Meer vertrouwen kweken bij lokale bewoners

Airbnb
Official Account

Meer vertrouwen kweken bij lokale bewoners

Community Trust.jpg

 

Een veilige, betrouwbare community opbouwen kunnen onze hosts en gasten niet alleen: de buurtbewoners spelen ook een belangrijke rol. Als we hun vertrouwen genieten, staat onze hele community een stuk sterker.

 

We zijn ons ervan bewust dat overlast door Airbnb-gasten of -bezoekers heel vervelend kan zijn voor hosts en buurtbewoners. Daarom hebben we enkele belangrijke initiatieven genomen om overlast te voorkomen en om het buurtbewoners makkelijker te maken om eventuele incidenten te melden.

Een toelichting op ons nieuwe verbod op ‘feesthuizen’

Je hebt vast al iets gehoord over ons verbod op ‘feesthuizen’. Voor de duidelijkheid: geautoriseerde feestjes en evenementen zijn nog steeds toegestaan. De meeste feesten die via ons platform worden gereserveerd, zijn bijvoorbeeld familiereünies, bedrijfsuitjes of babyshowers die door respectvolle gasten worden georganiseerd.

 

Met het verbod willen we specifiek iets doen aan die weinige gasten die zich niet netjes gedragen en aan die zeldzame advertenties die steeds overlast opleveren. Ons nieuwe verbod op ‘feesthuizen’ geldt dan ook specifiek voor:

  1. Alle openbare feesten en evenementen
  2. Alle grote feesten en evenementen in gebouwen als appartementencomplexen

Het antwoord op veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als een gast zonder mijn toestemming een feestje geeft in mijn ruimte?

Advertenties voor ongeautoriseerde feesten zijn altijd verboden. Denk aan feestjes die in strijd zijn met de Huisregels of die zonder toestemming van de host worden georganiseerd. Om te beginnen proberen we dit soort feesten al in de kiem te smoren door onze risicodetectietechnologieën te verbeteren. Mocht zo’n feestje toch nog plaatsvinden, dan krijgt de gast een waarschuwing of wordt hij tijdelijk of voorgoed van het platform verwijderd, afhankelijk van de ernst van de overlast.

 

Wat is een ‘openbaar feest of evenement’ precies?

Een openbaar feest of evenement houdt in dat (een bezoeker van) een gast een feest of evenement organiseert zonder dat hij precies weet wie er allemaal komen. Als een feest op sociale media wordt gepromoot of als je aan de deur moet betalen om binnen te mogen, is de kans groot dat het om een openbaar evenement gaat.

 

Ik woon in een appartementencomplex. Wat is een ‘groot feest of evenement’ precies?

Dit zijn grote feesten of evenementen als een bruiloft, babyshower of bedrijfsuitje. Dit soort evenementen is voortaan verboden in appartementencomplexen, zelfs met toestemming van de host en zelfs voor een kleine groep genodigden.


Geldt het verbod op openbare feesten en evenementen ook voor boetiekhotels, professionele evenementenlocaties of een andere traditionele horecagelegenheden?

Traditionele horecagelegenheden mogen hun eigen regels voor openbare feesten bepalen. Bedenk wel dat Airbnb ook dit soort advertenties in de gaten houdt en bij eventuele klachten contact opneemt met de locatie.

 

Mag ik gasten nog wel toestemming geven om in mijn eengezinswoning een feestje te organiseren?

Hosts van eengezinswoningen mogen in hun advertentie nog steeds aangeven dat besloten feestjes en evenementen zijn toegestaan. De voorwaarden neem je dan op in je Huisregels. We zijn ons ervan bewust dat het begrip ‘eengezinswoning’ heel breed is en kan variëren van een afgelegen boerderij tot een rustige woonwijk waar zelfs kleine bijeenkomsten overlast kunnen veroorzaken. Daarom beoordelen we dat soort advertenties liever per geval. Als we daar algemene beleidsregels voor zouden geven, zou dat voor sommige hosts nadelig kunnen uitpakken.

