Obiteljski odmor: na što obratiti pažnju u potrazi za idealnim smještajem na Airbnbu

Airbnb
Official Account

Obiteljski odmor: na što obratiti pažnju u potrazi za idealnim smještajem na Airbnbu

Ranije ovog mjeseca predstavili smo vam priču o supružnicima Rayu i Charissi Popp koji su, u želji da svoja dva dječaka kroz putovanja upoznaju sa svijetom, napustili svoj dom, obitelj i prijatelje na Floridi te se otisnuli na veliko putovanje oko svijeta u trajanju od godinu dana.  „Promjena i osobni razvoj događaju se tek kad iskoračimo iz udobnosti svoje svakodnevice”, objašnjava nam Ray.

 

Temeljno je načelo njihova putovanja, kako nam objašnjavaju supružnici, provesti po nekoliko mjeseci na nekolicini odredišta kako bi imali priliku bolje se povezati s lokalnom zajednicom i saživjeti se s njihovom svakodnevicom i običajima. Charissa nadodaje: „Želimo se osjećati kao da smo kod kuće. Želimo upoznati susjede, znati prodavačice u obližnjoj trgovini po imenu, pa čak i volontirati i na taj način pomoći lokalnoj zajednici.”

 

Obitelj Popp uživa u pikniku u okrugu Clare u Irskoj.Obitelj Popp uživa u pikniku u okrugu Clare u Irskoj.

Iako četiri, pet ili šest tjedana života u prostoru koji nije vaš dom može djelovati kao predugo razdoblje, obitelj Popp doživjela je niz lijepih iskustava u smještajima koje su do sada rezervirali na Airbnbu. Iz tog smo se razloga i našli s njima da nam kažu kako odabiru smještaj koji će rezervirati, na što posebno obraćaju pozornost i što bi u tom pogledu savjetovali ostalim putnicima s djecom koji na Airbnbu žele rezervirati smještaj.

 

Ray i Charissa, ispostavilo se, ne samo da imaju savjete koje mogu udijeliti ostalim putnicima, već su i osmislili metodu pretraživanja oglasa i postavljanja pitanja domaćinima kojom otkrivaju određene aspekte smještaja koji možda isprve nisu očiti, ali mogu biti presudan faktor u odluci hoće li rezervirati određeni smještaj.

 


 „Baš kao i većinu djece, tako i naše dječake oduševljavaju stvari koje mi na prvi pogled možda ni ne prepoznajemo kao nešto zanimljivo i nezaboravno. Često se nakon određenog dijela putovanja ili boravka u nekom smještaju ispostavi da su uživali u nečemu za što uopće nismo očekivali da bi ih se moglo osobito dojmiti.

 

Primjerice, odlazak u najsušniju pustinju na svijetu bio im je poprilično fora, ali su s druge strane bili oduševljeni mačkom koja je bila u jednom od smještaja s Airbnba u kojem smo odsjeli. Upravo takve njihove komentare imamo na umu kad tražimo smještaj pa pažljivo pregledavamo oglase u potrazi za jedinstvenim značajkama i sadržajima za koje smatramo da bi im se zaista mogli svidjeti.”

 

Ray Popp, nomadski obiteljski putnik i izvršni potpredsjednik Odjela za razvoj u tvrtki Levatas

 

U nastavku Ray i Charissa navode na što još obraćaju pažnju pri pretraživanju oglasa i što sve pitaju domaćina kad rezerviraju smještaj:

 

Igračke za dječake

Divno je ako smještaj ima sadržaje kao što su bazen ili veliko dvorište, no razliku između toga hoće li djeca tek kratko zaplivati u bazenu odnosno potrčati po dvorištu ili će pak satima uživati u tim sadržajima može činiti nešto posve jednostavno kao, primjerice, plutajući tuljci ili lopte za igru u bazenu odnosno frizbi i ostali zabavni sadržaji za igru u dvorištu. Takvi zabavni dodaci jednostavno potaknu dječju maštu. Budući da takve stvari ne možemo ponijeti sa sobom na putovanje, za svaki smještaj koji razmatramo provjerimo nudi li takvo što ili domaćinu o tome pošaljemo upit. 

