRANJE: PRIKAŽITE ZNAČAJKE PRISTUPAČNOSTI I ISTAKNITE SE U REZULTATIMA PRETRAŽIVA

Photography tips.jpg

 

Pristupačnost sadržaja tijekom putovanja može biti od životnog značenja osobama ograničene pokretljivosti. Na prvom velikom putovanju u svom životu, Edouard je preletio 17 000 kilometara na putu od Francuske do Australije u potrazi za doživljajima koje će pamtiti i smještajem koji može primiti i njegova invalidska kolica.

Edouard je u Sydneyu odsjeo kod domaćina koji su mu osigurali i jedno i drugo: „Veliko hvala Cheryl i Peteru što su me primili u svoj dom u zemlji klokana… [Bili su] nasmijani domaćini, uvijek na raspolaganju, a stan je bio u potpunosti pristupačan,” napisao je u recenziji njihovog smještaja, koji ima široka vrata, mnogo prostora oko kreveta, tuš u ravnini poda i druge značajke.

Dobra je vijest za Edouarda i druge putnike s ograničenom pokretljivošću da Airbnb poduzima korake kako bi im pomogao da još lakše pronađu smještaje sa sadržajima koji omogućuju pristup osobama s invaliditetom. Dobra je vijest za domaćine da mogu doprijeti do ove skupine potencijalnih gostiju, a da pritom ne moraju nužno renovirati smještaj. To mogu postići na vrlo jednostavan način, primjerice novim fotografijama te, kao i uvijek, jasno određujući očekivanja.

„Mnogo je različitih oblika invaliditeta pa različiti ljudi imaju velik broj različitih potreba… Ne mora sve biti savršeno,” objašnjava Lynda s Novog Zelanda, koja je na Airbnbu i gost i domaćin, a također je i osoba ograničene pokretljivosti. „Slike objekta i sadržaja itekako pomažu. Ako se navedu svi podaci, imamo temelj za donošenje odluke, a ne moramo [domaćinima] postavljati uvijek ista pitanja.”

U nastavku predstavljamo naš plan kako u 5 koraka izmijeniti fotografije, istaknuti sadržaje koji jamče pristupačnost i biti uočljiviji u rezultatima pretraživanja.

1. korak: Fotografije zamislite kao oblik razgledavanja smještaja. Gosti koji se koriste invalidskim kolicima, hodalicama, štapovima ili drugim pomagalima za pokretljivost moraju se moći zamisliti u prostoru i vidjeti mogu li jednostavno doći od auta do ulaznih vrata i kretati se prostorom.

  • Započnite fotografiranje na pločniku ili kolnom prilazu i krećite se prema ulaznim vratima.
  • Od vanjskih prostora istaknite parkiralište, pješačke staze i ulaz*, uključujući pragove, stepenice, rampe, dizala i druge sadržaje s kojima raspolažete.
  • Unutra snimite sve prostorije i hodnike koji vode do različitih prostorija.

(S gornje lijeve strane u smjeru kazaljke na satu: pogled na ulicu, staza do kuće, ulaz i parkirno mjesto)

*Neki su nas domaćini upozorili da im nije ugodno pokazivati objekt sprijeda. Ako je to i kod vas slučaj, fotografirajte ulazni prag, a ne cijeli ulaz. Važno je snimiti izravan pogled na ulaz, s otvorenim vratima, kako bi gosti vidjeli koliko je ulaz širok i postoji li prag.

2. korak: Otvorite vrata. Bilo da se radi o ulazu u spavaću sobu, kupaonicu ili prednji dio stana, ako otvorite vrata, gosti će moći vidjeti kako su prostorije povezane. Osim toga, prostor će izgledati privlačnije.

  • Vrata također fotografirajte izravno sprijeda kako bi gosti mogli vidjeti koliko su široka i postoji li prag.
  • Vrata moraju biti širine najmanje 82 cm da bi se smatrala širokim vratima.
  • Ako morate fotografirati pod kutem, ne iskrivljujte sliku kako bi vrata izgledala šire te obavezno snimite pod i sve fizičke prepreke koje se nalaze na putu, poput namještaja.

3. korak: Koncentrirajte se na podove. Kod smještaja koji imaju značajke pristupačnosti važno je istaknuti podove bez pragova, a ne visoke stropove.

  • Lagano nagnite fotoaparat prema dolje kako biste u kadru imali cijeli pod.
  • Istaknite sve fizičke prepreke, poput pragova, kako bi gosti mogli vidjeti hoće li se moći kretati prostorom.
  • Snimite donje dijelove okvira vrata, tuš-kabine i podove u hodnicima.

4. korak: Prikažite što je više moguće. Fotografirajte čitave prostorije i sve što se u njima nalazi jer tako će gosti moći sami vidjeti hoće li moći lako ući u prostoriju i njome se kretati.

  • Kad fotografirate dnevni boravak ili spavaću sobu, stanite na vrata i držite fotoaparat neposredno ispod razine očiju kako biste na fotografiji obuhvatili što veći dio prostorije i namještaja koji se u njoj nalazi.
  • Fotografiranje kupaonice može biti malo teži zadatak zbog njezine veličine. Ipak se pobrinite da se vidi pod, a posebno dio poda koji se nalaz ispod okvira vrata i tuš-kade.

5. korak: Detalji, detalji, detalji. Za domaćine koji su uložili u značajke pristupačnosti, poput rukohvata i dizalica, u nastavku je nekoliko savjeta kako ove sadržaje prikazati.

  • Pristupačne spavaće sobe mogu imati dizalice pričvršćene za strop, pokretne dizalice i krevete s električnim podizačima. Ove sadržaje snimite izdaleka i izbliza kako bi se vidjelo gdje se nalaze i kako biste ih detaljnije prikazali.

  • Pristupačne kupaonice mogu imati sljedeće sadržaje:
    • Rukohvati: snimite široki kadar i detalj kako bi se vidjelo koliko su rukohvati daleko od ugrađenih kupaonskih elemenata. Također, važan je i način postavljanja: obavezno navedite jesu li rukohvati zalijepljeni ili su pričvršćeni vijcima.

    • Tuš u ravnini poda: lagano nagnite fotoaparat prema dolje kako bi se vidio pod.

  • Stolice za tuš-kadu i kadu: postavite stolicu pod određenim kutem kako bi se vidjela s različitih strana.

Male promjene u pogledu fotografija pomoći će ne samo vama (domaćini koji ulažu u profesionalne fotografije, primjerice, ostvaruju oko 26 % veću zaradu po noćenju), već ćete značajno doprinijeti i kvaliteti života drugih ljudi.

Kad je Edouard otišao iz Sydneya, rekao je: „ Imam samo jednu želju: vratiti se po još ludih doživljaja za pamćenje!” Zamislite da gost otiđe iz vašeg smještaja s takvim osjećajem.

Saznajte kako dodati značajke pristupačnosti

 

Više o tome:

Savjeti za pružanje odgovarajućih sadržaja gostima s invaliditetom

0 Replies 0