Σχεδίαση με συγκεκριμένο προϋπολογισμό: συμβουλές από τη Superhost Χούμα

Airbnb
Official Account

Σχεδίαση με συγκεκριμένο προϋπολογισμό: συμβουλές από τη Superhost Χούμα

Huma_SH spotlight_image 1 .jpg

 

Στην περιοχή Στόκγουελ του Νότιου Λονδίνου βρίσκεται ένα κατάλυμα Βικτωριανής αρχιτεκτονικής, με ανοιχτό πράσινο χρώμα και ροζ πόρτα. Σπρώξτε το μπρούτζινο χερούλι στο κέντρο της πόρτας, ανεβείτε την ξεθωριασμένη σκάλα και θα δείτε τις αχτίδες του ήλιου να ρίχνουν φως σε ένα κρεβάτι εποχής, πάνω σε ξύλινο δάπεδο, μπροστά από έναν τοίχο σε τολμηρό τυρκουάζ χρώμα. Καλώς ήρθατε στο κατάλυμα της Superhost Χούμα, ένα ιστορικό σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων, γεμάτο μοντέρνες παροχές.

 

"Πρόκειται για μια αρμονική σύνθεση καλαίσθητων στοιχείων", δήλωσε η Μίμι, από τη Βιέννη της Αυστρίας, μια από τους πολλούς επισκέπτες που σχολίασαν το στυλ και τη διακόσμηση της Xούμα. "Έχει μελετηθεί προσεκτικά και η παραμικρή λεπτομέρεια και κάθε έπιπλο έχει τη δική του, μικρή ιστορία".

 

Βλέποντας το πόσο έχει φροντίσει η Χούμα τη διακόσμηση, μπορεί να μην καταλάβετε ότι δεν διαθέτει επίσημη κατάρτιση στον τομέα της διακόσμησης εσωτερικού χώρου, παρά μόνο πάθος και επιθυμία να καλλιεργήσει τις γνώσεις της μέσω της φιλοξενίας.

 

Η Superhost σταμάτησε για λίγο να ασχολείται με το βάψιμο της βιβλιοθήκης για να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία του πώς ξεκίνησε να φιλοξενεί, να μας δώσει συμβουλές για την ανακαίνιση ενός παλιού καταλύματος με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και να μας εξηγήσει το πώς διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στη φιλοξενία και μια εργασία πλήρους απασχόλησης ως συντάκτριας περιοδικού.

 

Τα πάντα στο κατάλυμά σου είναι χαριτωμένα και καλοφτιαγμένα. Άντλησες έμπνευση από την εμπειρία σου στο περιοδικό; 

 

Εργάζομαι ως επιμελήτρια περιεχομένου για ένα ανεξάρτητο περιοδικό μόδας.  Αλλά η διακόσμηση εσωτερικών χώρων με ενδιέφερε εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν ξεκινήσω να εργάζομαι σε περιοδικά. Άρχισα να συλλέγω αντικείμενα για το πρώτο μου σπίτι αρκετό καιρό πριν το αγοράσω- μου αρέσουν μικροπράγματα όπως τα μαχαιροπήρουνα - και διαβάζω μανιωδώς περιοδικά διακόσμησης εσωτερικού χώρου. Όλα αυτά έγιναν στην προσπάθεια να αποφασίσω το πώς θα διακοσμήσω το πρώτο μου σπίτι.

 

Και μετά αποφάσισες να συμμετάσχεις στη φιλοξενία στην Airbnb;

Ξεκίνησα να συμμετέχω το 2012, την εποχή που διοργανώνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλοι μιλούσαν για το πόσα χρήματα μπορούσες να κερδίσεις από τη φιλοξενία. Σκοπός μου δεν ήταν να γίνω πλούσια αλλά να καλύψω ένα κενό. Εκείνη την εποχή, έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στην ενοικίαση και την προοπτική να πουλήσω το διαμέρισμά μου. Μόλις το 2016 ξεκίνησα να φιλοξενώ στο δικό μου σπίτι. Πριν από εκείνη την εποχή, είχα συγκατοίκους και αποφάσισα να δοκιμάσω τη φιλοξενία στην Airbnb προσφέροντας ένα από τα δωμάτιά μου. Νόμιζα ότι θα ήταν κάτι προσωρινό, αλλά άρχισα να γεμίζω τα δωμάτια ένα-ένα. Από τότε που έφυγε η τελευταία μου συγκάτοικος πέρυσι το καλοκαίρι, και τα τρία δωμάτια είναι στην Airbnb. Δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο - ήταν μια κατάσταση που εξελίχθηκε φυσικά και τελικά παγιώθηκε.

 

Πες μας για την ανακαίνιση του καταλύματός σου. Φαίνεται μεγάλο εγχείρημα.

