We have a two month booking for Nov-Dec. when looking at Ja...
Latest reply
We have a two month booking for Nov-Dec. when looking at January, our views are down compared to similar listings. Before, ...
Latest reply
Merhabalar, evimde Airbnb den misafirlerim konaklarken, sivil polisler gelip kacak konaklama calıstırma iddiasıyla bana 18.000tl ceza kestiler. Konukların tc lerini bir sisteme girmem gerekiyormuş. Ben böyle birsey daha önce duymadım. Bu konuda bir haberi olan var mı? Bunu bilen var mı daha önce?
[Translation added by Community Manager]
Hello, while my Airbnb guests were staying at my house, plainclothes police came and fined me 18,000 TL for allegedly operating illegal accommodation. I needed to enter the guests' ID numbers into a system. I've never heard of anything like this before. Does anyone have any news about this? Anyone know this before?
Herkese merhaba Ben de Airbnb uygulaması üzerinden misafirlik alıyorum. Şuana kadar çok iyi puanlar alıp çok da güzel yorumlar aldım.Fakat bugün elime bir tutanak geldi ve "kolluk kuvvetlerine kimlik bildirimi yapmamak" suçundan 26.786 lira ceza kesildi. Süreci avukatımla beraber danışıp ilerleyeceğiz. Fakat şunu soruyorum böyle bir kimlik bildirimi yapmam gerektiği için ben neden uyarılmadım? Polis veya bu cezayı onaylayan kurum neden uyarı yazısı göndermedi? Airbnb ev kiralaması yaptırırken kimlik bildirimini otomatik olarak neden yapmıyor ya da bu konuda ev sahiplerini neden bilgilendirmiyor?
bu uygulamayı kullanan birçok türk kullanıcının bu cezadan ve bu bildirimi yapmak zorunda olduğundan haberi yok kanımca.
Merhaba, Aynı durum şuan benim başıma geldi. Emniyet birimleriyle bu konuyu detaylıca konuştuk. Nihayetinde, yasalar gereği aynı otellerin yaptığı gibi Airbnb'nin de kurumca kimlik bildirimini yapması gerektiğini, bu bildirimi emniyet güçlerinin merkezi bir sistemine girmeleri gerektiğini söylediler. Kişisel verileri koruma kanunu gereğince, bizler ev sahibi olarak, gelen misafirlerin kimlik bilgilerini isteme hakkımız yok. Kimlik bildirimlerini alıp polise bildirimde bulunsak bile, polis kendi veri sistemine Airbnb'nin işlediği işlemesi gerektiği kimlikler ile doğrulayamaz ise, yine bize ceza kesiliyormuş. Emniyet birimlerinin bana söyledikleri de cezayı ödeyip, iadesini Airbnb'den almakmış. Alternatif olarak, ceza teblig edildiğinde, lokal mahkemeye gidip, cezanın Airbnb'ye yapılması gerektiği, ödeme gücüm bulunmadığı, vb. sebeplerle mahkemeden karar çıkartmak olurmuş. Türkiye'deki Airbnb yetkilileri bu hususta ne yapıyorlar? Nasıl bizi bu sorundan kurtaracaklar? Görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum!
Airbnb sitesi üzerinden ev kiralayan kişiler tüm kişisel bilgilerini sisteme giriyor. Kredi kartı ile ödeme gerçekleştiriyor. Doğal olarak tüm bilgilerini ilk önce site ile sonrasında ev sahibi ile paylaşmış oluyor. Fakat öyle bir sistem açığı var ki; Konaklayanların kişisel bilgileri Türk Emniyet birimlerine ulaşmıyor. Aslında ulaştırmak zorunda olan ev sahiplerinin olduğunu bile ceza kesildikten sonra anlıyorsun. Öncesinde ev sahiplerine uyarı ve bilgilendirme yapılsa bence her kullanıcı bu bildirimi yapar. Ben sistemde türk kullanıcıların emniyet birimlerine kalan kişilerin bilgilerini verdiklerini düşünmüyorum. Bilerek değil bilmeyerek çünkü böyle bir mecburiyetleri olduğunu kimse bilmiyor bence.Ne yapacağımı bilmiyorum. tabiki itiraz edicem ve tüm haklarımı arayacağım 27 bin lira ceza kesilmesi üstelik ev sahiplerine kesilmesi bence hiç doğru değil.
Herkese merhaba belki birileri bilgilenir başkaları da bilgi sahibi olsun diye yazıyorum. Benim yaşadığım sitede herkes kendini ahlak polisi sandığı için ve ev kiralayan herkesin amacının bel altı amaclarla olduğunu düşündüğü için şikayet etmesi sonucunda bana 27 bin lira ceza kesildi. Üstelik yaşamış olduğum ilçenin polisi de beni " geç şöyle geç kenara sen misin ev kiralayan sitenin huzurunu bozan kişi! Günlük ev kiralayanların amacının ne oldugunu herkes biliyor fuhuş amaçlı tutuluyor" gibi bir uslupla beni resmen aşağıladı.
airbnb ise bu konuda " bizi ilgilendirmiyor her ülke kendi yasal sorumluluklarından sorumludur bizi ilgilendirmez siz bunu kendiniz çözmelisiniz" gibi bir cevap verdi.
