Sport i Airbnb: dobitna kombinacija

Airbnb
Official Account

Sport i Airbnb: dobitna kombinacija

Sportska su događanja oduvijek motivirala ljude na putovanje. Ništa se ne može usporediti s velikim globalnim sportskim događanjima koja već desetljećima privlače putnike iz cijeloga svijeta. Takve manifestacije koje u pravilu traju više od tjedan dana okupljaju ljude iz desetaka različitih zemalja.

 

Stoga ne čudi što je sport imao ključnu ulogu u rastu popularnosti Airbnba od naših samih početaka. Kad je 2010. Airbnbova zajednica bila na samim počecima, nogometni su se navijači uputili u Južnu Afriku. Tamošnji su domaćini tijekom svjetskog prvenstva ostvarili nešto manje od 500 rezervacija u smještajima diljem zemlje, zaradivši tek nešto više od 100 000 USD.1

 

Airbnbova je zajednica u međuvremenu daleko dogurala: sada je na Airbnbu u ponudi više od 6 milijuna smještaja diljem svijeta te je putem Airbnba ostvareno više od 500 milijuna rezervacija smještaja. Svaki tjedan domaćini smještaja na Airbnbu primaju navijače koji su doputovali na veća i manja sportska događanja, a domaćini doživljaja na Airbnbu vode svoje goste na jedinstvene sportske doživljaje. Sportska su događanja bila od ključne važnosti za Airbnbovu misiju stvaranja svijeta u kojem se svi mogu osjećati kao kod kuće: gotovo da ne postoji bolji način za povezivanje zajednica i prevladavanje jezičnih i kulturnih prepreka. Sport je univerzalni jezik.

 

Danas ćemo vam predstaviti nove statističke podatke koji ilustriraju snažnu i dugogodišnju povezanost sporta i Airbnba. Tijekom proteklog desetljeća Airbnb je pomagao gradovima u organizaciji velikih sportskih događanja zahvaljujući svojoj novoj i fleksibilnoj ponudi smještaja i promičući održivi način putovanja kako bi lokalne zajednice izvukle veću korist od takvih globalnih manifestacija. Sportska su događanja potaknula i porast u iznajmljivanju vlastitog stambenog prostora u lokalnim zajednicama te time izgradila novu gospodarsku platformu čiji će se pozitivni učinci osjećati dugo nakon posljednjeg sučevog zvižduka. Čak je 44 % domaćina na Airbnbu diljem svijeta reklo da su primili goste koji su putovali na neko sportsko događanje. Taj je postotak još veći kod domaćina u Ujedinjenoj Kraljevini te iznosi 54 %, a u SAD-u 55 %.2 Airbnb je sve popularnija platforma i među sportskim entuzijastima diljem svijeta, posebice zbog povećanja ponude novih doživljaja povezanih sa sportom.

 

Pomaganje gradovima da spremno dočekaju ljubitelje sporta iz drugih dijelova svijeta

 Organizacija velikih sportskih događanja gradovima diljem svijeta može istodobno predstavljati i teret i korist. Gradovi mogu ostvariti golemu zaradu, ali organizacije kao što su Brookings Institution i Svjetski ekonomski forum dovode u pitanje koliki dio te zarade zapravo završi u džepovima njihovih građana.3, 4 Osim toga, masovni priljev turista može opteretiti gradsku infrastrukturu, osobito u mjestima s ograničenom ponudom smještaja. Tijekom proteklog desetljeća Airbnb je pomagao gradovima koji su domaćini velikih sportskih događanja smanjenjem opterećenja na njihovu infrastrukturu te je omogućio lokalnom stanovništvu da bolje osjeti ekonomsku korist koja proizlazi iz takvih manifestacija. Rijetko što može dočarati potencijal i koristi Airbnbove platforme kao što to mogu globalna sportska događanja.

