Seoul Mates: par koji je karijeru u korporaciji zamijenio turističkom djelatnošću

Airbnb
Official Account

Seoul Mates: par koji je karijeru u korporaciji zamijenio turističkom djelatnošću

Hojin Chang i njegova žena Sarah trebali su odmor od naporne dnevne rutine. Bilo je to 2014. godine i u to su vrijeme oboje radili u jednoj elektroničkoj tvrtki sa sjedištem u Seulu. On je radio u prodaji, a ona je bila odgovorna za sastanke s investitorima i važnim klijentima. Oboje su imali poslove kakve bi poželjela svaka mlada osoba koja gradi profesionalnu karijeru. Dugi radni dani puni stresa njih su, međutim, iscrpljivali.

 

„Otišli bismo na posao rano ujutro i vratili se kući tek kasno navečer”, objašnjava Hojin. Uz takav tempo nisu imali vremena posvetiti se jedno drugome. „Oboje smo dali otkaz i zaputili se na svjetsku turneju”, dodaje.

Hojin (treći slijeva) i zaposlenici tvrtke House of Sarah nude usluge prilagođene potrebama gostiju za 20 smještaja u Seulu koji se oglašavaju na AirbnbuHojin (treći slijeva) i zaposlenici tvrtke House of Sarah nude usluge prilagođene potrebama gostiju za 20 smještaja u Seulu koji se oglašavaju na Airbnbu

Svjetska turneja kao prilika za učenje kako biti domaćin

„Svjetska turneja” najprikladniji je naziv za putovanje na koje se par otisnuo. Putovali su 430 dana i obišli 30 država na pet kontinenata. Na gotovo svim su lokacijama boravili u smještajima koje su rezervirali na Airbnbu. Na temelju tog su iskustva naučili mnogo o tome koliko je u turizmu važno povezati se s ljudima. „Upoznali smo doista mnogo izvanrednih domaćina”, kaže Hojin.

 

Jedno od iskustava s putovanja koje ih se najviše dojmilo bio je boravak u argentinskom gradiću El Calafate u kojemu su proveli duže vrijeme. Gradić se nalazi u Patagoniji i iz njega ljudi kreću u obilazak ledenjaka koji su među najspektakularnijima na svijetu. Ondje su imali priliku iz prve ruke iskusiti turizam iz suprotne perspektive od one na koju su navikli. O sebi su počeli razmišljati ne samo kao o gostima kojima treba ugoditi, već i kao o potencijalnim domaćinima.

 

Došli su u taj zabačeni gradić planirajući se zadržati samo kratko, no sprijateljili su se s japansko-korejskim parom u čijem je vlasništvu Fuji Guest House, objekt u kojemu su odsjeli. Ispostavilo se da su vlasnici Fujija tražili nekoga za ispomoć. To im se činilo kao zanimljiva prilika pa su Hojin i Sarah odlučili volontirati. U sljedeća su dva tjedna naučili kako se spremaju kreveti, kako se čisti, upravlja rasporedom i obavljaju svi najvažniji poslovi koji su sastavni dio turističke djelatnosti. „Želja nam je bila steći iskustvo u toj vrsti posla”, kaže Hojin.

 

"Oboje smo dali otkaz i zaputili se na svjetsku turneju. Upoznali smo doista mnogo izvanrednih domaćina.” – Hojin Chang, domaćin

 

U potrazi za novim načinom života

Putovanje im je pomoglo da učvrste svoju vezu. Osim toga, bilo im je potpuno jasno da ne žele ponovno upasti u kolotečinu jurnjave za karijerom. Htjeli su osnovati obitelj, a pritisak rada u korporaciji ne bi im dozvolio da budu roditelji kakvi su željeli biti.

 

Tada im se ukazala prilika. Čuli su da Airbnb, koji je želio proširiti poslovanje u Seulu, organizira natječaj. Pobjednicima je tvrtka trebala pomoći da u svojoj kući urede sobu u kojoj će moći primati potencijalne goste. Hojin i Sarah bili su među 3000 prijavljenih i među četvero odabranih. „Došli su i uredili sobu za goste u našoj kući”, kaže Hojin. „U to sam vrijeme već bio svjestan kako su dobri izgledi da ću postati domaćin na Airbnbu.”

