Sport en Airbnb: een winnende combinatie

Airbnb
Official Account

Sport en Airbnb: een winnende combinatie

Sportevenementen zijn altijd al een reden geweest om de wereld over te reizen. Er spreekt maar weinig meer tot de verbeelding dan een groot wereldwijd sportevenement. Al jarenlang zijn sportevenementen de reden waarom reizigers de wereld over reizen en mensen uit tientallen verschillende landen samenkomen voor een week vol festiviteiten.

 

Het is dan ook niet gek dat sport al sinds de oprichting van Airbnb een belangrijk aandeel heeft in de populariteit van het bedrijf. In 2010, toen de Airbnb-community net wereldwijd begon uit te breiden, gingen voetbalfans naar Zuid-Afrika, waar verhuurders een kleine 500 gasten verwelkomden die in woningen door het hele land verbleven. Hiermee verdienden ze iets meer dan $ 100.000 USD met reserveringen rond het grote evenement.1

 

De Airbnb-community heeft zich sindsdien sterk ontwikkeld. Er zijn nu meer dan zes miljoen Airbnb-accommodaties over de hele wereld en meer dan 500 miljoen gasten hebben in een Airbnb-accommodatie verbleven. Elke week verwelkomen Airbnb-verhuurders sportfans in hun woning die grote en kleine sportevenementen bijwonen, of organiseren hosts van Airbnb Ervaringen unieke sportervaringen voor hun gasten. Sportevenementen zijn cruciaal geweest voor de missie van Airbnb om een wereld te creëren waarin iedereen zich overal thuis voelt. Weinig andere gebeurtenissen kunnen gemeenschappen beter samenbrengen en taal- en cultuurbarrières doorbreken. Sport is een universele taal.

 

Vandaag bekijken we nieuwe data die de sterke, langdurige relatie tussen sport en Airbnb illustreren. In de afgelopen tien jaar heeft Airbnb steden geholpen met het organiseren van grote sportevenementen, het creëren van nieuwe, flexibele accommodaties en het bevorderen van gezond reizen, waardoor lokale gemeenschappen beter kunnen profiteren van deze wereldwijde voorbeelden. Sportevenementen zijn ook belangrijk geweest voor de groeiende populariteit van het delen van woningen in lokale gemeenschappen. Dat komt door de introductie van een nieuw economisch platform dat ook na het laatste fluitsignaal een langdurig positief effect heeft. Sterker nog, 44 procent van de Airbnb-verhuurders over de hele wereld zegt dat ze gasten hebben ontvangen die reizen voor een sportevenement. Dit percentage loopt zelfs op tot 54 procent in het Verenigd Koninkrijk en 55 procent in de Verenigde Staten.2 Daarnaast is Airbnb een steeds populairder platform voor sportgemeenschappen over de hele wereld, vooral door de ontwikkeling van nieuwe sportervaringen.

 

Steden helpen om de sportwereld naar hen toe te brengen

Voor steden over de hele wereld kan het organiseren van een groot sportevenement zowel een last als een voordeel zijn. Ze kunnen voor een enorme economische meevaller zorgen, maar instituties zoals het Brookings Instituut en het World Economic Forum vragen zich af hoeveel van die meevaller daadwerkelijk in de zakken van lokale burgers terechtkomt.3, 4 De massale toestroom van toeristen kan de infrastructuur van een stad onder druk zetten, vooral op plaatsen waar maar beperkt accommodaties beschikbaar zijn. In de afgelopen tien jaar heeft Airbnb bijgedragen aan het verlichten van de infrastructurele lasten voor steden die grote sportevenementen organiseren. Door Airbnb kunnen lokale bewoners ook profiteren van de economische voordelen die sportevenementen vaak met zich meebrengen. Wereldwijde sportevenementen helpen om het potentieel en de voordelen van het Airbnb-platform te illustreren zoals maar weinig andere dingen dat kunnen.