Αυτό το σπίτι ανακαινίστηκε πλήρως. Δεν θέλω να ξέρω πόσα ξόδεψα στην ανακαίνιση, αλλά τα περισσότερα χρήματα καταβλήθηκαν για το εργατικό δυναμικό, δηλαδή τους χτίστες, τους υδραυλικούς, τους σοβατζήδες, και για αυτά που δεν μπορώ να κάνω μόνη μου. Όσον αφορά τη διακόσμηση, ξόδεψα πολύ λιγότερα χρήματα απ' όσα φαντάζεται ο κόσμος. Έχω εμμονή με τις προσφορές. Σπάνια πληρώνω για κάτι σε τιμή λιανικής πώλησης. Πολλά έπιπλά μου είναι αντίκες και τα αγοράζω πολύ φτηνά στο eBay. Μερικά από αυτά τα εξασφάλισα δωρεάν, επειδή τα βρήκα τυχαία. Όπως συνέβη, για παράδειγμα, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στον αδερφό μου, όταν είδα μια καρέκλα και φώναξα, “Σταμάτα το αυτοκίνητο!” Η καρέκλα είχε πολύ ωραίο σχήμα και το ξύλο δεν είχε σαράκι- πρέπει πάντα να το ελέγχετε!- οπότε μπορούσα να τη βάψω. Μπορώ να μεταμορφώσω ένα ξεχαρβαλωμένο έπιπλο αρκεί να έχει καλό καλούπι.

 

Πιστεύεις ότι όλο αυτό το κυνήγι προσφορών και τα βαψίματα απέδωσαν καρπούς;

Ναι, πιστεύω ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επισκέπτες κάνουν κράτηση στον χώρο μου είναι για τη διακόσμηση, το εσωτερικό του. Το παρατηρούν και κάνουν σχόλια.

 

Έχεις καμιά συμβουλή για τους οικοδεσπότες που θέλουν να αλλάξουν τη διακόσμηση αλλά ίσως να θεωρούν ότι απαιτούνται πολύς χρόνος και χρήματα;

Πρώτον, ο πιο φθηνός τρόπος να αλλάξεις ένα δωμάτιο είναι να το βάψεις. Αν σκεφτείς πόσο χαμηλό είναι το κόστος, μπορείς να κάνεις πολλά με την μπογιά. Προσωπικά, πιστεύω ότι το λευκό χρώμα είναι κακή επιλογή. Εκτός κι αν ο χώρος σας μοιάζει με σοφίτα και έχει διακόσμηση βιομηχανικού τύπου, το λευκό χρώμα είναι ψυχρό, αδιάφορο και λεκιάζει αμέσως. Το χρώμα που χρησιμοποιώ περισσότερο είναι το γκρι. Με το γκρι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ουδέτερο φόντο που ταιριάζει με όλα, αλλά είναι πιο κομψό από το λευκό και δεν αρχίζει να λεκιάζει τόσο γρήγορα. Μια ανοιχτή απόχρωση του γκρι είναι καλή επιλογή για εκείνους που δεν έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν χρώμα, επειδή ταιριάζει λίγο-πολύ με όλα.

 

Πώς διατηρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε μια εργασία πλήρους απασχόλησης και τη φιλοξενία;

Εργάζομαι από το σπίτι τις περισσότερες ημέρες και συνεπώς έχω πραγματικά την ευελιξία να φιλοξενώ. Αν έπρεπε να δουλεύω σε ένα γραφείο όλη μέρα, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το κάνω. Έχω και τις δύο οθόνες ανοιχτές και ασχολούμαι τόσο με τη διαχείριση και την αλληλογραφία της Airbnb όσο και με την εργασία μου στο περιοδικό. Δεν είμαι πάντα σε θέση να απαντήσω άμεσα, αλλά συνήθως το κάνω μέσα σε 30 λεπτά. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται και το εκτιμούν πολύ. Επομένως, δεν κοιτάζω συνεχώς την οθόνη του υπολογιστή. Ειδοποιούμαι από την εφαρμογή της Airbnb.

 

Το πρωί, όταν πίνω τον καφέ μου, φροντίζω να είμαι ενημερωμένη ώστε να μπορώ να σχεδιάσω την υπόλοιπη μέρα μου. Αλλά πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη, οργανωμένη, και να σχεδιάσω ποιο είναι το πρώτο δωμάτιο που πρέπει να καθαρίσω και να προετοιμάσω. Προτεραιότητα έχει πάντα η κρεβατοκάμαρα. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι η κρεβατοκάμαρα να είναι μισοτελειωμένη όταν φτάσει ο επισκέπτης. Κατόπιν, πηγαίνω στα μπάνια.

 

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;

Στην αρχή, ανησυχούσα όταν έβλεπα ότι σε ένα μήνα δεν γίνονταν αρκετές κρατήσεις, αλλά έμαθα να είμαι πιο χαλαρή. Αν κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, τότε έρχονται και οι κρατήσεις. Να έχετε εμπιστοσύνη στο προϊόν σας. Και να ξέρετε ότι θα καθαρίσετε και θα πλύνετε όσα ρούχα δεν έχετε πλύνει σε όλη σας τη ζωή.

0 Replies 0