SAVJETI ZA SLANJE PORUKA GOSTIMA: UŠTEDITE VRIJEME I JASNO IM RECITE ŠTO MOGU OČEKIVATI

Airbnb
Official Account

SAVJETI ZA SLANJE PORUKA GOSTIMA: UŠTEDITE VRIJEME I JASNO IM RECITE ŠTO MOGU OČEKIVATI

20160727_SeasonalQ2_John_San-Francisco_Elliott_3690.jpg

 

Ako vam se svaki put kad otvorite poruku gosta učini da ste tako nešto već vidjeli, niste jedini u takvoj situaciji. Neka se pitanja gostiju neprestano ponavljaju, primjerice ona o kućnim ljubimcima, lozinkama za Wi-Fi, uputama za kretanje, preporukama za najbolje restorane itd. Imamo rješenje za taj problem: Airbnbova značajka spremljenih poruka.

Ja obožavam [spremljene poruke] i stalno ih upotrebljavam”, rekla nam je Sally, domaćin iz Snoqualmiea (Washington). „Predlošci poruka uštede mi mnogo vremena. Primjerice, uspjela sam odgovoriti na četiri upita gostiju za manje od deset minuta! [Također], zahvaljujući tim porukama neću zaboraviti navesti neke ključne informacije, a imam i dovoljno vremena da napišem dobro osmišljen odgovor koji je jezično ispravan, kristalno jasan, i prema potrebi posebno prilagođen potrebama naših gostiju.”

Donosimo vam detaljne upute o tome kako se koristiti značajkom spremljenih poruka te nekoliko sjajnih odgovora koje Sally i ostali domaćini uvijek imaju pri ruci.

Kako izraditi spremljenu poruku

Na računalu:

  1. Otvorite razgovor s gostom.
  2. Kliknite na „Upotrijebi spremljenu poruku” u okviru za pisanje poruke. Ako nemate nijednu spremljenu poruku, otvorit će vam se opcija da sastavite svoju prvu poruku.
  3. Unesite naslov, napišite poruku, a zatim kliknite na „Spremi”.
  4. Vaše spremljene poruke prikazat će vam se kad kliknete na „Upotrijebi spremljenu poruku”. Jednostavno odaberite poruku koju želite poslati i kliknite na „Pošalji poruku”.  

Na mobilnom telefonu:

  1. Otvorite razgovor s gostom.
  2. Dodirnite ikonu dokumenta pored okvira za pisanje poruke. Ako nemate nijedan spremljen odgovor, otvorit će vam se opcija da sastavite odgovor.
  3. Dodirnite opciju „Napiši novi odgovor” i unesite naslov.
  4. Dodirnite „Napiši odgovor”, napišite poruku, a zatim dodirnite „Spremi” i „Gotovo”.
  5. Vaši spremljeni odgovori prikazat će vam se kad dodirnete ikonu dokumenta pored okvira za pisanje poruke. Jednostavno odaberite odgovor koji želite poslati, dodirnite ga i zatim kliknite na „Pošalji”.

8 preporuka domaćina

  1. Zahvala za rezervaciju

Ako gostima odmah pošaljete poruku zahvale, oni će biti sigurni da ste primili njihov zahtjev. John iz Westcliffea (Colorado) kaže: „Obično malo izmijenim prvih nekoliko rečenica kako bi poruka bila personalizirana. Dosad su svi gosti dobro reagirali i čini se da im se sviđa kad unaprijed dobiju sve informacije.” Emily iz Italije podijelila je s nama sljedeći primjer:

Pozdrav, [ime gosta]!

Hvala vam što ste potvrdili rezervaciju.

Znate li već možda vrijeme dolaska?

Ako vam trebaju upute kako doći do smještaja ili neki savjet o kretanju [gradom], slobodno me pitajte. Dat ću sve od sebe da vam pomognem.

Ugodan ostatak dana, vidimo se u [mjesec u kojemu gost dolazi].

— Emily

  1. Isprika ako ne možete primiti goste

Iako bi domaćini htjeli primiti svakog gosta, ponekad to jednostavno nije moguće. I to je sasvim u redu. Ipak, „odgovori u takvim slučajevima trebaju biti sročeni pažljivo, jasno i s poštovanjem”, rekla je Sally. „Stoga, kad vas netko zamoli da za njega napravite iznimku, ne morate razmišljati o tome ili osjećati krivnju – samo kliknete.” Također je podijelila s nama nekoliko svojih spremljenih poruka:

Pozdrav, [ime gosta]!

Žao mi je što vas moram odbiti. Nažalost, nismo u mogućnosti ugostiti obitelji s malom djecom zbog sigurnosnih razloga.

— Sally

Pozdrav, [ime gosta]!

Žao mi je što vas moram odbiti. Naš je pas mužjak i ne bismo htjeli da dođe do problema između našeg psa i psa našeg gosta.

— Sally

Pozdrav, [ime gosta]!

Zaista nam je žao što smo morali otkazati vašu rezervaciju. Nadamo se da će biti još prilike da odsjednete kod nas.

— Sally

  1. Upute za dolazak do smještaja

Bilo bi dobro da gostima pošaljete upute za dolazak do smještaja nekoliko dana prije njihova dolaska. (Airbnb također automatski šalje upute gostima tako da vaša poruka ne mora biti duga.) Ionnis iz Artemide u Grčkoj nudi ovaj primjer:

Pozdrav, [ime gosta]!