 

In 2016 was Airbnb de officiële aanbieder van alternatieve accommodaties voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië. Onze community van verhuurders in Rio heeft het tekort aan accommodaties in de stad opgevangen. Meer dan 80.000 gasten verbleven in Airbnb-accommodaties tijdens de drie weken dat het evenement duurde.5 Het massatoerisme houdt het geld dat met reizen wordt verdiend voor zichzelf, waardoor het niet in de gemeenschappen terecht komt. De unieke vorm van gezond reizen van Airbnb zorgde er juist voor dat de lokale inwoners van Rio financieel konden profiteren van de grote stroom reizigers die naar hun stad kwam. Verhuurders in Rio verdienden meer dan $ 30 miljoen USD met reserveringen tijdens de weken waarin het evenement plaatsvond.6

 

In 2018, toen de voetbalwereld in Rusland neerstreek, verwelkomden Airbnb-verhuurders tijdens de maand van het evenement bijna 300.000 gasten in accommodaties in het hele land en verdienden ze samen meer dan $ 40 miljoen USD. In deze periode verbleven reizigers uit meer dan 150 landen (en bijna 8.000 verschillende steden) in Airbnb-accommodaties, waaronder een onevenredig hoog percentage gezinnen en grote groepen die samen reisden. Tien procent van alle gasten bestonden uit gezinnen en 17 procent van alle gasten waren groepen van vijf of meer.7 De 20 populairste nachten in Rusland in de geschiedenis van Airbnb vonden tijdens deze periode plaats.8

 

Uit een analyse van Airbnb-reserveringsgegevens blijkt dat dit patroon in de geschiedenis van Airbnb vaker voorkwam tijdens grote sportevenementen over de hele wereld.9

 

Evenement

Geschat aantal gasten in accommodaties tijdens

het evenement

Geschatte verdiensten

van verhuurders in

de reserveringsperiode tijdens

het evenement

WK's (2014, 2018)

391.000

Meer dan $ 79 miljoen USD

Olympische Spelen (2012 t/m

2018)

112.000

Meer dan $ 37 miljoen USD

Super Bowls (2015 - 2019)

49.000

Meer dan $ 27 miljoen USD

NCAA Final Fours

28.000

Meer dan $ 8 miljoen USD

 

We verwachten dat dit patroon zich zal voortzetten in de zomer van 2019, en met de groei van Airbnb neemt ook het aandeel van onze community aan het organiseren van grote sportevenementen toe. Op basis van de huidige reserveringsgegevens schatten we de volgende prognoses voor verschillende wereldwijde en regionale sportevenementen10:

 

Evenement

Geschat aantal

verwachte gasten in accommodaties in gaststeden tijdens

het evenement

Geschatte

verwachte verdiensten van verhuurders

uit reserveringen

tijdens het evenement

Copa America (Brazilië)

Meer dan 80.000

Meer dan $ 11 miljoen USD

WK cricket

(Engeland, met uitzondering van

Londen)

Meer dan 150.000

Ongeveer $ 5 miljoen USD

WK rugby (Japan)

300.000

Meer dan $ 43 miljoen USD

Wimbledon (Londen)

Meer dan 185.000

Meer dan $ 3 miljoen USD

 

Sport zorgt ervoor dat er vaker woningen worden gedeeld in lokale gemeenschappen

Sportevenementen hebben ervoor gezorgd dat er veel meer woningen worden gedeeld in lokale gemeenschappen, waardoor verhuurders nieuwe mogelijkheden krijgen om geld te verdienen, ook na het evenement.

 

Sportevenementen spelen al sinds het ontstaan van Airbnb een enorme rol bij de introductie van het delen van woningen in gemeenschappen die dit concept wellicht nog niet kenden. Wanneer steden grote sportevenementen organiseren, neemt de vraag naar accommodaties voor gasten vaak enorm toe. Doordat Airbnb een flexibel platform heeft, hoeft een stad geen nieuwe accommodaties te bouwen om aan deze vraag te voldoen. In plaats daarvan zien we vaak dat er zich veel nieuwe verhuurders aanmelden op Airbnb die hun accommodaties aanbieden.11

 

Evenement

Stad

% groei in het aantal accommodaties in

de zes maanden voor

Evenement

Olympische Winterspelen 2018

Gangwon-do, Zuid-Korea

123%

Olympische Zomerspelen 2016

Rio de Janeiro, Brazilië

88%

WK 2018

Rusland (12 gaststeden)

201%

WK 2014

Brazilië (12 gaststeden)

221%

Super Bowl 2017

Houston

215%

Super Bowl 2018

Minneapolis

188%

Super Bowl 2019

Atlanta

132%

NCAA Final Four 2016

Houston

72%

NCAA Final Four 2017

Phoenix

30%

NCAA Final Four 2018

San Antonio

27%

 

Een groeiende sportgemeenschap

Airbnb is al heel lang populair bij sporters en mensen in de sportgemeenschap, vooral degenen die vaak onderweg zijn of naar steden reizen voor evenementen die meerdere weken duren, zoals tennissers.

