AIRBNB doesn't take their responsibility and leaves the damage to the renter

Jaap9
Level 1

AIRBNB doesn't take their responsibility and leaves the damage to the renter

I would like to share a recent experience with AirBNB.

 

I rented my house to a Danish guy. Prior to his arrival he already had some remarks. Upon arrival he stated the house was not what he expected. Expected to have airco in all rooms (you cannot enter this in the airbnb site). The guy had a lot of complaints. My housekeeper reported back that the guest only was aiming at getting money back and more. This was on the day of the arrival.

 

My experience is - AIRBNB gave the money back to the guy without any consultation on my side. Further, though in fact this is a no-sho and my cancellation conditions are strict, AIRBNB refuses to pay the rental fee. So they pay back on there own and the renter doesn't receive any money. I think this is a complete amateuristic way op operating.

 

Are there more people having the same experience with AIRBNB. I called and mailed them numerous time, got friendly sounding responses with always the same message underneath. forget it.

 

Jaap

3 Antwoorden 3
Cor3
Level 10
Langerak, South Holland, Netherlands

Hi @Jaap9,

 

Ik antwoord maar even in het Nederlands. Want dit is tenslotte de Nederlandstalige Community, dus je hoeft geen Engels te gebruiken in je vraagstelling 🙂

 

Verder heb ik zelf gelukkig nog geen ervaringen met dergelijke afpersende huurders.

 

Even een paar vragen vooraf:

  • De huurder is dus uiteindelijk niet gebleven (geen enkele nacht)?
  • En heeft de huurder geannuleerd op de dag van aankomst?

 

Zo te horen heeft hij dus geannuleerd op de dag van aankomst en is ook in staat geweest om aanspraak te maken op ‘verzachtende omstandigheden’. In dat geval wordt de huurder volledig gerestitueerd (behoudens de Airbnb service kosten). En JIJ bent diegene die dat betaald! Zo simpel werkt het Airbnb spelletje eigenlijk.

Kennelijk is er ook nog geen recensie achter gelaten (althans nu nog niet zichtbaar).

 

Tegen dit soort ‘professionele’ fraudeurs is helaas weinig te beginnen.

Ze snappen precies hoe het spelletje werkt. Ondanks dat het voor hen ook een beetje een gok is. Want ze moeten nog wel een plekje vinden om ’s nachts alsnog te verblijven. Maar misschien dat ze dan alsnog een andere verhuurder als slachtoffer weten te vinden.

Er zijn zoveel Airbnb’s, dus er is bijna altijd wel iemand die beschikbaarheid heeft.

 

Op de Engelse community is veel te lezen, dat Airbnb toch regelmatig de huurder het voordeel van de twijfel geeft. En dus niet de verhuurder.

 

Verder kun je de huurder met het ‘vlaggetje’ rapporteren, en ook kun je eventueel een duidelijke recensie achter laten. Zodat andere verhuurders niet in dit soort praktijken trappen.

 

Succes!

Je hebt gelijk. Wat mij frappeert is dat Airbnb op geen enkele manier hoor en wederhoor toepast. Verzachtende omstandigheden die de man aangeeft richting Airbnb worden niet geverifieerd. Teleurstellend maar voor verdere kritiek zijn ze doof.

 

gr

 

Jaap

Cor3
Level 10
Langerak, South Holland, Netherlands

Hi @Jaap9,

 

Meestal wordt er door Airbnb wel contact gezocht met de andere partij.

Maar kennelijk is deze gast dermate in staat geweest om de Airbnb CX medewerker te overtuigen van zijn gelijk. Waardoor de Airbnb CX medewerker het verder niet nodig geacht heeft, om ook nog contact met de verhuurder te zoeken. Als Airbnb eenmaal een beslissing genomen heeft. Dan is het beleid, om daar niet verder op in te gaan (heeft simpelweg met kosten te maken).

 

Laat het maar langs je afglijden. Want tegen dit soort ‘professionals’ is nagenoeg niets te doen.

Ze zijn ook vaak op zoek naar relatief nieuwe verhuurders. Die nog niet echt over de benodigde ervaring beschikken, om dit soort gasten vooraf meteen of enigszins te ‘spotten’ (als dat al mogelijk is).

De tactiek die meestal gehanteerd wordt is: Ze willen wel verblijven, als tenminste een aanzienlijk deel van hun geld gerestitueerd wordt. En anders dreigen ze met annuleren of een slechte recensie. Ze zullen dit soort uitingen ook altijd buiten Airbnb om doen (bijvoorbeeld in gesproken woord). Het is daarom heel belangrijk om altijd te trachten de communicatie binnen Airbnb te houden. Dan heb je later tenminste bewijs voor Airbnb.

Want ze weten dat ze de verhuurder op dat moment enigszins klem hebben. En dat die uit ‘paniek’, eventueel instemt. Want als er geannuleerd wordt, dan heeft de verhuurder niets. En meteen een slechte recensie, is ook heel schadelijk voor een nieuwe verhuurder (voor een bestaande verhuurder natuurlijk ook).

 

Gelukkig komen dit soort incidenten slechts sporadisch voor. En zijn 99,99% van alle gasten wel van goede zin.

Goede en duidelijke communicatie vooraf, voorkomt heel veel problemen. En ook het managen van verwachtingen is heel belangrijk.

Probeer er dan ook wat van te leren (dan heb je in ieder geval iets aan deze hele ervaring gehad). Dus zet bijvoorbeeld al je Airco units op de foto. En beschrijf het een en ander duidelijk in de tekst van je advertentie.

 

Meer succes gewenst met de volgende huurders! Komt vast wel goed.

Artikelen lezen in het Informatiecentrum

Je woning klaarmaken voor gasten
Tips van Airbnb Plus-hosts: attent zijn voor je gasten
Gasten ondersteunen tijdens hun verblijf