Uklanjanje suvišnih stvari: što svaki domaćin mora znati

Airbnb
Official Account

Uklanjanje suvišnih stvari: što svaki domaćin mora znati

Declutter.jpg

 

Jesu li gostima doista potrebna tri otvarača za boce? A što je sa svim onim sitnicama koje držite na elementima u kupaonici? Moguće je da ima stvari koje čuvate, a koje samo zauzimaju dragocjen prostor. Riješiti se suvišnih stvari može biti prilično teško i to u vama može izazvati mnoštvo osjećaja, a također može zahtijevati i dosta vremena. Znajte, međutim, da tako možete osigurati veću udobnost gostima, a sebi olakšati čišćenje.

 

Bez obzira na to iznajmljujete li privatnu sobu ili cijeli prostor, pogledajte savjete drugih domaćina na temu pospremanja i u njima potražite inspiraciju.

Očistite na način na koji još nikada niste

Čak i ako u svom privatnom životu niste baš pristalica minimalizma, bilo bi dobro da kao domaćin to budete. „Uvidjela sam da se prostor doima čišćim i urednijim što je manje suvišnih stvari”, objašnjava Kath iz Albanyja (Australija). Osim toga, gostima je čistoća itekako važna. Prema Airbnbovim podacima, to je jedan od glavnih razloga zbog kojih će gosti napisati negativnu recenziju. Što je manje suvišnih stvari, to ćete lakše očistiti prostor između dviju rezervacija jer ćete imati manje toga za ukloniti i manje brisanja prašine.

Oslobodite prostor kako bi gosti imali mjesta za svoje stvari 

Većini je gostiju potreban prostor za odlaganje odjeće, toaletnih potrepština i drugih osobnih stvari. Ako u sobi u kojoj spavaju gosti ima vaše garderobe, možda je vrijeme da se nekih stvari riješite. „Ako se radi o stvari kojom se nisam služila ili je odjenula već godinu ili dvije, te ću se stvari riješiti”, kaže Sarah iz mjesta Sayulita u Meksiku. Možda ćete trebati osloboditi još više prostora, posebno ako primate goste na duži rok kao što to čini Jessica čiji se smještaj nalazi u Seulu. „Sigurna sam da će gosti imati knjige, suvenire, obiteljske fotografije i svoje vlastite ‘suvišne stvari’ ili stvari koje će htjeti odložiti na noćni ormarić, radni stol ili policu”, objašnjava.

Riješite se svih nepotrebnih stvari u kuhinji i kupaonici

Kuhinje i kupaonice moraju biti iznimno funkcionalne, no često se upravo u tim prostorijama prvo nagomilaju nepotrebne stvari. „Osobno mi nije drago kad sve stvari u kuhinji izgledaju kao da su kupljene na rasprodaji rabljenih stvari ili da su tamo završile zato što ih se netko htio riješiti”, objašnjava Alexandra iz Lincolna (Kalifornija). Razmislite što će gostima u tim prostorijama doista biti potrebno, a sve ostalo uklonite. Većini će gostiju biti drago budu li u kuhinji imali otvarač za boce, no rezač za banane najvjerojatnije im neće biti potreban. U kupaonici je lijepo imati regenerator, no gosti vrlo vjerojatno ne očekuju da će im na raspolaganju biti četiri različite vrste.

Redovito provjeravajte ima li kakvih ostataka

Gosti znaju ostaviti neke stvari koje se mogu iskoristiti (npr. plastične vrećice, konzerviranu hranu ili začine). Možda ćete ih željeti sačuvati, posebno ako nisu otvorene. Imajte na umu da se takve stvari mogu nagomilati, a gosti koji dolaze neće se nužno htjeti njima služiti. Kad se radi o hrani i pićima, Michelle iz Chicaga sačuvat će samo ono što „nije otvoreno i u originalnom je pakiranju”, a za primjer daje „flaširanu vodu, mineralnu vodu, začine za jednokratnu upotrebu i slično”. Objedinjavanjem zaliha također možete spriječiti gomilanje suvišnih stvari. Primjerice, sve plastične vrećice odložite na isto mjesto, a sol iz različitih spremnika prebacite u jedan.

Vodite brigu o tome da sadržaji budu dobro organizirani i lako dostupni

Ne želite da se gosti ne služe nekim sadržajima samo zato što ih ne mogu pronaći. Kelly iz Austina (Teksas) preporučuje vam da „dozvolite da prostor diktira što će se u njemu nalaziti”, a ne obratno. „Ako na polici može biti uredno složeno pet ručnika, nema razloga da ih imate šest.” Redovito pregledavajte posteljinu i druge stvari te sve ono što nije u jako dobrom stanju nekamo donirajte ili se toga riješite. Kad se riješite svih nepotrebnih sadržaja, razmislite o tome koji je najbolji način da ih izložite gostima. Chantal iz gradića Yvignac-la-Tour u Francuskoj ima ormarić u kojemu se nalaze sadržaji za goste: „Tamo su svi potrebni sadržaji, od bočica s vodom do WC papira. Sve je lijepo razvrstano po policama, a istovrsne se stvari nalaze u istim košarama.”

Pronađite pravi omjer između udobnosti i urednosti

„Svaka stvar koja se nalazi u prostoriji mora imati neku svrhu. Ne smije biti suvišnih stvari i nepotrebnih dodataka”, objašnjava Kelly iz Austina (Teksas). „To, međutim, ne znači da prostorija ne bi trebala biti lijepo uređena i pružati gostima ugodan i topao ambijent.” Naravno da ne postoje rješenja koji će svima odgovarati, a kako ćete pronaći pravi omjer ovisi o prostoru koji iznajmljujete, vrsti smještaja i vašem načinu ugošćivanja. U nastavku donosimo neke smjernice:

 

  • Ne unosite previše osobnih detalja. Bilo bi dobro da u prostorijama kojima se služe gosti nema obiteljskih fotografija, slika koje su naslikala vaša djeca ni drugih predmeta izričito osobnog karaktera.
  • Dobro je, međutim, izraziti svoju osobnost. Uokvireni radovi lokalnih umjetnika, neobičan komad namještaja ili neko posebno ogledalo detalji su kojima se vaš smještaj može istaknuti među ostalima.
  • Ne pretjerujte s predmetima koji imaju dekorativnu svrhu. Bilo da se radi o biljkama bilo o ukrasnim jastucima ili figuricama, trodimenzionalni predmeti pridonijet će udobnosti i ugođaju. Važno je da s njima ne pretjerate i da ih pažljivo rasporedite.
  • Domaćini čiji se smještaji oglašavaju u kategoriji Airbnb Plus mogu vas inspirirati jer su njihovi smještaji poznati po lijepom uređenju i osobnim detaljima. Pregledajte njihove oglase ili pogledajte videozapise sa savjetima koje smo snimili uz njihovu pomoć.

 

Budete li se pridržavali tih savjeta, vaš će smještaj biti uredniji i gostima će pružiti ljepši i ugodniji ambijent. Sretno s rješavanjem suvišnih stvari!

0 Replies 0