Kako pripremiti gostima mali znak pažnje za dobrodošlicu

Administrator
3.930 Posjeta

1.jpg

 

Rukom napisana poruka ili buket svježeg cvijeća u znak dobrodošlice gostima itekako mnogo znače. Pružite li gostima nezaboravno iskustvo, veća je vjerojatnost da će napisati sjajnu recenziju, pričati obitelji i prijateljima o vašem smještaju, a možda se čak i vratiti još koji put.

 

Dočeka li goste mali znak pažnje, to će ih razveseliti i pokazat ćete im da vam je stalo, a pritom ne morate potrošiti puno novca. Lijepo sročena poruka i svježe pečeni kolači samo su neki od malih znakova pažnje s kojima domaćini iz različitih dijelova svijeta dočekuju goste, a u nastavku pogledajte još neke prijedloge:

 

1. Napišite srdačnu poruku dobrodošlice

Uz poruku dobrodošlice napisanu samo za njih gosti neće osjećati čežnju za vlastitim domom, već će se u vašem osjećati kao kod kuće. „U svakoj je sobi ploča na kojoj kredom napišem poruku dobrodošlice i gostima se pritom uvijek obratim imenom”, kaže Huma koja iznajmljuje smještaj u Londonu. „To je sitnica, no gosti to doista vole.”

 

Isti učinak možete postići i rukom napisanom porukom. „Nedavno sam odlučila uz poruku dobrodošlice gostima ostavljati i nešto za zasladiti se”, objašnjava Trude čiji se smještaj nalazi u Edsbergu (Švedska). U poruci možete spomenuti svoje omiljeni lokal u kojem pijete kavu ili navesti neku zanimljivost o svom susjedstvu.

 

2.jpg

 

2. Upoznajte goste s lokalnim okusima

Gostima ćete na najbolji mogući način pomoći da se osjećaju kao kod kuće ako im otkrijete nekoliko najvažnijih mjesta u svom susjedstvu. „U susjedstvu se nalazi pekarnica čiji kolač od cimeta obožavam i donio sam komad svom prvom gostu”, objašnjava David, domaćin iz San Antonija (Teksas), koji sada sve svoje goste počasti svojim omiljenim kolačem.

 

3. Pokažite svoje umijeće i sami ispecite kolač

Ako volite peći kolače, razmislite o tome da gostima u znak dobrodošlice ispečete svoj omiljeni kolač. „Gostima sam počela ostavljati po nekoliko keksa koje sam sama ispekla”, kaže Beth iz Roraime (Brazil). „Mnogo se gostiju vraća, a neki su u svojim komentarima spomenuli kekse.”

 

3.jpg

 

4. Neka i gosti sudjeluju

David iz San Antonija (Teksas) uz slatkiše gostima ostavi i bocu vina. „Tu je i hashtag #takeabottleleaveabottle”, kaže David, kojim potiče goste da bocu vina koju su popili zamijene novom. Tijekom godina kolekcija je narasla: „Na zidu je sada pet različitih vrsta vina”, objašnjava. Zamisao da se potrošena boca zamijeni novom cijelu priču čini financijski pristupačnom. To možete probati i s knjigama!

 

5. Pripremite košaru s grickalicama

„Svjesni smo da ljudi dolaze u provod”, kaže Jerry, domaćin iz Atlante. „Često im se dogodi da dođu kući i nešto bi grickali.” Zato u kuhinji ostavlja košaru punu grickalica poput kokica za mikrovalnu pećnicu, keksa, čipsa i slanih pereca.

 

4.jpg

 

6. Poslastice s osobnim pečatom

Prikupite informacije o gostima i njihovim potrebama. „Goste uvijek dočekaju neke poslastice”, kaže Laura iz Fredericka (Maryland). „To može biti neki od lokalnih sireva, čokolada ili kolači. Nekad je lokalno pivo ili boca vina.” Goste prvo u poruci pita imaju li kakvih ograničenja u pogledu prehrane: „Ne piju svi alkohol, a ima i onih koji ne mogu jesti sir, pa se prvo raspitam.”

 

Ako vaši gosti imaju djecu, možete ih iznenaditi paketom naljepnica ili sokovima. „Ako dolaze djeca, ostavljam im lizalicu ili paketić bombona te kutijicu s pastelama i bojanku”, kaže Ann koja iznajmljuje smještaj u New Yorku. Ako gosti dolaze s kućnim ljubimcima, bilo bi dobro da nabavite pseće poslastice kako bi i oni došli na svoje.

 

7. Upoznajte goste s lokalnom kulturom

Ako postoji nešto po čemu je vaš kraj poznat, a za to nije potrebno izdvojiti mnogo novca (npr. cvjetni vijenac lei na Havajima), nabavite neki mali suvenir s kojim ćete razveseliti goste. „Jedan od suvenira koji se najčešće poklanja u našem kraju jesu šarene perle za karneval Mardi Gras”, kaže Jordan iz New Orleansa. Gostima je drago kad dobiju ove suvenire jer će se uz njih još dugo sjećati svog boravka.

 

5.jpg

 

8. Poslužite se nečim iz prirode

Gosti vole plodove prirode, bilo da se radi o svježem cvijeću ili povrću iz domaćeg uzgoja. „Goste u sobi uvijek dočeka lijep buketić iz mog vrta”, kaže Sarah iz mjesta Sayulita u Meksiku. Svježe voće ili povrće iz vlastitog vrta također su dobra ideja. Nemate vrt? Cvijeće koje za malo novca možete kupiti u trgovini ili na tržnici detalj je s kojim će doček biti srdačniji.

 

9. Kupujte na veliko i uštedite novac

Opskrbite li se zalihama, možete uštedjeti vrijeme i novac, a i dalje možete dodati osobnu notu. Karen iz Port Elizabetha u Južnoj Africi kupuje kekse u većim količinama „pa su keksi doista jeftini”, objašnjava. Pronašla je, međutim, i brz način da slatkišima doda osobnu notu: „Kupili smo uređaj koji služi za hermetičko zatvaranje vrećica pa pakiramo vrećice s vlastitom etiketom.”

 

6.jpg

 

10. Obilježite posebne prigode

Bilo da gosti borave u vašem smještaju za rođendan, obljetnicu ili neki praznik, možete se pobrinuti da im boravak ostane u još ljepšem sjećanju. „Jedan je par odsjeo kod nas za Novu godinu, pa smo im kupili bocu šampanjca”, kaže Damon, domaćin iz Atlante. Jennifer iz Ontarija (Kanada) također vodi računa o posebnim prigodama. „Ako su gosti doputovali povodom neke posebne prigode, kao što je rođendan ili medeni mjesec, ostavim im neki poklon kako bi tu prigodu mogli obilježiti”, kaže.

 

Ako se potrudite gostima pružiti srdačnu dobrodošlicu, oni će to cijeniti, no pritom ne zaboravite da ne morate nužno trošiti novac da biste pokazali gostoprimstvo. I rukom napisana poruka gostima može pokazati da vam je stalo, a to može mnogo značiti onima koji su daleko od kuće.

Natpisi (1)
0 ODGOVORI
Comment