 

Airbnb je 2016. bio službeni pružatelj alternativnog smještaja za Olimpijske igre u Rio de Janeiru (Brazil). Naša zajednica domaćina u Riju pomogla je da se nedostatak smještajnih kapaciteta u gradskoj ponudi ne osjeti, ostvarivši više od 80 000 rezervacija za smještaje na Airbnbu tijekom tri tjedna trajanja Olimpijskih igara.5 Za razliku od masovnog turizma koji donosi korist samo nekolicini dionika i onemogućava zaradu lokalnim zajednicama, Airbnbov jedinstveni oblik održivog načina putovanja pomogao je lokalnom stanovništvu Rija da uvide ekonomsku korist koju imaju od priljeva putnika u grad: domaćini u Riju zaradili su više od 30 milijuna dolara od ostvarenih rezervacija tijekom Olimpijskih igara.6

 

Domaćini na Airbnbu ostvarili su 2018. gotovo 300 000 rezervacija za smještaje diljem Rusije tijekom mjesec dana trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva te su zaradili sveukupno više od 40 milijuna dolara. U smještajima na Airbnbu tijekom tog razdoblja odsjeli su putnici iz više od 150 zemalja (i gotovo 8000 različitih gradova), uključujući nerazmjerno visok postotak obitelji i velikih skupina putnika koji su putovali zajedno. Deset posto svih rezervacija ugovorile su obitelji, a 17 % svih rezervacija ugovorile su skupine od pet ili više osoba.7 Najboljih dvadeset rezultata u povijesti Airbnba u pogledu ostvarenih noćenja u Rusiji ostvareno je u tom razdoblju.8

 

Pregledom podataka o rezervacijama na Airbnbu utvrdili smo da se taj obrazac tijekom Airbnbove povijesti ponavljao na velikim sportskim događanjima diljem svijeta.9

 

Događanja

Procijenjeni broj ostvarenih rezervacija smještaja tijekom trajanja

događanja

Procijenjeni iznos ukupne

zarade od ugošćivanja za

rezervacije u razdoblju

trajanja događanja

Svjetska prvenstva u nogometu (2014., 2018.)

391 000

više od 79 milijuna dolara

Olimpijske igre (2012. –

2018.)

112 000

više od 37 milijuna dolara

Utakmice Super Bowl (2015. – 2019.)

49 000

više od 27 milijuna dolara

Final Four završnice NCAA lige

28 000

više od 8 milijuna dolara

 

Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti i u ljeto 2019., a kako Airbnb raste, tako i naša zajednica sve više sudjeluje u organizaciji velikih sportskih događanja. Analizom trenutačnih podataka o rezervacijama došli smo do sljedećih predviđanja za razna svjetska i regionalna sportska događanja10:

 

Događanje

Procijenjeni

 broj ostvarenih rezervacija u gradovima domaćinima tijekom

trajanja događanja

Procijenjeni

iznos ukupne zarade od ugošćivanja

za rezervacije

u razdoblju trajanja događanja

Copa America (Brazil)

više od 80 000

više od 11 milijuna dolara

Svjetski kup u kriketu

(Engleska, ne uključujući

London)

više od 150 000

otprilike 5 milijuna dolara

Svjetski kup u ragbiju (Japan)

300 000

više od 43 milijuna dolara

Wimbledon (London)

više od 185 000

više od 3 milijuna dolara

 

Sport potiče iznajmljivanje vlastitih stambenih prostora u lokalnim zajednicama

Sportska su događanja potaknula porast u iznajmljivanju vlastitog stambenog prostora u lokalnim zajednicama i otvorila priliku domaćinima da ostvaruju uspjeh na ekonomskim planu još dugo nakon samog događanja.

 

Tijekom Airbnbove povijesti sportska su događanja odigrala veliku ulogu u razvijanju ideje iznajmljivanja stambenog prostora u zajednicama koje nisu bile upoznate s tim. Kada su gradovi domaćini velikih sportskih događanja, u njima često vlada velika potražnja gostiju za smještajem. Gradovi se ne moraju zamarati infrastrukturnim zahvatima izgradnje novih smještaja kako bi se zadovoljila ta velika potražnja, nego se mogu osloniti na Airbnbovu fleksibilnu platformu. Novi se domaćini iz dana u dana registriraju na Airbnbu i oglašavaju svoje smještaje.11

 

Događanje

Grad

Postotak rasta u broju oglasa u

razdoblju od šest mjeseci prije

događanja

Zimske olimpijske igre 2018.

Gangwon-do, Južna Koreja

123 %

Ljetne olimpijske igre 2016.

Rio de Janeiro, Brazil

88 %

Svjetsko prvenstvo 2018.

Rusija (12 gradova domaćina)

201 %

Svjetsko prvenstvo 2014.

Brazil (12 gradova domaćina)

221 %

Super Bowl 2017.

Houston

215 %

Super Bowl 2018.

Minneapolis

188 %

Super Bowl 2019.

Atlanta

132 %

Final Four završnica NCAA lige 2016.