 

Wereldwijd zijn een aantal Airbnb-bestemmingen populair bij mensen die iets sportiefs willen doen, zoals skiën of watersporten op zee. We hebben de gegevens bekeken om te zien welke steden het meest sportief zijn, zowel in de VS als internationaal.

 

De meest sportieve steden in de VS (gebaseerd op het aantal beoordelingen waarin sport wordt vermeld als percentage van het totale aantal actieve advertenties):

  • Bellingham, WA
  • Burlington, Vermont
  • Buffalo, New York
  • Asheville, North Carolina
  • Eugene, Oregon

 

De meest sportieve steden internationaal (gebaseerd op het aantal advertenties waarin sport wordt vermeld als percentage van het totale aantal actieve advertenties):

  • Calangute, India (populaire watersportbestemming in Goa)
  • Huez, Frankrijk
  • Xabia (Javea), Spanje
  • Poreč, Kroatië
  • Protaras, Cyprus

 

Sport zorgt er ook voor dat Airbnb Ervaringen steeds populairder worden. Hierdoor kunnen reizigers aan hun conditie blijven werken en tegelijkertijd nieuwe mensen ontmoeten op een nieuwe bestemming. Sportervaringen staan in de top vijf van de meest gereserveerde ervaringscategorieën in het afgelopen jaar.

Ze worden ook steeds populairder: in het afgelopen jaar is het aantal reserveringen voor sportervaringen met 380% gestegen.12 Landen in Latijns-Amerika en Azië zijn populair als bestemming voor sportervaringen:

 

Snelstgroeiende landen op basis van de jaarlijkse toename van de reserveringen van sportervaringen in mei 2018 vergeleken met mei 2019:

  • Puerto Rico
  • Mexico
  • Vietnam
  • Costa Rica
  • Italië

 

Van Brazilië tot Engeland tot Japan, de hele Airbnb-community kijkt uit naar een zomer vol sportevenementen en de unieke mogelijkheden die ze bieden om overal ter wereld samen te komen als sportliefhebber.

 

Lees meer over: Ervaringen, Uitgelicht, Woningen, Sport

 

1. Gebaseerd op interne Airbnb-gegevens over Zuid-Afrika tussen 11 juni 2010 en 11 juli 2010

2. Gebaseerd op een enquête die in januari 2019 door Airbnb werd gehouden over ervaringen van verhuurders en gasten over de hele wereld in 2018, waarop meer dan 237.000 reacties kwamen

3. World Economic Forum, https://www.weforum.org/agenda/2018/06/world-cup-football-smart-investment-russia-host/

4. Brookings Institution, https://www.brookings.edu/book/circus-maximus-the-economic-gamble-behind-hosting-the-olympics-and-th...

5. Gebaseerd op interne Airbnb-gegevens over Rio tussen 5 en 21 augustus 2016

6. Gebaseerd op interne Airbnb-gegevens over Rio tussen 5 augustus 2016 en 21 augustus 2016

7. Gebaseerd op interne Airbnb-gegevens over Russische gaststeden voor het WK van 14 juni tot 15 juli 2018

8. Gebaseerd op de interne reserveringsgegevens van Airbnb van mei 2019

9. De onderstaande tabel is gebaseerd op interne Airbnb-gegevens over de datums en plaatsen van elk sportevenement

10. De onderstaande tabel is gebaseerd op interne Airbnb-gegevens over toekomstige reserveringen van gasten en inkomsten van verhuurders voor elk evenement

11. De gegevens in onderstaande tabel zijn gebaseerd op interne Airbnb-gegevens over de datums en locaties van elk van de hieronder vermelde evenementen

12. Gebaseerd op reserveringsgegevens van Airbnb per jaar, waarin mei 2018 met mei 2019 wordt vergeleken

0 Antwoorden 0

Artikelen lezen in het Informatiecentrum

Je woning klaarmaken voor gasten
Tips van Airbnb Plus-hosts: attent zijn voor je gasten
Gasten ondersteunen tijdens hun verblijf