Toeristenbelasting

Emiel1
Level 10
Leeuwarden, The Netherlands

Toeristenbelasting

Even een paar zaken mbt Toeristenbelasting op een rij.

 

Toeristenbelasting wordt geheven door de Gemeente. Ook bepaald de Gemeente het tarief. Het kan een vast bedrag of een percentage zijn.

Een overnachting via Airbnb valt onder de Toeristenbelasting. Tenzij de gast ingeschreven staat als inwoner van de Gemeente waarin de overnachting plaatsvind.

 

De belasting wordt geheven bij de verhuurder (lees: gastheer/gastvrouw) middels een jaarlijkse aanslag Toeristenbelasting.  Het bedrag wordt berekend op basis  van aangifte van het aantal overnachtingen.

 

De belasting kan op 4 manieren worden geheven bij de gast (doet verhuurder dat niet, dan is toch toeristenbelasting verschuldigd !):

 

1. Direct bij de boeking op Airbnb door de verhuurder. Het bedrag wordt berekend nav de gegevens die zijn ingevuld in de advertentie onder rubriek "belastingen" NB Het bedrag wordt als afzonderlijke betaling uitbetaald.

Belastingen-toevoegen-aan-advertenties

 

2. Direct bij boeking op Airbnb door Airbnb zelf. Airbnb int de toeristenbelasting en zorgt voor afdracht aan de Gemeente. In Nederland voor Amsterdam, Rotterdam , Den Haag en Haarlem:

Het-innen-en-afdragen-van-toeristenbelasting-door-Airbnb-in-Nederland

 

3. De verhuurder verzoekt de gast na de boeking de belasting te betalen via het resolutiecentrum:

https://www.airbnb.nl/resolutions

 

4. De toeristenbelasting is opgenomen in de huurprijs. De verhuurder berekend het zelf.

4 Antwoorden 4
Mirjam0
Level 10
Amsterdam, The Netherlands

@Emiel1  Geweldig dit overzicht ( in het kader van : makkelijker kunnen we het niet maken!)  Het is wel zo dat je. ook verplicht bent om. he aan te melden bij je gemeentelijke belastingdienst omdat je toeristenbelasting afdraagt. Dat levert in de grote steden  nogal eens vragen op: "Airbnb betaalt toch. de belasting?"  Jawel, maar als host met de betalingsplicht moet je dus wel  aangifte doen. Dat betekent niet dat je nog moet betalen,  maar je dient wel een overzicht in te sturen waaruit blijkt hoeveel dagen  je hebt verhuurd, aan wie ( het reserveringsnummer van je gast) en welk bedrag Airbnb namens jou aan je gemeente heeft afgedragen .  Dat overzicht kan je in. je account downloaden als CSV en  in Exell importeren 

Emiel1
Level 10
Leeuwarden, The Netherlands

@Mirjam0 

 

Inderdaad, je moet altijd zelf aangifte doen, ook als Airbnb de Toeristenbelasting zelfstandig heeft ge-ind en betaald aan de gemeente, zoals gebruikelijk in oa Amsterdam.

 

Sommige  gemeentes hebben de aangifte uitbesteed aan een derde partij (bijv. aangifteportaal.nl), maar de daadwerkelijke aanslag wordt later door de Gemeente verstuurd. En daar kan soms veel tijd tussen zitten....

 

Daarnaast is het verplicht een "nachtverbijfregister" bij te houden, even googlen hierop levert genoeg voorbeelden op.

 

Quincy
Community Manager
Community Manager
London, United Kingdom

Ik heb dit bij de aanbevolen discussies op de voorpagina uitgelicht @Emiel1

-----

 

Please follow the Community Guidelines // Volg de communityrichtlijnen

Emiel1
Level 10
Leeuwarden, The Netherlands

Nog even een toevoeging bij optie 1:

Deze mogelijkheid kan alleen worden gebruikt al "professionele verhuurtools" is geactiveerd in het account. Dan vind je onder menu "Tarieven en beschikbaarheid" de sectie "belastingen".

Daar kan het tarief voor de Toeristenbelasting worden ingevuld.

Emiel1_0-1666912148031.png

In mijn gemeente is het tarief 1,65 Euro per persoon per nacht:

Emiel1_1-1666912402377.png

 

Artikelen lezen in het Informatiecentrum

Je woning klaarmaken voor gasten
Tips van Airbnb Plus-hosts: attent zijn voor je gasten
Gasten ondersteunen tijdens hun verblijf