Houston

72 %

Final Four završnica NCAA lige 2017.

Phoenix

30 %

Final Four završnica NCAA lige 2018.

San Antonio

27 %

 

Rastuća sportska zajednica

Airbnb je već dugo popularan među sportašima i sportskim entuzijastima, osobito onima koji često putuju na događanja koja traju nekoliko tjedana, primjerice tenisačima.

 

Osim toga, brojna su svjetska odredišta u ponudi Airbnba popularna među onima koji traže sportske aktivnosti u rasponu od skijaških do morskih sportova. Pregledali smo podatke kako bismo utvrdili u kojim je gradovima sportska ponuda najveća u SAD-u, ali i na međunarodnoj razini.

 

Najpopularniji gradovi za sportske aktivnosti u SAD-u (na temelju broja recenzija u kojima se spominje sport u odnosu na ukupan broja aktivnih oglasa):

  • Bellingham, Washington
  • Burlington, Vermont
  • Buffalo, New York
  • Asheville, Sjeverna Karolina
  • Eugene, Oregon

 

Najpopularniji gradovi za sportske aktivnosti na međunarodnoj razini (na temelju broja oglasa u kojima se u opisu spominje sport u odnosu na ukupan broj aktivnih oglasa):

  • Calangute, Goa, Indija (popularno odredište među ljubiteljima vodenih sportova)
  • Huez, Francuska
  • Xàbia (ili Jávea), Španjolska
  • Poreč, Hrvatska
  • Protaras, Cipar

 

Sport je također zaslužan za sve veću popularnost doživljaja na Airbnbu. Budući da putnicima pružaju mogućnost da budu aktivni i ostvare nova poznanstva na novom odredištu, sportski su doživljaji među prvih pet kategorija doživljaja koje su putnici rezervirali tijekom protekle godine.

A postaju sve popularniji: ostvarene rezervacije za sportske doživljaje porasle su za 380 % u protekloj godini.12 Zemlje Latinske Amerike i Azije trenutačno su najpopularnija odredišta za sportske doživljaje:

 

Zemlje s najvećim rastom broja ostvarenih rezervacija za sportske doživljaje u svibnju 2019. u usporedbi sa svibnjem 2018.:

  • Portoriko
  • Meksiko
  • Vijetnam
  • Kostarika
  • Italija

 

Od Brazila preko Engleske do Japana cijela se Airbnbova zajednica raduje ljetu punom sportskih događanja i jedinstvenim prilikama koje takve manifestacije pružaju svijetu da se ujedini pod univerzalnom zastavom sporta.

 

Pročitajte više o: doživljajima, značajkama, smještajima, sportovima

 

1. Na temelju Airbnbovih internih podataka za Južnu Afriku u razdoblju između 11. lipnja 2010. i 11. srpnja 2010.

2. Na temelju ankete koju je Airbnb proveo u siječnju 2019., a u kojoj je zaprimljeno više od 237 000 odgovora domaćina i gostiju diljem svijeta o njihovom iskustvu korištenja platformom Airbnba u 2018. godini

3. Svjetski gospodarski forum, https://www.weforum.org/agenda/2018/06/world-cup-football-smart-investment-russia-host/

4. Brookings Institution, https://www.brookings.edu/book/circus-maximus-the-economic-gamble-behind-hosting-the-olympics-and-th...

5. Na temelju Airbnbovih internih podataka za Rio u razdoblju između 5. kolovoza 2016. i 21. kolovoza 2016.

6. Na temelju Airbnbovih internih podataka za Rio u razdoblju između 5. kolovoza 2016. i 21. kolovoza 2016.

7. Na temelju Airbnbovih internih podataka za ruske gradove domaćine u razdoblju između 14. lipnja 2018. i 15. srpnja 2018.

8. Na temelju Airbnbovih internih podataka o rezervacijama prikupljenih u svibnju 2019.

9. Tablica u nastavku temelji se na Airbnbovim internim podacima o datumima i mjestima pojedinog sportskog događanja

10. Tablica u nastavku temelji se na Airbnbovim internim podacima o budućim rezervacijama gostiju i zaradi domaćina za pojedino događanje

11. Podaci u tablici u nastavku temelje se na Airbnbovim internim podacima o datumima i mjestima pojedinih događanja navedenih u nastavku

12. Na temelju Airbnbovih podataka o rezervacijama kojima se uspoređuje svibanj 2019. u odnosu na svibanj 2018.

0 Replies 0