Dit artikel is onderdeel van het CC Duurzaamheids- festival. Het oorspronkelijke artikel is door @Lina88 in het Spaanstalige Communitycentrum gepost. Hieronder staat de vertaling. De volledige opstelling van het festival kun je hier vinden.
-------------------------------------------------------------------------------------
We proberen van onze accommodaties een voorbeeld van duurzaamheid te maken, net zoals we voor duurzaam toerisme staan. Hierdoor ontstaat een circulaire economie, voor mij en mijn locatie.
Jaren geleden hadden we een magazijn uit de jaren 50 op een goede locatie. Maar we hadden er niets aan doordat het vol lag met rommel en dozen.
En daarom dachten we: waarom maken we er geen loft van? We gingen aan de slag en maakten het magazijn eerst leeg, verkochten vele spullen of hergebruikten ze voor het nieuwe appartement. Vervolgens spraken we met technici om het renovatieproject te starten.
Het project was al gestart toen we de rekening en het budget begonnen op te stellen. We probeerden het gebruik van ecologische materialen te maximaliseren, plaatsten platen naast de ramen om de woonst te isoleren en zo de energie-efficiëntie te maximaliseren.
Bij het begin van de werken vonden we dat een deel van de charme van het oude magazijn de vloer was. Daarom besloten we om hem te hergebruiken en maakten hem goed schoon met speciale machines. We hebben een deel van de pracht van die tijd, de vloeren van gepolijst beton, kunnen behouden doordat we de vloer hebben gered en hergebruikt. Zo hebben we een nieuwe kans gegeven aan een vloer die velen zouden hebben bedekt met een nieuwe vloerbekleding.
We hebben de muren geverfd met een ecologische witte verf aangezien het hier om een loft ging waarin we licht en ruimte moesten creëren. En zeg nu zelf, hoe lukt dat beter dan met wit.
Het magazijn was een volledig open ruimte. We moesten het dus opdelen om de badkamer, de dressing en ook de wasruimte te installeren.
We besloten om zonnepanelen te gebruiken; zowel de douche als het toilet hebben een waterbesparend systeem en de apparaten voor de wasruimte, de droger en wasmachine, zijn heel zuinig. Hiermee hopen we energie te besparen.
Het meubilair van de dressing is hergebruikt meubilair gemaakt van een oude kast. We hebben het aan de ruimte aangepast en zo voor een open ontwerp in de badkamer gezorgd.
De rest van het magazijn werd open gelaten waardoor we een open keuken en woonkamer creëerden met een kleine werkruimte op maat van het nieuwe toerisme, de digitale nomaden. Bij het ontwerp van deze loft is ten alle tijden rekening gehouden met onze gasten om hen een zo goed mogelijke ervaring te bieden. Maar we proberen ook zo duurzaam mogelijk te zijn met het gebruik van efficiënte apparaten in de keuken. Bovendien hebben we recycling bakken geplaatst zodat ook toeristen net zoals wij kunnen recyclen.
We maakten gebruik van heel wat hergebruikte materialen en bouwden er een slaapkamer mee.
Uiteraard zijn alle lichten LED, wat voor een speciaal verlichtingseffect in elke kamer zorgt.
En zo sluiten we ons project af met een prachtig appartement. Maar bij het volgende project willen we niet alleen een duurzaam, maar ook sociaal aspect in gedachten houden. Daarom zijn we voor een deel van de bouw al in gesprek met Aldeas LAB (https://www.aldeaslab.org/about/) dat is ontstaan uit Aldeas Infantiles SOS, een bedrijf dat zich inzet voor duurzame ontwikkeling. Het is een invoegbedrijf dat in een waardige toegang tot werk gelooft. Hier vind je een link die de doelstellingen ervan heel goed verklaart. Deze zijn onder andere een einde maken aan armoede, duurzame en niet-vervuilende energie, gendergelijkheid, vermindering van ongelijkheden bevorderen en zoeken naar allianties om deze doelstellingen te bereiken. Ik denk dat de mogelijkheid om met dergelijke bedrijven samen te werken op de een of andere manier een bijdrage levert aan onze gemeenschap.