 

Soulmates 2.jpg

 

Siv i jednoličan prostor pretvorili su u dobro osvijetljenu, moderno uređenu i gostima privlačnu sobu te su počeli ostvarivati zaradu i nisu se morali vraćati u stresno poslovno okruženje. Uživali su u ugošćivanju, posebice u komunikaciji s gostima, što ih je podsjećalo na njihovo putovanje.

 

Hobi se pretvorio u posao

No kad je Sarah saznala da je trudna, bilo je jasno da zarada koju su ostvarivali nije dovoljna. Morali su je povećati ili pronaći neki drugi posao. Tada je Hojin odlučio osnovati tvrtku House of Sarah koja će pružati usluge povezane s ugošćivanjem i upravljanjem smještajnim kapacitetima vlasnicima drugih smještaja koji su željeli iskoristiti sve veću popularnost Airbnba.

 

Četiri mjeseca nakon što su u svom domu primili prve goste, pronašli su jedan objekt koji je bio nešto stariji, no po svemu ostalome savršen. Bio je na idealnoj lokaciji za putnike koji žele biti nedaleko od svega onoga što im Seul nudi. Hojin je nagovorio vlasnika da mu dozvoli urediti objekt na način na koji će moći više pružiti gostima. House of Sarah danas upravlja s 20 objekata čiji vlasnici mogu iznajmljivati smještaj ne morajući ni o čemu brinuti. Uz Hojina ima još četvero zaposlenika: dvije osobe koje upravljaju smještajima i dvije koje se bave održavanjem.   

 

Sve ono što ih je naučio Fuji Guest House ključno je za mnogo toga što obuhvaća njihov posao u Seulu. Tamo su, kaže Hojin, shvatili zašto je u turističkoj djelatnosti toliko važno voditi računa o detaljima. Kad su gosti daleko od kuće, mnogo im znače sitnice koje im pokazuju da se o njima netko brine. 

Soulmates 3.jpg

 

Osobna nota u kontaktu s gostima

„Svjesni smo koliko je putnicima važan smještaj, pa najviše pažnje posvećujemo sigurnosti i čistoći”, objašnjava Hojin. „Želio bih gostima koji u našu kuću dolaze preko Airbnba pružiti dobra iskustva [kao što to radi Fuji].” S obzirom na to da je Seul poput raskrižja Azije, to često podrazumijeva pružanje pomoći gostima iz Kine, Malezije ili Japana u savladavanju jezičnih i kulturnih barijera. Hojin se uvijek pobrine da gosti znaju gdje mogu pronaći hranu uz koju će se osjećati kao kod kuće i gdje mogu pogledati koncert neke od najnovijih zvijezda s K-Pop scene.

 

„Gostima prvi dan, prilikom upoznavanja, kažem sve o smještaju i objektu u kojemu će odsjesti i objasnim im kako se mogu služiti pojedinim sadržajima”, kaže Hojin. „Usto gostima uvijek kažemo i da im možemo pomoći ako žele naručiti prženu piletinu ili kinesku hranu.”

 

Četiri godine nakon pustolovine u kojoj su obišli svijet, Hojin i Sarah kažu da su pronašli ravnotežu za kojom su žudili u trenutku kad su dali otkaz. House of Sarah pruža im mogućnost da mnogo vremena posvete jedno drugome i svome sinu koji je već prohodao. Njihov se posao razvija, a oni su odlučni u namjeri da gostima i dalje pružaju gostoprimstvo u onom obliku u kojemu su ga sami iskusili u Patagoniji. Kad god im se gost obrati jer mu nešto treba, Hojin kaže da će mu uvijek rado pružiti pomoć jer se mogu zamisliti u njegovoj koži.   

 

Želite li saznati više informacija o profesionalnom ugošćivanju putem Airbnba? Kliknite ovdje

0 Replies 0