Kısa geçiyorum;
indirimli ödeme ile 20.089 gibi bir rakam ödedim ve hakkımı helal etmiyorum. Ne sitede yaşayanlara ne polise ne de airbnb firmasına. Ve bir daha yapmayı düşünenlere sesleniyorum eğer biri şikayet ederse kaçma şansınız yok. polisimiz de sağolsun hemen çaaat diye cezayı yapıştırıyor çünkü onlara da iş yaptık baaaak yakaladık demek egosunu yaşamak tek istekleri. Yazıp yazıp çok sildim ve çok sinirliyim. Şunu soruyorum Kimler biliyor evinde kalanları polise bildirmesi gerektiğini allah aşkına? Kim Biliyor?
Ulas selam. bu ceza gelen evde sende yasıyormuydun yoksa yanlızca airbnb mısafırlerımı kalıyordu ? benım odalarını kıraya verdıgım dairede bende kalıyorumda acaba benım kımlık bıldırımde bulunmam gerekıyormu ??
Merhaba bu konu hakkında pek bilgi sahibi değilim. Ben dairemi direk komple kiralama yapıyordum. aynı evde kalırken oda kiralamasından bilgi sahibi değilim ama benim düşüncemi sorarsanız kimlik bildirimi her türlü yapılması istenilebilir. Eğer bir apartman dairesi veya site içerisinde oturuyorsanız başkaları da gelip konaklama yapan insanlardan rahatsızsa ve şikayet ederse kimlik bildirmedin cezası yazabiliyorlar. Ayrıca kimlik bildirimi yapabilmeniz için belirli kriterler var ve normal bir dairede oturanlar kimlik bildirimi yapamıyorlar. yani yasalar biraz karışık. anca site veya apartman sakinlerinden imza ile onay almanız gerekiyor
@Ulaş1 Ulas selam. bu ceza gelen evde sende yasıyormuydun yoksa yanlızca airbnb mısafırlerımı kalıyordu ? benım odalarını kıraya verdıgım dairede bende kalıyorumda acaba benım kımlık bıldırımde bulunmam gerekıyormu ??
Merhaba Ulaş Bey, Bir iki gün önce benim de başıma aynı şey geldi maalesef. Siz indirimi erken ödeme indirimi olarak mı aldınız yoksa avukatla yürüttüğünüz başka bir süreç oldu mu? Bir de beraberinde mühür açtırma ve vergi borcu da çıktı mı size? Bana cüzi olsa da bu ikisi için de bir ek ücret çıkacağını söylediler.
selam arkadaslar, bu problemleri yaşamamış arkadaslara yardımcı olalım lütfen.. bakıyorum bır problemden bahsedılıyor ama çözüm oneren veya problemı halledıpde burada paylasan yok gibi. kımlık bıldırımı ıcın neyapmalı ve vergi konusunu nasıl çözebiliriz ( şahıs şirketim var ) vebelediyeden izin almaya gerek varmı ?
saygıalr ve ıyı bayramlar dılıyorum.
kimlik bildirimi yapma kanunu nu okumanızı tavsiye ederim 1774 nolu kanun diye geçiyor ama kısaca size burda yardımcı olmak gerekirse şöyle söyleyebilirim.
Kimlik bildirimi yapabilmek için pansiyon otel veya konaklama ruhsatınız olması gerekiyor. Normal ev statüsünde olan evler için ise site içerisindeyse site sakinlerinden apartman dairesi ise apartman sakinlerinden ev kiralama yapabilir imzası almak gerekiyormuş.
Vergi konusunda ise muhasebeciden duydugum 2023 mart ayında gelir vergisi olarak vergisini ödeyebilirsin bu kiralamanın demişti. belediyeden izin almak da gerekiyormuş ayrıca.
kısaca toplarlarsam : biri şikayet ederse zor durumda kalıyorsun ve senin arkanda hiçkimse durmuyor airbnb de dahil. Bu senin sorunun ve ülkenin yasası bizi ilgilendirmez diyor.
@Ulaş1 bey merhaba bizim müstakil bir evimiz var bu evi airbnb ile kiraya vermek istiyoruz kimlik bildirimi yapabilmek için bu evin ruhsatının olması gerekli mi acaba
@Akın3 Merhaba vergi yukumlusu olmaniz gerekiyor. Bunun icin maliyeye gidip neler gerektigini ogrenebilirsiniz. Belediye ve sonra emniyete bildiriyorsuz. Sizin için emniyette bir sayfa aciliyor. Gelen misafirlerden vergi ödüyorsunuz.
@Veronica-Sehnaz0 @Ulaş1 selam arkadaslar, bu problemleri yaşamamış arkadaslara yardımcı olalım lütfen.. bakıyorum bır problemden bahsedılıyor ama çözüm oneren veya problemı halledıpde burada paylasan yok gibi. kımlık bıldırımı ıcın neyapmalı ve vergi konusunu nasıl çözebiliriz ( şahıs şirketim var ) vebelediyeden izin almaya gerek varmı ? saygıalr ve ıyı bayramlar dılıyorum.
Bu konuda nasıl bir çözüm yolu izlemeliyiz ve bu kimlik bildirimi ne kadar kısa süreli kiralamalar için geçerli 1ayın üzerinde veriyorum ben hep onlarda da kimlik bildirimi zorunluluğum var mı ?
@Yusuf45 yusuf farketmez hepsınde var.. duurm nedır. okadar yorum var burada ama çözüm yok..
biz turklerın ortak ozellıgımı acaba 🙂 cok konusma ama ıcraat yapamıyoruz 🙂
polısler kapıya gelmeden bu kımlık bıldırım ısını nasıl yaparız cozmemız lazım veya çözen arkadaslar varsa yardımcı olsunlar