Iskoristite kućni red na najbolji mogući način: savjeti i upute za domaćine

Airbnb
Official Account

Iskoristite kućni red na najbolji mogući način: savjeti i upute za domaćine

House Rulea Article Header Image (1).jpg

 

Kad je riječ o sastavljanju kućnog reda, postavljanjem jasnih očekivanja trebali biste postići ravnotežu između zaštite smještaja i osiguravanja izvrsnog boravka gostima. Stoga Airbnbov alat za kućni red domaćinima omogućuje da odaberu pravila s popisa standardnih pravila i dopišu svoja te od gostiju zahtijeva da se prije rezervacije upoznaju s pravilima kućnog reda i prihvate ih.

 

„Pravila su tek još jedan od načina da domaćin istakne svoje osobne kvalitete”, kaže Superhost Kelly iz Austina u Teksasu. „Nikada ne bih rezervirala smještaj od domaćina koji nije naveo nikakva pravila. Ako gosti na temelju pravila shvate da im pojedini domaćin ili smještaj ne odgovaraju, to je svakako dobro znati.”

 

Gotovo devet od deset domaćina odabralo je neka od osnovnih Airbnbovih pravila koja se odnose na pitanja koja se tiču pušenja, zabava, kućnih ljubimaca i djece*. Međutim, prema Airbnbovim internim istraživanjima domaćini koji su sastavili vlastiti kućni red dobivaju više rezervacija od domaćina koji to nisu učinili. Razlog tome može biti što su ti domaćini postavili jasna očekivanja pa njihovi gosti imaju bolju predodžbu o tome kakav boravak mogu očekivati.

 

Kad napišete jasna pravila, gosti ih mogu vidjeti prije rezerviranja smještaja, tijekom boravka u smještaju te čak i nakon odlaska iz smještaja. Kućni red šaljemo gostima čim potvrdite rezervaciju, tako da ne morate svakom gostu iznova slati e-mailove. Postavljanje pravila može vam pomoći da uštedite vrijeme i spriječite nesporazume.

 

Evo kako na najbolji mogući način iskoristiti značajku Airbnbovog kućnog reda i postaviti pravila. A donosimo i neke od najboljih pravila i savjeta drugih domaćina:

 

Kako sastaviti kućni red

 

Na internetskoj stranici:

  1. Otvorite svoj(e) oglas(e) na stranici Airbnb.com.
  2. U oglasu kojemu želite dodati kućni red kliknite „Upravljanje oglasom”.
  3. Na vrhu stranice kliknite „Postavke rezervacije”.
  4. Pored rubrike „Kućni red” kliknite „Uredi”.
  5. Navedite što očekujete i napišite pravila za goste, a zatim kliknite „Spremi”.

 

U aplikaciji:

  1. Otvorite svoj(e) oglas(e) u mobilnoj aplikaciji Airbnb.
  2. Kliknite oglas kojemu želite dodati kućni red.
  3. U rubrici „Materijali za goste” kliknite „Kućni red”.
  4. Navedite što očekujete i napišite pravila za goste, a zatim kliknite „Spremi”.

 

Pet savjeta za kućni red naših domaćina

 

  1. Pravila neka budu jednostavna

„Ne pretjerujte s pravilima da gosti ne pomisle da su kod mame u gostima”, kažu Superhostovi Wendy i Frank iz Stoningtona u Connecticutu. Neki domaćini ponudili su prijedloge**:

Kućni red NE SMIJE zvučati kao pravna zavrzlama jer nitko ga neće pročitati ili će se potencijalni gosti odlučiti za drugi smještaj koji je manje kompliciran:

  • Zabave nisu dozvoljene.
  • Ne smijete premašiti broj osoba naveden u trenutku rezerviranja.
  • Internetom se ne smijete koristiti za nezakonite aktivnosti.

            – J Renato, Rio de Janeiro, Brazil

  • Ne navodite ono što ne možete provesti, kao što su dodatni sigurnosni polozi ili naplata ako se nešto razbije ili potrga.*** U kućni red ne uključujem zahtjeve ili upute kao što su gdje ostaviti ručnike ili što napraviti s prljavim rubljem. Takve stvari gostima kažem osobno dok im pokazujem smještaj ili napišem u poruci dobrodošlice koju im ostavim. U kućnom redu navodim stvari koje su mi doista važne.
    • Naš smještaj namijenjen je paru ili jednoj odrasloj osobi.
    • Ne primaju se djeca.
    • Kauč u dnevnom boravku ne smije se upotrebljavati kao dodatni krevet.

– Annette, Prescott, Arizona, SAD.

 

  1. Spomenite lokalne običaje i vremenske prilike

Pri pisanju kućnog reda iskoristite priliku da svoje goste upoznate s kulturnim normama i susjedstvom. „Gosti često potječu iz kultura i običaja koji su vrlo različiti od naših i žele provesti nekoliko dana opuštajući se bez previše razmišljanja”, kažu Superhostovi Andrea i Ricardo iz Buenos Airesa u Argentini. Nekoliko domaćina ponudilo je svoja pravila:

  • Molimo vas da budete tihi i diskretni, pogotovo noću ili za vrijeme sieste. – Beatriz Elena, Medellin, Kolumbija
  • U smještaju ne hodamo u cipelama. To je vrlo uobičajeno na Tajlandu. – Nutth, Chiang Mai, Tajland
  • Ne ostavljajte upaljena svjetla i otvorene prozore u sumrak jer će kuća biti puna kukaca, komaraca i moljaca. – Monica, Santa Maria de Palautordera, Španjolska
  • U Airbnbovoj sobi nije dopušteno konzumirati hranu ili piće, osim vode. Molimo vas da ne držite hranu u spavaćoj sobi. Nitko ne voli kukce. – Momi, Honolulu, Havaji, SAD

 

  1. Istaknite sigurnosne probleme

Kao što je slučaj s običajima i kulturnim normama, mudro je pretpostaviti da zemlje iz kojih gosti dolaze imaju drugačije zakone i sigurnosne probleme. Ovi domaćini to navode u kućnom redu:

  • Zatvorite i zaključajte sve prozore i vrata kad napuštate apartman. – Dave i Deb, Edmonton, Kanada
  • Ne palite svijeće. Ni jednu. U zamjenu vam nudimo svijeće na baterije bez plamena. – Heather, Ithaca, New York, SAD
  • Nisu dopuštene aktivnosti koje uključuju javnost ili neovlaštene goste. Smještaj je pod nadzorom vanjskih sigurnosnih kamera. – Jayesh, Urangan, Australija
  • Zabranjeno je nedopušteno preuzimanje sadržaja s interneta. Ako vas proglase krivima, novčane kazne mogu iznositi oko 1.700 eura po filmu. – Branka i Silvija, Zagreb, Hrvatska

 

  1. Poslužite se humorom

Kad vam ponestane ideja, nabacite neku vedru misao i tako pokažite svoju osobnost i potaknite goste da pročitaju vaš kućni red. Ovi domaćini dijele svoje savjete:

  • Očekujem od gostiju da se ponašaju kao odrasli:
    • Nemojte zapaliti smještaj.
    • Ne tucite mog psa.
    • Tekuću hranu jedite za stolom... Stol je lijep.
    • U kući ima nekoliko kanti za otpad: WC školjka nije jedna od njih.

            – Amy, Nashville, Tennessee, SAD.

  • U sredini kućnog reda ubacila sam pitanje napisano VELIKIM ŠTAMPANIM SLOVIMA. Ako gost odgovori, znam da je pročitao kućni red:
    • TKO VAM JE OMILJENI GLAZBENIK? Nema točnog ni netočnog odgovora.

– Eloise, Winslow, Arizona, SAD.

 

  1. Budite svoji

Neki domaćini imaju dugačak popis kućnih pravila, a drugi jedva da ih uopće imaju; no i jedni i drugi dobivaju recenzije s pet zvjezdica. Domaćini preporučuju da vaša pravila odražavaju vaš stil ugošćivanja, bio on opušten, fleksibilan, formalan ili strog, kako biste gostima pomogli odlučiti odgovara li im:

  • Živi i pusti druge da žive! Većina gostiju dolazi na odmor i ne želi slušati predavanja. Skuham im juhu i na stolu ostavim kruh, sir i kroasane. Gosti se osjećaju dobrodošlo. – Aija, Welcome, Hicksville, New York
  • Moj oglas vrlo jasno navodi što tražim od potencijalnih gostiju koji dijele naš smještaj:
    • Sva kućna pravila u nastavku MORAJU se pročitati sve do kraja. Nije vam u interesu da ih samo preletite. Stoga vas molim da to ne činite.
    • Ovo je NAŠ dom. Želimo da naši divni gosti koji odsjednu kod nas poštuju činjenicu da je ovo naš dom i da u njemu odgajamo svoje dijete.
    • Ne vičite, ne svađajte se i ne budite vulgarni.
    • U našem domu nema mjesta za drogu.
    • Učinite li bilo kakav prekršaj, bit ćete zamoljeni da odete.

– Momi, Honolulu, Havaji, SAD

 

Superhost Momi ima još 12 detaljnih pravila kućnog reda osim navedenih, a dobila je više od 100 recenzija s pet zvjezdica. Gost Steven iz Pullmana, Washington, SAD, napisao je: „Moram reći da sam nakon čitanja [Mominog] kućnog reda bio malo nervozan. Ubrzo sam shvatio da to neće biti običan boravak. I na svoje oduševljenje bio sam u pravu.”

 

Kad objavite kućni red, potvrđeni gosti automatski će ga primiti i moći će ga otvoriti u svakom trenutku. Sastavljanjem kućnog reda omogućit ćete gostima da znaju što očekivati i time utrti put za brojne boravke s pet zvjezdica.

 

___________________________________________________________________________

 

*Kućni red uključuje zabranu pušenja, dijelove smještaja koji nisu dostupni, dozvole za posjetitelje i još mnogo toga. Više informacija o korištenju uređajima i sadržajima potražite u našim savjetima za kućni priručnik.

** Savjeti domaćina lektorirani su kako bi bili kraći i jasniji.

***Ako gost prekrši kućni red, domaćinu i gostu savjetujemo da komuniciraju i riješe problem. Postojanje kućnog reda pomaže Airbnbovoj službi za korisnike pri posredovanju u neslaganju; međutim, služba za korisnike ne može provoditi kućni red. Ako domaćin zatraži od gosta da zbog kršenja kućnog reda napusti smještaj, gost će dobiti povrat novca za neiskorištena noćenja, a Airbnbova služba za korisnike može mu pomoći u tome. Ako gost odbije otići, slučaj se prenosi na višu razinu i rješava pojedinačno.

0 Replies 0