 

We kunnen niet alle nuances voorzien, maar ons doel is altijd hetzelfde: als een feestje overlast veroorzaakt in de buurt  en we klachten ontvangen, dan nemen we passende maatregelen. We kijken dan eerst samen met de host naar zijn Huisregels om te zien of hij specifiek(er) moet aangeven dat feestjes verboden zijn. Als er daarna nog steeds klachten zijn, kan die host tijdelijk of voorgoed van het platform worden verwijderd.

Betere ondersteuning van buurtbewoners

Als een woning die op Airbnb wordt geadverteerd een bron van overlast is (veel lawaai, een storend feest of onveilig gedrag), kunnen buurtbewoners dit melden via onze tool voor de ondersteuning van buurtbewoners. Alleen was die tool niet zo makkelijk te vinden of te gebruiken. Daar hebben we iets aan gedaan:

 

Makkelijker te vinden 

Onze tool voor de ondersteuning van buurtbewoners staat nu in de lijst met links onderaan de Airbnb-startpagina en alle andere hoofdpagina’s. Op een telefoon kun je de link ook openen zonder dat je eerst de Airbnb-app hoeft te downloaden.

 

De hulpdiensten onder handbereik

We hebben de directe contactgegevens van lokale hulpdiensten opgenomen in onze tool voor de ondersteuning van buurtbewoners. Als er sprake is van een dringend veiligheidsprobleem, kunnen buurtbewoners dus meteen de nodige hulp inschakelen. Ze kunnen ook onze nieuwe hotline voor buurtbewoners bellen als ze klachten hebben over een feestje dat nog gaande is.

 

Communicatie met Airbnb

We zijn ons ervan bewust dat we buurtbewoners niet altijd even goed op de hoogte hebben gehouden van wat we deden met incidenten die ze via onze tool hadden gemeld. Voortaan krijgen ze bij elk probleem dat ze melden een bericht waarin we uitleggen wat we ermee gaan doen.

Feedback blijft welkom

We zijn er nog niet, maar deze stappen zijn alvast cruciaal om meer vertrouwen en veiligheid te kweken, zowel op ons platform als onder buurtbewoners. Zoals altijd willen we de communicatielijnen openhouden totdat we dit afdoende hebben aangepakt. Jullie feedback is dus altijd welkom, want die hebben we nodig om verbeteringen door te voeren waar de hele Airbnb-community wat aan heeft.

1 Antwoord 1
Cor3
Level 10
Langerak, South Holland, Netherlands

Hi @Airbnb,

 

Onze (Portugese) accommodatie bevindt zich in een appartementencomplex. En van al die appartementen wordt minimaal zo’n 35% gebruikt voor korte termijn verhuur.

Dus dan speelt het probleem met overlast voor de buren al een heel stuk minder.

Wij hebben echter wel duidelijk in onze huisregels opgenomen. Aan welke regels huurders zich dienen te houden, om overlast voor andere gebruikers/omwonenden tot een absoluut minimum te beperken. Want als je de buurt tegen je krijgt, dan heb je uiteindelijk een ander probleem.

In Portugal bestaat er ook wetgeving, die er voor kan zorgen. Dat je korte termijn verhuur licentie ingetrokken kan worden, bij overlast voor de buurt.

 

Het spreekwoord gaat dus op: Beter een goede buur, dan een verre vriend!

 

Tevens moeten wij tegenwoordig meer afdracht betalen aan de VVE (HOA/Condominium), omdat wij een licentie voor korte termijn verhuur hebben. Op zich niet zo fijn natuurlijk. Maar dat heeft meteen wel als bijkomstig voordeel. Dat de overige eigenaren een beetje ‘zuinig’ op je worden (want dat is voor hen natuurlijk voordeliger).

Onze nationale voetbalheld zie het altijd al: Ieder nadeel heeft zijn voordeel (en omgekeerd).

Artikelen lezen in het Informatiecentrum

Je woning klaarmaken voor gasten
Tips van Airbnb Plus-hosts: attent zijn voor je gasten
Gasten ondersteunen tijdens hun verblijf