 

Jedan od dječaka oduševljen je što je u dvorištu naišao na divljeg koatija.Jedan od dječaka oduševljen je što je u dvorištu naišao na divljeg koatija.

Lokalni životinjski svijet

Nisu svačija djeca ista, ali naša vole životinje. Njima će, primjerice, dan uljepšati farma konja u susjedstvu, žabe koje skakuću kroz dvorište, akvarij ili pak susjedov pas ili mačka. U Kostariki smo u smještaju vidjeli kako koati lovi veliku iguanu i dječaci su tjednima pričali o tome.

 

Dobar raspored prostorija

Ponekad je teško na osnovi oglasa odmah znati kako su raspoređene prostorije u smještaju, ali isplati se proučiti oglas malo bolje i saznati takvo što. U smještaju u Portugalu u kojem trenutačno odsjedamo dječaci spavaju u sobici koja je smještena na samom vrhu. Njima se tu sviđa, no do tog prostora vode strme ljestve koje možda ne bi svima odgovarale. Udaljenost od sobe u kojoj spavaju mama i tata također može biti jedan od faktora pri odabiru smještaja: hoće li dijete biti strah spavati u nepoznatom prostoru ako se osjećaju sami u tom dijelu smještaja jer je spavaća soba roditelja previše udaljena? Smještaj s četiri sobe nije luksuz ako imate djecu koja svaku noć žele spavati s vama u krevetu.

 

Jedan od dječaka vozi skateboard u parku u blizini njihova smještaja u Portugalu.Jedan od dječaka vozi skateboard u parku u blizini njihova smještaja u Portugalu.

Mjesta za igru do kojih je lako doći

Za roditelje male djece ceste u blizini smještaja mogu biti izvor stresa. Smještaj koji se nalazi u području gustog prometa ili tik uz veliku prometnicu te razmišljanje o tome kako će dijete preći ulicu, sve to uzrokuje brigu, a briga negativno utječe na opuštanje, posao ili bilo što drugo što ste planirali raditi na putovanju. Odlično je ako se u blizini smještaja nalazi park, igralište ili bazen, ali proučite rutu koja vodi do tih mjesta i razmislite bi li vam bilo ugodno pustiti djecu da tamo idu sama.

 

Sušenje odjeće

Svaki roditelj, odnosno svatko tko provede malo vremena uz djecu, zna da djeci ne treba puno da se uprljaju. Često im treba mijenjati odjeću pa se perilica rublja dosta upotrebljava, no sušilica nije uvijek dostupna. U stvari, u većini država Južne Amerike i mnogim dijelovima Europe i Azije, rijetki su domovi koji je imaju. Upravo zato pri odabiru smještaja presudno može biti to sadrži li sušilicu ili dovoljan broj stalaka za odlaganje odjeće odnosno nalazi li se negdje u blizini smještaja praonica rublja. Ako na raspolaganju imate ograničenu količinu odjeće, sve što ubrzava postupak njezinog sušenja iznimno je korisno.  

 

Obitelj Popp razgledava Santiago u Čileu.Obitelj Popp razgledava Santiago u Čileu.

Supružnici Popp udijelili su i nekoliko savjeta domaćinima o stavkama o kojima bi trebali voditi računa pri kreiranju oglasa ili pripremi smještaja kako bi obitelji koje u njima odsjednu bile zadovoljne:

 

Istaknite zabavne sadržaje

Ako znate da je vaš smještaj savršen za obitelji, obavezno u oglasu naglasite sve što je odlično za djecu. Koliko god vam se možda činilo da je riječ o nečemu beznačajnom poput košarkaškog obruča za bazen, viseće užadi za ljuljanje ili drona koji u ormaru skuplja prašinu, nastojite takve stvari spomenuti u oglasu. Stavite se u kožu djeteta ili barem roditelja koji želi da mu dijete tijekom odmora na raspolaganju ima zabavne sadržaje. Kad pretražujemo oglase, to radimo svi zajedno, a djeca pritom imaju velik utjecaj na našu konačnu odluku.

