Je li instant rezervacija pravi izbor za vas?

Airbnb
Official Account

Je li instant rezervacija pravi izbor za vas?

Osnovne informacije o instant rezervaciji

Instant rezervacija moćan je alat koji gostima omogućuje automatsku rezervaciju smještaja za dostupne datume pa domaćini ne moraju pregledati i prihvatiti svaki zahtjev za rezervaciju pojedinačno.

Mnogi su nam domaćini dali do znanja da ostvaruju veću zaradu kad gostima omoguće jednostavniji postupak rezervacije i da im je to vrlo praktično. Oglasi s aktiviranom opcijom instant rezervacije u pravilu imaju bolji položaj u rezultatima pretraživanja na Airbnbu. „Funkcija instant rezervacije jako nam odgovara”, kaže domaćin Antonio iz Goe, Indija. „Vodim računa o tome da mi kalendar uvijek bude ažuriran i velik broj gostiju ugovara rezervacije bez mog uplitanja.”

 

Redovito ažuriranje kalendara ključno je za uspješno funkcioniranje instant rezervacije. Ako ga redovito ne ažurirate, mogle bi vas iznenaditi neočekivane rezervacije ili biste se mogli naći u situaciji da morate otkazati rezervaciju zbog greške u rasporedu, što na Airbnbu pod svaku cijenu treba izbjegavati i zbog čega biste mogli platiti naknadu za otkazivanje. Kako biste bili sigurni da vam je kalendar na Airbnbu uvijek ažuriran, bilo bi dobro da ga sinkronizirate s onim kalendarom koji najviše upotrebljavate (iCal, Google itd.). Pročitajte upute kako to učiniti.

 

 

Alati za dodatnu sigurnost

Neki bi domaćini u početku mogli oklijevati s uključivanjem instant rezervacije zbog straha da neće imati dovoljno informacija o potencijalnim gostima prije nego što oni rezerviraju smještaj. U postavkama možete odrediti da mogućnost instant rezervacije ponudite samo gostima koji su od drugih domaćina dobili pozitivne recenzije i/ili onima koji su verificirali svoj službeni osobni dokument. Također možete sami sastaviti pozdravnu poruku i u nju uvrstiti najvažnija pitanja (na primjer: „S kime putujete? Koja je svrha vašeg putovanja? Možete li potvrditi da ste pročitali kućni red?”) koja će se gostima prikazati tijekom postupka rezervacije. Nakon potvrde rezervacije možete postaviti dodatna pitanja bude li potrebe. „Prije sam od gostiju zahtijevala da mi šalju zahtjeve za rezervaciju”, kaže Kristine, domaćin iz San Francisca, „ali kad sam shvatila da Airbnb može automatski prepoznati ono što tražim od gostiju (pozitivne ocjene), bilo mi je logičnije da upotrijebim instant rezervaciju kako bih iskoristila priliku da ostvarim veći broja rezervacija i prikaza oglasa, a da pritom i dalje primam kvalitetne goste kao i kad sam sama pregledavala zahtjeve.”

 

 

Zašto i dalje možete dobivati zahtjeve za rezervaciju

Čak i kad je uključena opcija instant rezervacije, postoje slučajevi u kojima biste od gostiju mogli dobiti zahtjev za rezervaciju. To se može dogoditi ako duže vrijeme niste ažurirali svoj kalendar ili ako ste nedavno morali otkazati rezervaciju. Gosti koji ne ispunjavaju vaše uvjete za instant rezervaciju također vam mogu poslati zahtjev za rezervaciju. Kad primite zahtjev za rezervaciju, morate ga prihvatiti, odbiti ili poslati poruku potencijalnim gostima u roku od 24 sata.

 

 

Zašto neki domaćini ne upotrebljavaju instant rezervaciju

Unatoč mnogim prednostima instant rezervacije, neki domaćini smatraju da im zahtjevi za rezervaciju bolje odgovaraju. Annie, domaćin u Sonomi (Kalifornija), upotrebljava zahtjeve za rezervaciju jer, u skladu s lokalnim propisima koji se odnose na ugošćivanje, prima isključivo dugoročne rezervacije u trajanju od 30 ili više dana. „Voljela bih upotrebljavati instant rezervaciju, ali je potreban mnogo razrađeniji sustav kriterija kada primate goste na duže razdoblje. To je kao da imate podstanara.”

 

Zbog preosjetljivosti na pojedine vrste utjecaja iz okoliša Nichola, domaćin u Guelphu (Kanada), u svom prostoru ne podnosi nikakve mirise, pa joj zahtjevi za rezervaciju služe kako bi bila sigurna da su gosti voljni prihvatiti njezin kućni red, koji je vrlo specifičan. „Od mirisnih proizvoda dobijem migrenu, pa moram biti sigurna da moji gosti imaju razumijevanja za alergijske reakcije na mirise”, kaže Nichola.

 

Još jedan razlog da umjesto instant rezervacije odaberete zahtjeve za rezervaciju mogao bi biti taj što vaš smještaj ima neke specifičnosti s kojima goste morate upoznati prije dolaska. Primjerice, iznajmljujete privatnu sobu u smještaju u kojem se nalaze kućni ljubimci ili djeca ili je riječ o iznimno rustikalnom prostoru u kojemu bi se neki gosti teško snašli. Zahtjevi za rezervaciju mogu biti dobar izbor ako želite biti sigurni da su gosti svjesni svih specifičnosti vašeg smještaja prije dolaska.

 

 

Pouzdanost je ključna za funkcioniranje instant rezervacije

Bez obzira na to koju opciju odaberete, imajte na umu da Airbnb ima stroge uvjete u pogledu otkazivanja rezervacija jer je pouzdanost ključna osobina ako želite biti izvrstan domaćin. Međutim, aktivirate li opciju instant rezervacije, možete otkazati bez posljedica putem internetskog alata za otkazivanje najviše tri puta godišnje suočite li se s neprimjerenim ponašanjem (primjerice, ako gosti nakon ugovaranja rezervacije pitaju smiju li prekršiti pravila kućnog reda). Pritom imajte na umu da otkazivanje rezervacije može ukazivati na to da vam opcija instant rezervacije trenutačno možda ne odgovara, pa bi vam u tom slučaju Airbnb za sljedećih nekoliko rezervacija mogao slati zahtjeve za rezervaciju.

 

Želite li ažurirati postavke kako biste uključili ili isključili instant rezervaciju? Pročitajte kako to učiniti.

0 Replies 0