Veselimo se što ćemo vas uskoro ugostiti u svojem smještaju. Ovo su upute za dolazak do smještaja…   

Google maps: [poveznica]

Ostali GPS sustavi: [poveznica]

Upute za dolazak automobilom:

Upute za javni prijevoz:

Ostale mogućnosti prijevoza:

U oglasu smo, u rubrici „Kretanje gradom”, naveli mnogo različitih prijedloga pa vam savjetujemo da ih pročitate i kvalitetno iskoristite boravak u našem gradu.

Tijekom vašeg boravka [datumi boravka] vrijeme bi trebalo biti [vremenska prognoza].

Prije dolaska slobodno nam pošaljite podatke o letu, naziv broda i vrijeme dolaska u luku, informacije kojim prijevoznim sredstvom dolazite (taksi, javni prijevoz, vlastiti automobil) itd. Također nas obavijestite upotrebljavate li uslugu roaminga i koji je vaš željeni način komunikacije kad stignete (pozivi, SMS poruke, Viber, WhatsApp).

— Ionnis

  1. Uvodna poruka i korisne informacije

„U poruci koju gostima šaljem prije njihova dolaska navedem šifru za ulazna vrata, lozinku za Wi-Fi, detaljne upute za dolazak do smještaja te ih podsjetim na svoja pravila kućnog reda”, rekao je John. (Airbnb također ima upute za dolazak u smještaj pa goste možete i na taj način podsjetiti na neke pojedinosti.) John nam je dao još neke primjere:

Pozdrav, [ime gosta]!

Već ste dobili upute za dolazak u naš smještaj. Evo još nekoliko informacija koje bi vam mogle biti od koristi:

Kontakti: [brojevi telefona ili profili na društvenim mrežama]

Sastajalište: [u smještaju, u luci, u zračnoj luci ili negdje drugdje]
Šifra za ulazna vrata: [šifra za ulaz ili posljednje četiri znamenke vašeg broja telefona]

Wi-Fi: [lozinka]

Kućni priručnik: [poveznica ili upute]

— John

  1. Aktivnosti

Kad je riječ o aktivnostima, domaćini zasigurno poznaju svoj grad bolje od bilo kojeg turističkog vodiča. Heather iz Stowea (Vermont) predlaže sastavljanje različitih popisa, npr. „Aktivnosti za kišne dane” i „Popularne lokacije”. Sally u svoje preporuke uvijek doda malu dozu humora pa savjetuje: „Pošaljite gostima preporuku koja izgleda kao da ste je upravo spontano smislili:

Hej, [guest name], mislim da bi vam se baš mogle svidjeti neke od ovih aktivnosti:

[Izvrsne staze za planinarenje u okolici]

[Jednostavne staze za planinarenje]

[Planinarenje za odvažne]

[Dobri usputni restorani]

[Informacije za trkače maratona]

[Aktivnosti za goste koji su došli na vjenčanje]

— Sally

  1. Jeste li dobro spavali?

Domaćini preporučuju da nakon prvog noćenja gostima pošaljete još jednu poruku dobrodošlice u kojoj ćete ih pitati je li sve u redu. „To je vrlo važno”, kaže Ioannis. „Ako gosti duže borave u smještaju, pošaljem im takvu poruku svaka dva do tri dana”:

Dobro jutro, [ime gosta]!

Jeste li dobro spavali? Nadamo se da uživate u smještaju. Javite nam je li sve u redu i možemo li vam još kako pomoći.

— Ionnis

P.s. Ovo je poveznica na kojoj možete vidjeti najbližu plažu.

  1. Odlazak iz smještaja

„Jedna od [spremljenih poruka] koja mi je zaista od velike pomoći jest ona koju pošaljem dan prije odlaska iz smještaja kako bih podsjetila svoje goste na zakazano vrijeme odlaska”, kazala je Kate Mary iz Kijeva u Ukrajini. Predložila je još nekoliko stvari na koje možete podsjetiti svoje goste:

Pozdrav, [ime gosta]!

Zar je moguće da je već došao taj trenutak? Žao nam je što odlazite. Ovim bismo vas putem htjeli podsjetiti na nekoliko pojedinosti:

Vrijeme odlaska: sutra u [vrijeme odlaska]

Upute: [do zračne luke, luke ili brojevi za druge oblike prijevoza]

Molimo vas da ne zaboravite zaključati vrata. Hvala vam što ste boravili u našem smještaju i nadamo se da ćemo vas imati prilike još koji put ugostiti!

— Kate Mary

  1. Zahvala gostima na uzornom ponašanju

„Ponekad se pitam jesu li gosti u strahu da će dobiti lošu recenziju ako je napišem u prekratkom roku nakon njihova odlaska”, rekla je Heather. „Nadam se da će [poruka zahvale kao što je ova] umanjiti taj strah i potaknuti ih da i oni napišu recenziju o svom boravku”:

Pozdrav, [ime gosta]!

Hvala vam što ste odabrali naš smještaj tijekom posjeta [ime grada]. Nadamo se da ste bili zadovoljni boravkom u našem smještaju i da ste se sigurno vratili kući. Kad se dobro odmorite, molimo vas da napišete recenziju o svom boravku.

— Heather

Pozdrav, [ime gosta]!

Podsjećamo vas da još niste napisali recenziju za boravak u našem smještaju. Hvala vam još jednom što ste odabrali upravo naš dom. Nadamo se da ste se sigurno vratili kući.

— Heather

0 Replies 0