 

Upute za djecu

Mnogi domaćini vrlo dobro sastave upute ili „pravila” za goste: od napomena gdje se nešto u smještaju nalazi i kako funkcioniraju uređaji do lozinke za Wi-Fi i sl. Takve su napomene vrlo korisne i preporučujemo vam da ih sastavite ako već niste. No zašto ne otići korak dalje i pripremiti nešto slično, ali prilagođeno baš za djecu? Gdje se nalazi ormar s igračkama i zabavnim sadržajima? Koje su zanimljive činjenice o četvrti u kojoj se smještaj nalazi? Možete zaista navesti bilo što. Poanta je više u gesti koju će i djeca i roditelji cijeniti.

 

Obitelj Popp jaše konje u Atacami u Čileu.Obitelj Popp jaše konje u Atacami u Čileu.

Igre za zabavu kod kuće

Mnogi domaćini gostima u smještaju na raspolaganju ostave društvene igre, karte, knjige i slične sadržaje, i to je doista sjajno. Ljudi obično sa sobom na putovanje ne nose takve stvari (bar mi ne), a mogu predstavljati iznimno zabavan način zajedničkog provođenja vremena. Međutim, nema ništa gore od situacije kada su svi uzbuđeni što se započinje s igrom, ali se ispostavi da nedostaju neki dijelovi, da su uputstva poderana ili da se u kutiji nalazi neka potpuno druga igra od one koja je predstavljena na poklopcu. Stoga pregledajte sve takve sadržaje koje nudite u smještaju i provjerite je li sve onako kako treba biti. Isplati se.

 

Svatko voli ljuljačke

Ako imate veliko stablo ili kakvu strukturu na koju možete pričvrstiti neku vrstu ljuljačke, preporučujemo vam da to svakako učinite. Ljuljačka u obliku gume, drvenog sjedala ili ljuljačka na užetu – kakvu god da odaberete, nećete pogriješiti jer djeca se jednostavno volje ljuljati. Prilično smo sigurni da je to i znanstveno dokazano. Ako nije, dokazali su to naši dječaci koji su se na ljuljački u smještaju u Kostariki zabavljali od jutra do mraka. Dodatna prednost ljuljačke je ta što roditeljima pruža priliku da snime mnoštvo odličnih fotografija nezaboravnih obiteljskih trenutaka. 

 

Iako je obitelj na putovanju, jedan od dječaka redovito izvršava svoje školske obveze.Iako je obitelj na putovanju, jedan od dječaka redovito izvršava svoje školske obveze.

Rezervni plan za Wi-Fi

Bez obzira na to što mislili o tome, Wi-Fi je važan kriterij za mnoge obitelji. Za nas kao roditelje kojima je internetska veza potrebna za rad i koji imamo djecu koja putem interneta usvajaju školsko gradivo, Wi-Fi u smještaju od ključne je važnosti. Stoga kad pročitamo u opisu smještaja da je Wi-Fi dostupan i pouzdan, očekujemo da će to tako i biti. No svjesni smo da su tehnički problemi uvijek mogući i da se na nekim lokacijama sa slabijom infrastrukturom često i događaju. Domaćinima savjetujemo da za takve situacije imaju rezervni plan. Primjerice, mogu imati spreman novi uređaj u slučaju kvara ili mobilni telefon koji može poslužiti kao router ili pak ostaviti podatke za kontakt nekog od članova obitelji ili poznanika koji radi u tvrtki koja je pružatelj internetskih usluga. Sposobnost da se problem brzo ukloni i gostima ponovno omogući internetska veza iznimno je važna, osobito ako ugošćujete mnogo putnika iz inozemstva.

 

Putovanja obitelji Popp možete pratiti na njihovom profilu na Instagramu na @globepoppin.

 

Pročitajte više o: doživljajima, obiteljskom putovanju, značajkama, smještajima

0 Replies 0